Uzun süredir işsizlikten söz ediyoruz.
Özellikle İzmir'de işsizlik Türkiye ortalamalarının üzerinde.
Bundan siyasiler de yararlanmak için adeta çırpınıyor.
Yerel yöneticiler hükümetin İzmir'e yatırımdan kaçındığını ve projeleri onaylamadığını belirtirken, iktidar milletvekilleri ise her fırsattan yararlanıyorlar.
Örneğin Ankara'da mahkemenin İzmir'deki stadyum inşaatlarını durdurmasını bile 'işsizliğin artmasındaki etken' olarak gösterebiliyorlar. Bu nedenle bugün gençler ve ilgilenenler için bir haberden söz edeyim. Umarım bazı okurlarımıza yararlı olurum:

Bornova'da uzun kuyruk!

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, uzman asker ihtiyacını karşılamak için 2 bin 300 ile 4 bin TL arasında maaş imkânı ile sözleşmeli er alacak. İzmir ve çevre illerden sözleşmeli er olmak isteyenlerin her hafta çarşamba günü şahsen Bornova'daki 57. Topçu Tugayı'na başvurmaları isteniyor. Askerlik hizmetine başlamamış, askerlik hizmetini tamamlamamış veya askerlik hizmetini erbaş veya er olarak tamamlayanlar ile diğer başvuru şartlarını taşıyan adayların bu imkânlardan yararlanabileceği bildirildi.

Adaylardan istenilen

Ayrıca adayların, Bornova 57'nci Topçu Tugayı'na başvurarak dilekçe doldurması, nüfus cüzdanının aslı ile 2 fotokopisi, son mezun olunan okula ait diplomanın aslı ve bir fotokopisi, askerlik hizmetini bitiren adayların terhis belgesinin aslı ve fotokopisi, vesikalık 12 fotoğrafı, adli sicil kaydı ile güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu doldurması gerektiği kaydedildi.

Fena sayılmaz

Adayların sözleşmeli er olarak atandığı birliğe göre ilk görev yılında ortalama 2 bin 300 ile 4 bin TL arasında maaş alacağı belirtildi. Adayların, başvurusunun kabul edilmeleri durumunda, ön sağlık muayenesi ve fiziki yeterlilik sınavından geçtikten sonra, sonuçları www.kkk.tsk.tr adresinden öğrenebileceği bildirildi. Sözleşmeli erlerin Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Türkiye'nin farklı noktalarındaki birliklerde görevlendirilecekleri vurgulandı. Adaylar, konuyla ilgili detaylı bilgileri www.kkk.tsk.tr internet adresinden veya 0 232 388 63 90 ve 388 10 09 (Dahili 1200) numaralı telefonlardan alabilecek.

Asgari ücret desteği genişledi

Asgari ücretliler için işverene verilecek olan desteğin kapsamı genişletildi. Haftalardır süren tartışmalar ve toplantılar sonucunda bulunan formüle göre, 2015 itibariyle brüt 2 bin 550 TL'ye kadar olan ücretler için işverene 2016'da aylık 100 TL çalışan başına destek verilecek. Konuyla ilgili önerge Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Başlangıç aşamasında 1300 TL'ye çıkan asgari ücret artışından kaynaklanan maliyetleri düşürmek için asgari ücretli çalışanlar için 110 TL destek verilmesi hükümet tarafından önerildi. Toplam 2 asgari ücreti kapsayacak şekilde 2 bin 550 TL'ye kadar olan tüm brüt ücretler kapsama içine alındı.

Mantıklı açıklaması yok!

