Türkiye İstatistik Kurumu, 2015 yılının çevresel istihdam, gelir ve harcama istatistiklerini açıkladı. 
Açıklamaya göre toplam çevresel harcamalar 25,9 milyar TL olarak hesaplandı. Bu harcamaların yüzde 67,6'sını cari harcamalar oluştururken, yüzde 32,4'ünü yatırım harcamaları oluşturdu. Kamu sektöründeki toplam çevresel harcamalarındaki en büyük payı yüzde 86,1 ile belediyeler aldı.
TÜİK'in açıklamasına göre toplam 21,3 milyar TL olarak hesaplanan çevresel gelirlerin yüzde 59'u kamu sektöründen, yüzde 41'i ise iş sektöründen elde edildi. 2015 yılında kamu kuruluşları, il özel idareleri, girişimler ve organize sanayi bölgelerindeki çevresel faaliyetlerde toplam 80 bin 827 kişi istihdam edildi. İstihdam edilenlerin yüzde 10'unu kadınlar yüzde 90'ını ise erkekler oluşturdu.

Sigaraya 40 milyar TL ödüyoruz

Sigara vergileri geçen yıl sonu artırılmıştı. Şimdi, gene artırıldı. 
Vergi artışı sonucu sigaranın satış fiyatının yükselmesine rağmen tüketim gerilemiyor. 
Sigaranın sağlığa zararını bilmeyen kalmadı. 
Hem sağlığa hem keseye zararını göze alanlar sigara tiryakiliğini sürdürüyor.
Sigara satışları adet olarak izleniyor. 
2010 yılında bir yılda 93 milyon sigara satıldı. Satışlar 2013 yılında 91 milyona geriledikten sonra, 2014 yılında 94 milyon adede, 2015 yılında 103 milyon adede yükseldi.
2015 yılında iç piyasada satılan sigaraya ödenen para 39.6 milyar TL.
Sigara alışkanlığı önemli bir halk sağlığı sorunu. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biri.
Sigara içme alışkanlığı geri ve gelişmekte olan ülkelerin sorunu. Günümüzde toplam tüketimin yüzde 80'i gelişmekte olan ülkelerde yapılıyor.
Dünyada 1.3 milyar kişi, ülkemizde ise 16 milyon kişi sigara içiyor.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Ülkemizde 15 ve üzeri yaştaki yetişkinlerin yüzde 27'si tütün ürünü kullanıyor.
15 yaş üstü erkeklerde tütün ürünü kullanma alışkanlığı yüzde 41, kadınlarda yüzde 13 oranında.

Çiftçimiz zor ve sıkıntılı durumda!

CHP Genel Sekreteri, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu CHP Grup Başkanı Kamil Okyay Sındır, 'Kasım ayı başı itibariyle 3 lira olan dolar bugün neredeyse dört liraya geliyor. Türk Lirasından yüzde 13'lük bir değer kaybını sadece bütçe hazırlık sürecinde yitirdik. Mazotu, gübresi, ilacı ithalata dayalı bir ülkede tarımsal desteklemeler nasıl ayarlanacak merak ediyorum' dedi.
Tarım kanunun emrettiği tarımsal destekleme miktarın yapılmadığını söyleyen CHP'li Sındır, 'Tarım Kanunun gereği olarak gayri safi milli hasılanın yüzde biri hesapladığımızda çiftçiye yardım 90 milyar TL değil bunun AKP iktidar döneminde 156 milyar TL olması gerekirdi. 
Yani üreticiye destek 66 milyar TL daha fazla olması gerekiyordu. 
Bu kanunun emrettiği şekliyle böyle. 
'Helalı hoş olsun!' diyorlar, fakat pek helalı hoş olmayacak çünkü çiftçimiz gerçekten çok zor ve sıkıntılı durumda' dedi.

Meralarımız ve zeytinlik alanlarımız talan edilecek

Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısıyla zeytinlik ve mera alanlarının talan edileceğini söyleyerek sözlerine devam eden Genel Sekreter Sındır, 'Zeytinlik alanları için; içerisinde veya 3 kilometre yakınında tarımsal amaçlı tesisler dışında bu alanlara zarar verici hiçbir tesis yapılamaz maddesi kaldırılıyor. 
Kimyevi atık ve toz bırakan, toz ve duman çıkaran tesis ibaresi kaldırılıyor. Tarım Bakanlığının izin şartı kaldırılıyor ve ayrıca 'Zeytinlik sahaları daraltılamaz' ibaresi de metinden çıkarılıyor. 
Zeytinliklerimiz herhangi bir Bakanlık tarafından verilecek kamu yararı kararı gereğince sanayi, madencilik ve benzer her türlü hava, toprak, su ve çevre kirletici tesislerin yatırımına açık hale getiriliyor. 
Çok kısa bir süre içerisinde zeytinlik alanlarının talan edileceğini ön görebiliriz. 
Mera Yaylak ve Kışlak olarak kullanılan araziler de bu tasarıda ranta kurban ediliyor. 
Mera alanları; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebi üzerine, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri ve yerleşim alanları içerisinde bulunan sanayi sitelerinin ve münferit sanayi işletmelerinin yerleşim yeri dışına çıkarılması amacıyla ihtiyaç duyulan yerlerin, ilgili müdürlüğün talebi, komisyonun ve defterdarlığın uygun görüşü üzerine, valilikçe tahsis amacı değiştirilebilir. 
Bu değişiklikle de mera dışına çıkarılan alanlar ranta teslim edilecek yok olma sürecine girecektir' dedi.

