Okuyucularım bilir; Bugüne kadar bakanlardan başbakana, Reis'ten milletvekillerine, ekonomistlerden sokaktaki vatandaşa kadar hemen herkesimi dinledik. Çeşitli görüşlerden, çeşitli etkinliklere kadar geniş bir yelpazede bulunduk. Genel Başkanlardan, il başkanlarına kadar her siyasiye yer vermeye çalıştık. Günümüzde, bizim için en önemli konulardan biri işsizlik, diğeri de ekonomik durum...
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Bugün de bu konuyu gündeme getireceğim:
Özellikle bütçe görüşmeleri ve ekonomik krize ilişkin açıklamalar yapan Akşener, işsizlik oranlarındaki artışa dikkat çekerek, AKP iktidarıyla geçen son 10 yılda 1960'tan bu yana 10 yıllık bir dönemde görülen en yüksek işsizlik oranlarının kaydedildiğini iddia etti.

Geçmiş dönemlere nasıl gidilecek?

Söylediği şunlar: İşsizlik oranları dönemsel olarak TÜİK tarafından açıklansa da İşgücü İstatistikleri veri tabanında 1988 yılından önceki dönemlere ait veriler yer almıyor. Bu sebeple söz konusu iddianın doğruluğunun ölçülebilmesi için farklı kaynaklara danışma ihtiyacı da doğdu.
Özellikle 1960-1980 arası döneme ilişkin kamuya açık güvenilir ve resmi bir kaynağın ulaşılabilirliğinin bir hayli zor olduğunu da burada belirtmemiz gerekiyor.

Kaynaklara ulaşılamıyor

2005'e kadar 'Devlet İstatistik Enstitüsü' adıyla faaliyet gösteren resmi istatistik kurumunun eski tarihli kaynaklarına erişilemiyor, ya da erişilen kaynaklarda iddianın değerlendirilmesini tamamlayıcı nitelikte yeterli sayılar bulunmuyor. İşgücü istatistiklerinin hesaplanma sıklığı ve yöntemlerinin zaman içerisinde revize edilmiş olmasının da bunda etkisi olabilir. Daha yakın tarihli işsizlik oranlarını Mahfi Eğilmez'in kendi internet sitesinde yer alan 2017 tarihli 'İşsizlik Artıyor' başlıklı yazısından ve TÜİK'in İşgücü İstatistikleri veritabanından referansla Veri Kaynağı'nın hazırladığı 'İşsizlik Oranı' grafiğinden derledik. Daha eski tarihlere ise çeşitli sosyal bilimler dergilerinde yayımlanmış akademik çalışmaların bulgularından ulaşabildik. Hazırladığınız tablodan 1960'tan günümüze yıllık işsizlik oranlarının ve 10 yıllık ortalamaların nasıl değiştiğini görmek mümkün.

Akşener'in iddiası...

Meral Akşener'in iddia ettiği gibi 1960'tan bu yana görülen en yüksek yıllık işsizlik oranlarına AKP'nini iktidarıyla geçen son 10 yıl içerisinde ulaşılmış. 2008-2017 yılını kapsayan son 10 senenin ortalama işsizlik oranı yaklaşık % 10,8. 1960'tan itibaren her 10 yıl için hesapladığımız ortalama işsizlik oranları ise % 10,8'in çok altında kalıyor. Her ne kadar bu yıla ilişkin son olarak % 11,4'lük Eylül ayı işsizlik oranı açıklanmış olsa da, 2018 yılını da katarak son 10 yıllık işsizlik oranı ortalamasını hesapladığımızda da durum değişmiyor. Üstelik, AKP iktidarının başladığı 2002 yılına kadar yıllık işsizlik oranlarının % 10'un altında seyrettiği de görülebiliyor.

Son 10 yıl...

Böylelikle, 1960'tan günümüze işsizlik oranlarındaki en kötü 10 yılın Meral Akşener'in söylediği gibi AKP'nin geçtiğimiz son 10 yılı olduğu sonucuna ulaşabiliyoruz. Her ne kadar farklı kaynaklarda eski tarihli verilere dayalı bir bilgi uyuşmazlığı söz konusu olsa da ortalamayı ve genel durumu değiştirmeyeceği göz önünde bulundurulduğunda değerlendirme sonucunu da etkilemiyor.

Yabancı sermaye gelmeyi sürdürecek

Tuhaf bir başkanları olan Amerika Birleşik Devletleri dâhil, neredeyse tüm ülkeler 'Yabancı sermaye' ye 'evet' diyorlar...
Adam, geçenlerde attığı tuhaf tweet'te, ekonomimizi bile tehdit etme cesaretini gösterdi. Bir gün söylediğini ertesi gün tekzip eden yani yalanlayan duruma göre hareket eden ve Çin için de atıp tutanlara bu konuda örnek vereyim:
2018 yılında Çin'in çektiği yabancı sermayenin toplam 134,9 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştığı açıklandı. Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, bugün düzenlenen basın toplantısında, Çin'e gelen yabancı sermayenin 2019 yılında da istikrarını koruyacağını belirtti. 2019'da dış ortamın karmaşıklığının süreceğine işaret eden sözcü, yabancı yatırımlar için uluslararası rekabetin yoğunlaşacağını, ancak Çin'in yabancı yatırım çekme konusundaki avantajlarının mevcudiyetini koruduğunu dile getirdi. Farklı düzeyde hükümet birimlerinin ortak çabalarıyla Çin piyasasının dışa açılmaya devam edeceğine dikkat çeken sözcü, iş ortamının iyileştirileceğini, yatırım ortamının daha adil, şeffaf ve öngörülebilir bir duruma getirileceğini sözlerine ekledi.

DİP EKSPRES

Panelde Türkiye ekonomisi konuşulacak

Mülkiyeliler Birliği Derneği İzmir Şubesi, bugün saat 14.00'de Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde Türkiye Ekonomisinin genel görünümünün değerlendirileceği bir panel düzenliyor. Panele Prof. Dr. Hüsnü Erkan, Dr. Erkin Başer, Prof. Dr. Aykut Lenger ve Prof. Dr. Turan Subaşat konuşmacı olarak katılacak.