İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) başlattığı iTaksi uygulaması için taksilere yazılım kuracak şirketin sahibinin AKP eski genel başkan yardımcısı ve milletvekili Hüseyin Tanrıverdi'nin oğlu olduğu iddia edildi
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) başlattığı iTaksi uygulaması için taksilere yazılım kuracak şirketin sahibinin AKP eski genel başkan yardımcısı ve milletvekili Hüseyin Tanrıverdi'nin oğlu olduğunu ve iTaksi'yle yılda 200 milyon lira rant elde edileceğini öne sürdü. İBB, taksilerde ses ve görüntü kaydı alınmasını sağlayacak 'iTAKSİ' sisteminin ağustos ayından itibaren kentteki tüm taksilerde uygulanacağını duyurmuştu. Uygulamaya pek çok itiraz gelirken, İstanbul Barosu özel hayatın gizliliği ilkesine ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmış, konu hakkında görüş bildiren hukukçular da uygulamanın suç olduğunu belirtmişti. Emniyet ise taksilere kamera takılmasını zorunlu tutan bir genelge yayınlamıştı.
Yeni uygulama yüzünden her taksi şoförünün aldığı ücretin yüzde 5'ini iTaksi'ye vereceğini öne süren Yarkadaş şunları söyledi: 'Bunun anlamı, iTaksi'ye her yıl ortalama 200 milyon TL aktarılmasıdır. Tek taraflı olarak yapılan ve iTAKSİ tarafından istendiği zaman feshedilebilecek bu sözleşmeye kimse itiraz edemiyor. Çünkü, İBB taksici esnafına bunu dayatıyor. İBB, iTaksi uygulamasını taktırmayanların çalışma ruhsatını yenilemeyeceğini söylüyor. iTaksi'nin tekerleğinin, huzur ve güven için değil, rant için döneceği görülüyor.'

Rüzgar ihalesine 3 teklif

Enerji Bakanlığı'nın açtığı rüzgar YEKA ihalesine Alman Enercon, Limak ve Adnan Polat konsorsiyum olarak teklifini verdi.
Ağustos ayında gerçekleştirilmesi beklenen 1000 megvatlık yenilenebilir kaynak alanı (YEKA) rüzgar enerji santrali (RES) lisans ihalesi için başvuru süresi bugün doluyor.
Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, 'Alman Enercon, Limak ve Adnan Polat konsorsiyum olarak ihaleye katılmaya karar verdi ve teklifini Enerji Bakanlığı'na verdi' dedi.
Enerji Bakanlığı'nın, Türkiye'de kurulu rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan ve yatırım tutarı 1 milyar dolar olarak hesaplanan 1,000 megawatt (MW) gücünde rüzgar santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi ağustos ayında planlanıyor.

Tarımsal destekleme sil baştan

Tarım bakanı Fakıbaba, kısa süre içerisinde tarım, hayvancılık ve gıda alanında yeni düzenlemelere gideceklerini, bu kapsamda öncelikli olarak tarımsal destekleme modeline yoğunlaştıklarını açıkladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kısa süre içerisinde tarım, hayvancılık ve gıda alanında yeni düzenlemelere gideceklerini bildirdi.
Öncelikli olarak tarımsal desteklemelere yoğunlaştıkları ifade eden Fakıbaba, şunları kaydetti:
'Desteklemelerde düzenlemelere gidilecek. Örneğin, ürün ülke için çok elzem bir üründür fakat çiftçi ürettiği zaman zarar ediyordur onun için devlet destek verir. O ürünün kalitesini ve miktarını artırır. Eğer böyle bir ürün yoksa desteğin de olmaması lazım. Örneğin pamuk bizim ürettiğimiz bir ürün ve tüketime kafi gelmiyor, dışarıdan ithal ediyoruz. O zaman pamuk desteklenecek ki dışarıdan ithal etmeyelim. Yeni bir destekleme modeli çıkacak, bu modelde çiftçi de üretici de tüketici de rahatlayacak, bu konuda kapsamlı çalışma yapılıyor.'


Hurda araçların MTV borcu silinecek

1997 ve daha önceki model aracını hurdaya çıkaranların MTV borçları 2018 sonuna kadar başvurmaları halinde silinecek. Ayrıca 2005 ve daha önceki bir model yılına ait otomobilini hurdaya çıkarma hakkı bulunanlar da cezalarının çeyreğini ödeyecek.
Hurdaya çıkarılacak 1997 ve daha eski model araçların, hurdaya çıkarılmaları halinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) terkin edilecek.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan MTV genel tebliğine göre, bu madde hükmünden, bu kapsamda yer alan taşıtlarını kayıt ve tescil ettirmemiş olan mükelleflerden, 31 Aralık 2018'e kadar, adlarına kayıt ve tescil ettiren mükellefler yararlanabilecek.
Tebliğe göre ayrıca, 27 Mayıs itibarıyla mevcut olmayan veya motorlu taşıt vasfını yitirmiş, model yılı 2005 ve daha eski olan taşıt sahiplerinin; durumlarını kanaat verici belgelerle tevsik etmeleri veya trafik tescil kuruluşu tarafından taşıtın mevcut olmadığının kabulü halinde, bu taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergisi asıllarının 1/4'ünü 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödemeleri şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve araç plakasına kesilen trafik idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek ve ödemeyi müteakip trafik tescil kayıtları silinecek.

Bitcoin bir saadet zinciri

Milyarder yatırımcı Howard Marks, müşterilerini dijital paralara yatırıma karşı uyardı. Marks, bitcoin ve benzerleri için 'Gerçek değil' ifadesini kullandı.
Marks yatırımcılarına gönderdiği mektupta, "Benim görüşüme göre, dijital paralar boş bir hevesten, belki de bir saadet zincirinden başka bir şey değil" dedi.
Oaktree Capital Management şirketinin kurucu olan Marks, 99 milyar dolar büyüklüğünde bir varlığı yönetiyor.


Dip Ekspres

Bankalar toparlanıyor


Yılın ilk yarısında bankalardaki kredi büyümesine bağlı kârlılık artışı, istihdam ve şube sayısına yansıdı. Bankaların personel azaltımı ve şube kapatımı 2017 yılının ilk yarısında yavaşladı.
Türkiye Bankalar Birliği'nin açıkladığı verilere göre, mevduat, kalkınma ve yatırım bankalarında istihdam ve şube sayısında düşüş 2017 yılının ilk yarısında yavaşladı. Yavaş da olsa bir toparlanma başladı. Ekonomik faaliyette canlama ve bankacılık sektöründe büyümenin yeniden hızlanmasına bağlı olarak 2017 yılının ilk yarısında şube ve personel sayısındaki azalış yavaşladı.
Mevduat, kalkınma ve yatırım bankalarında, 2017 yılının ikinci çeyreğinde 2016 yıl sonuna göre, şube sayısı 57 adet, çalışan sayısı 680 kişi azaldı.