80 Bin KOBİ'ye mali kaynak 

Başbakan Yıldırım, 'Yüzde 15 riski bankalar, yüzde 85 riski Kredi Garanti Fonu alacak. Böylece ilk etapta 80 bin KOBİ'mize bir nefes aldıracak, ihtiyacını görecek bir mali kaynak sağlamış oluyoruz.' dedi.
Borsa İstanbul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı çağrıya destek mahiyetinde, tüm nakdi varlıklarının Türk Lirasına çevrilmesine ve Türk Lirası hesaplarında tutulmasına karar verdi.
Önde gelen holdinglerin CEO'ları 2017'ye temkinli yaklaşıyor. 
Türkiye'nin 2017'de yüzde 3.5 civarında büyüyeceğini düşünen CEO'lar, bütçe ve yatırım planlarını bu doğrultuda revize edecek.
ÖTV artacak korkusu ve kur artışının tamamının yansıtılmadığı stoklarla kasım ayında toplam 122 bin 309 adet otomobil ve hafif ticari araç satılırken, 84 bin 601 adet olan 2015 yılı kasım ayına göre pazar yüzde 44.57 büyüdü.
Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Carrefoursa'dan hiçbir zaman çıkma planlarının olmadığını belirterek, 'Yaptığımız temaslar gayrimenkul satışlarımızla ilgili' dedi.

Hindiye alternatif oğlak dolması 

Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından geçtiğimiz iki yıldır her yılbaşında başlatılan 'Dolsa da Yesek' kampanyası bu yılbaşında da devam ediyor. 
Yılbaşında hindiye alternatif oğlak dolması öneren Ankaralı küçükbaş hayvan yetiştiricileri, her yıl farklı çalışmalarla yarattıkları farkındalığa bu yıl reklam filmi de ekledi. 
Yetiştiriciler, 'Dolsa da Yesek' sloganının yanı sıra birlik, beraberlik ve yerel değerleri vurgulamak adına bu yıl 'Türkiye Sofrası Oğlak Dolması' sloganı ile yılbaşını karşılıyor.

BAYOSB, güneş enerjisine göz dikti

Sahip olduğu lojistik, tamamlanmış altyapı ve enerji avantajları ile yatırımcıların ilgi odağı olan Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB), yenilenebilir enerji projelerine de özel önem veriyor. 
Bölge içerisindeki fabrikaların çatısına kurulması planlanan güneş panelleri ile daha temiz enerji elde etmenin yollarını arayan BAYOSB, bölge sanayicileri proje toplantısı yaptı. 
Güneş enerjisinin hem doğa hem de sanayiciler açısından faydalı bir kaynak olduğuna değinen BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, 'Bugün böyle bir proje faaliyete geçerse sanayiciye maliyetinin ne olacağını araştırıyoruz. Nasıl bir sistem geliştirebiliriz bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu projede size yol gösterici rol üstleneceğiz. Yapılabilir bir proje ortaya çıkması halinde en kısa zamanda güneş enerjisi sistemini bölgemizde hayata geçirmek istiyoruz' dedi.

Pokemon Go çılgınlığı başlamadan bitti

Dünyada Temmuz ayında piyasaya sürülen ve çıktığı andan itibaren en fazla indirilen mobil oyun olan Pokemon Go çılgınlığı, Türkiye'de daha henüz resmi olarak yayınlanmadan popülerliğini kaybetmişe benziyor.
İlk önce ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda'da piyasaya sürülen Pokemon Go hala resmi olarak ülkemizde bulunmasa da özellikle ilk çıktığı dönemde oyunu korsan olarak indirenler tarafından yoğun ilgi görmüştü. Çeşitli casusluk tartışmalarına da konu olan oyun hakkında yapılan haberler ülkemizde de gündemi oldukça meşgul ederken, zaman geçtikçe oyuna olan ilginin bir hayli azaldığı belirlendi. 

Eker, Manisa bölge dağıtım deposunu açtı

Eker, Türkiye'deki satış ve dağıtım ağını genişletmek için Türkiye'deki 24., Ege Bölgesi'ndeki 5. Bölge dağıtım deposunu Manisa'ya açtı
Süt ve süt ürünleri konusunda 39 yıldır tüketicilerini kalite ve tazelikle buluşturan Eker, farklı noktalarda bölge dağıtım depoları açmaya devam ederek, birkaç yıl içinde Türkiye'nin tamamına ulaşmayı hedefliyor. Türkiye'de 24 bölge dağıtım merkezinde 362 frigorifik araç ve 1380 çalışan ile 20.000 müşteriye günlük dağıtım gerçekleştiren Eker, önümüzdeki yıllarda da farklı bölgelerde dağıtım depoları açmayı planlıyor.

****

DİP EKSPRES

İlk eğitim gerçekleşti


Aydın Ticaret Borsası tarafından başvurusu yapılan, İstanbul Ticaret Borsası Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Laboratuvarları A.Ş. Ege İhracatçı Birlikleri ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin ortak olduğu, KOSGEB Başkanlığı tarafından desteklenen 'Zeytin Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması' Projesi kapsamında Satış ve Pazarlama eğitimi gerçekleşti.