Belki birçok kişi 'İTO nedir?' diye soruyordur. Hatta sözde bilirkişiler(!) bu kısaltmayı 'İstanbul Ticaret Odası' olarak açıyorlardır. Doğru!
Ama bu bizim uzağımızdaki kişiler için doğru olabilir. Bizler ise, bu 'İTO'yu görünce hemen 'İzmir Ticaret Odası' diyoruz. Ama nedense çok bilenler mi, yoksa kendini küçük görüp önemsemeyenler mi, özgüveni olmayan, hep emir vermeyi değil, almayı yeğleyenler bir süredir, 'İTO'yu değiştirip. 'İZTO' demeye başladılar.
İZBAN gibi...
İZBAN'ın kaydı böyle...
Ama İzmir Ticaret Odası'nın ticaret siciline kaydı ise İTO. Değiştirme ihtiyacını duyuyorsa İstanbul adımını atsın ve 'İSTO' olarak değiştirsin...
Orada, Bizans'ta da zaten tüm kuruluşlar, başlarına 'İstanbul'un kısaltılmışını 'İS' hecesini alıyor...
İşte şimdi, uzun süredir beklenen gün geldi çattı...
Son iki gündür, yani hafta sonu tatil günü bile telefonlar, ziyaretler durmadı. Meğer düne kadar aranmayan iş insanları, girişimcilerin ne kadar çok seveni varmış. Hatta özel olarak kullanılanlandan bir değil, ayrı ayrı üç kişi İzmir dışındaki iş adamlarını aradılar, 'Uçak biletiniz de bizden, diğer tüm harcamalarınız da!' dediler...
Daha neler neler?
Meğer koltuk ne kadar tatlı bir şeymiş!
Bugün yani 9 Nisan Pazartesi günü oy kullanmaya gidecekler birçok liste ile karşılaşacak...
Renga renk!
Çoğu taktik ve kafa karıştırmaya yönelik. Örneğin; 'Biz artık yeter, diyoruz!' diyenler olacaktır, listeleri ile...
Değişik isimler olacak bu listelerde!
Çünkü; algı operasyonu ile bazılarının iktidarlığını sürdürmesini sağlamak içindir, bu. Hemen her seçimde rastlanan bir sözde kurnazlık özelliğidir. Ama geçerlidir...
Düşünün ucu ucuna giden ve birkaç belki de bir oyun sonucu etkileyeceğini düşünün...
Bu işten kim kârlı çıkar?
Her zaman ben de herkes söylüyor; iktidar daima bir adım öndedir, diye. Ama yenilen hurmaların tırmaladığı gerçeği de unutulmamalıdır. Geçenlerde İstanbul'dan İzmir gibi üyesi fazla olmayan, 'milyarderler kulübu' gibi Mücevher ihracatçılarının kongresini anlatmış ve yönetimin düştüğü gibi, ibra edilmediklerini belirtmiştim. Düşünün bir gün önce milyarlarla oynuyorsunuz, bir gün ise mahkeme kapılarındasınız. Belki de bir yerlere kapatılacaksınız...
Allah hiç kimseyi bu duruma düşürmesin...
Doğru yoldan ayırmasın...
Bu yazıyı birkaç kişinin dışında okuyacak sayısının 'yok' denilecek bir sayıda olduğunu da tahmin ediyorum. Çünkü herkes hesabını kitabını yapmış bir şekilde oy kullanıyor olacak. Ama bir gün sonra bu yazının önemi ve isabetliği konuşulabilir. Bakalım; sert eleştiriler yerini buldu mu?
26 yıldır kesintisiz yönetim kurulu başkanlığını sürdüren, koltuğunu koruyacak mı?
Yoksa söylenen 'reform' olacak mı?
Yeni bir döneme mi girilecek?
Bunu;
İzmir Ticaret Odası seçimlerinde 41 bin 604 üyenin kullanacağı oylar belirleyecek. Bir anımsatma yapayım:
Hükümet tarafından alınan bir kararla mevzuat değişikliğine gidilerek son 2 yılda odaya üye olan firmalar oy kullanamayacağını şartı getirildi. Bu konuda olumlu ve olumsuz yorumları size bırakıyorum. Yani 70 bin kişi neredeyse yarı yarıya düşmüş gibi görünüyor. Bunun kime yarayacağını ya da yaramayacağını da, telefonlardan söz ederek anlatmaya çalıştım. Ama her seçim öncesi delege sistemi gibi üye sayısının büyük artısının ne kadar önemli olduğunu ve bir noktada suiistimalin önlenmek için bir yol olduğunu da düşünmek gerekiyor. Sektörlerdeki birçok girişimci ya da işadamı ya da kadınının kepenk kapattığı yani iflas ettiğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bakalım seçilenler sektörleri canlandıracak mı, bu hale 'devam' mı diyecek?
Şu anki listelere ve gruplamalara göre üyeler, 79 meslek grubunda, 429 komite üyesi ve 175 meclis üyesi seçecek. Bakalım; değişim ve dönüşümcüler yenilikçiler mi kazanacak?
Ya da 'Ben hayatımdan memnunum' diyenler mi?

DİP EKSPRES

Tofaş tedarikçilerini ödüllendirdi!


Türk otomotiv sektörünün öncü kuruluşu Tofaş'ın her yıl düzenlediği 'Tedarikçi Toplantısı ve Ödül Töreni' Bursa'da gerçekleştirildi. Tofaş'ın tedarikçileri ile her yıl bir araya geldiği toplantısında bu yıl da başarılı çalışmalarıyla öne çıkan firmalar farklı kategorilerde ödüle layık görüldü.
Tedarikçi Toplantısı ve Ödül Töreni'nde; Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) EMEA Bölgesi Satınalma Başkanı Monica Genovese, Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, Tofaş Satınalma Direktörü Yüksel Öztürk, Tofaş yöneticileri ve tedarikçileriyle birlikte çok sayıda katılımcı yer aldı.