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, 2016 yılında elektrik faturalarına yansıtılacak yüzde 10'luk zammın kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.
TEİAŞ Sistem Kullanım Bedeli'ne yapılan zammın, Türkiye'deki ekonomik kriterler ve kamu yararı ile bağdaşmadığını vurgulayan Uğurtaş, 'Sanayicilerimizin elektrik kullanımına ilişkin Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından fatura edilen Sistem İşletim ve Sistem Kullanım Bedelleri 2016 tarifelerinde, 2015 yılı bedellerine göre yüzde 65'lik, 2013 yılına göre de yüzde 176'lık bir artış yapılmıştır.
Bu artışı, ekonomik bir mantık içinde açıklamak mümkün değildir.
Elektrik tarifelerine yapılan zam yüzde 6,5 dolayındadır.
Sistem Kullanım Bedelleri'ne gelen yük de yüzde 3,5 civarındadır. Kaba bir hesapla elektriğe yüzde 10 zam yapılmıştır' dedi.

Yük üzerine yük!

Yeni yıl ile birlikte başta asgari ücret olmak üzere ana maliyet kalemlerinde de ciddi artışlar söz konusu olduğuna dikkat çeken Uğurtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu artışlara her gün yenileri eklenmektedir. Ulusal ve global piyasaların bu denli durgun olduğu, rekabetin arttığı, kar marjlarının asgari seviyelere indiği bu dönemde sanayicilerin üstüne daha fazla yük bindirmenin üretim ve istihdama ihtiyacı olan ülkemiz için ciddi bir risk oluşturduğu unutulmamalıdır.'

Üçüncü köprü bu yaz açılacak

Başbakan Davutoğlu, İstanbul Boğazı'nda yapımı devam eden 3. köprü projesinin yüzde 88'inin tamamlandığını söyledi.
Davutoğlu, 'Bu yaz içinde açılması planlanıyor' dedi.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yürütülen ve cinsiyet eşitliği için küresel bir dayanışma hareketi olan HeForShe'nin 10x10x10 Etki Programı kapsamında dünyadaki 10 şirket liderinden biri seçildi.

En çok satan otomobil

Cumhuriyet tarihinin otomotiv ihracatının yapıldığı bu sene şampiyonları belli oldu. Üçüncü çeyrek satışlarını etkileyen emisyon skandalına rağmen Volkswagen Türkiye'de en çok satılan otomobil markası oldu. Uzmanlar bunda iki önemli faktörün olduğunu vurguluyor. Birincisi reklamın gücünün ortaya çıkması. İkincisi; insanlarımızın çevre konusunda göründüğü gibi duyarlı olmamaları...

Sanayide kentimizin cazibesi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın ev sahipliğinde düzenlenen komisyon bilgilendirme toplantısına katılan İzmir Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Necip Kalkan, 'İzmir'de sanayiyi geliştirmek için kentimizin coğrafi ve fiziki cazibesini kullanarak yatırımları arttıracağız' diye konuştu.
İzmir'de 13 Organize Sanayi Bölgesinin bulunduğunu söz konusu bölgelerin gelişmiş altyapı ve donanımlarıyla ülkemize örnek olacak nitelikte olduklarını vurgulayan Kalkan, 'Komisyon olarak İzmir'de bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin başarılı olmaları için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bakanımıza İzmir'deki sanayicilerimizin, kentimiz de bulunan Organize Sanayi Bölgelerine verilen teşvikin komşu illerle aynı koşullarda faydalanması yönünde taleplerini ilettim.
İktidar partisinin İzmir milletvekili olarak kentimizin kalkınması, üretim ve ihracatın gelişmesi için konun takipçisi olacağım.
İzmir'in sanayi ve ticarette sahip olduğu yüksek bir potansiyel var. Bu imkânların tam kapasite ile kullanılması için kentimizdeki ilgili kuruluşlarla sık sık istişarede bulunuyorum.
Sanayicilerimizden gelen tüm taleplerimizi hem mensubu olduğum komisyon hem de Bakanımız ile paylaşıyorum. İzmir'imizi kalkındırmak, kentimize faydalı olmak için birlik ve beraberlik içerisinde elimizden gelen gayreti göstereceğiz' dedi.

Zeytin atığı toprağa can veriyor!

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde yapılan bir araştırmada; 'Zeytin Atığının Tınlı Bünyeli Bir Toprakta Yüzey Akışı, Toprak Kaybı, Drenaj, pH, ve EC üzerine Etkileri' araştırıldı.
Araştırmada, insan yaşamanın en önemli besin kaynaklarından biri olan toprağın zenginleşmesi ve doğal mineral kaynaklarını işlemesiyle oluşan zengin besin atıklarının toprak üzerindeki etkisi incelendi. Gökçen Yönter ve Huriye Uysal tarafından yapılan çalışmada, zeytin atığının toprak üzerindeki erozyon faaliyetlerini durdurduğu ve toprağı mineraller bakımından zenginleştirdiği tespit edildi. Ayrıca sellerin meydana getirdiği toprak kayıplarından kaynaklanan humus miktarını da düzenlediği gözlemlendi. Araştırmanın bir diğer sonucuna göre de son yıllarda tarımsal faaliyetlerde kullanılan yapay ve sentetik gübrelerin, zeytin atığının oluşturduğu olumlu etkiyi göstermediği hatta doğal atıkların oluşturduğu mineral tabakasını deforme ettiği belirtildi. Tarımla ilgilenen çiftçilerin gerek duymadıkları sürece yapay gübrelerden uzak durup doğal humuslardan yararlanması tavsiye edildi.

Sıra zeytin üreticisine geldi

Kırsalda verimi artırmak ve ürün kalitesini yükseltmek için üreticiye yaptığı desteklerle öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez zeytin üreticilerine yardım elini uzattı. Büyükşehir Belediyesi, zeytinde hasat sonrası kaliteyi artırmak için 2003 üreticiye 12 bin 346 zeytin kasası dağıttı. 'Yerelde kalkınma' hedefinde emin adımlarla ilerleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsalda gerçekleştirdiği hizmetlere aralıksız devam ediyor. Kooperatiflerden yaptığı sözleşmeli alımlar, ova yollarının asfaltlanması, ücretsiz toprak analizi, fidan-tohum ve keçi-koyun dağıtımı gibi destekleriyle üreticiye can suyu olan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de küçük zeytin üreticilerine yardım elini uzattı.

***

DİP EKSPRES

Dolar az dalgalı bir seyir izleyecek


Okan Üniversitesi, Finansal Riskleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Targan Ünal 2016 ekonomik beklentilerini açıklarken sanayileşmekte olan ülkeleri zor bir yılın beklediğini belirtiyor. Dolar hakkında ise '2015 yılında oldukça dalgalı bir seyir izleyen döviz piyasalarında, 2016'da dalga bandının daralması beklenmekte' diye konuşuyor.
Prof. Dr. Targan Ünal konu hakkında bilgi verirken 'Sanayileşmekte olan ülkeleri zor bir 2016 bekliyor.
2015'te sermaye akımlarının 1988'den bu yana, yılı ilk defa negatif kapatması bekleniyor.

Riskler sürecek

2016' da ise bu havanın olumluya çevrilmesi önünde önemli riskler mevcut. Bunlar arasında Fed'in faiz artırımlarının sıklığı, Çin yuanındaki olası devaülasyonun yaratabileceği türbülans ve yine Çin yavaşlaması, petrol ihracatçısı ülkelerin gelirlerindeki azalmanın bu ülkeler üzerinde yaratabileceği baskı ve bunun bulaşıcı etkisi sayılabilir' diyor.
'Küresel ekonomik gelişmeler, Türkiye ekonomisi üzerinde de etkili' diyen Prof. Dr. Ünal Türkiye'de büyüme ortalamalarının son dönemde gerileme trendinde olduğunu hatırlatarak, rakamları şöyle açıklıyor: '2011-2015 döneminde yıllık ortalama büyüme %3,2 olurken, 2002-2010 ortalaması %5 idi. Benzer şekilde; 2002-2011 döneminde yıllık ortalama %11 büyüyen yatırımların 2012-2015 döneminde büyümesi ise sadece %1.'