Uzun yıllar varlığını Deri Serbest Bölgesi olarak sürdüren İzmir Serbest Bölgesi, gelen taleplerle ve yörenin artan potansiyeliyle diğer sektörlerin ilgisini çekerek, 2011 senesinde Bakanlar Kurulu kararı ile farklı sektörlere kapılarını açmış ve yeni kurumsal yapısıyla yatırımcılarına hizmet vermeye başladı.
Bu arada bir de yönetim oluşturdu. Şu anda İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Eyüp Sevimli yürütüyor.
İZBAŞ(İzmir Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş) İZKA(İzmir Kalkınma Ajansı) tarafından Sanayi Bölgeleri Geliştirme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destek ile İzmir Serbest Bölgesi'nde İZBAŞ Solar Kurutma Tesisi Projesini tanıtım toplantısı yaptı.
Birçok kişi gelişmeleri bilmediği için ben bölge ile ilgili küçük bir hatırlatma yapayım:

Yatırımcı için uygun

İzmir Menemen Maltepe Köyü sınırları içerisinde 1.620.000 m2 üzerine kurulu İzmir Serbest Bölgesi, ülkemizde mevcut birkaç serbest bölgede mümkün olan mülkiyet olanağı ile öne çıkıyor.
Yatırımcısına birçok sanayi bölgesi ile karşılaştırıldığında çok uygun ücretlerle tapusuyla bina-arsa temin edebiliyor.
Bölgede aynı zamanda lojistik avantajlarına göre çok düşük ücretlerle kapalı alan kiralaması da yapılabiliyor.
İZBAŞ yeni depo yatırımı yaparak hizmetlerini daha da geliştirdi.
İzmir Serbest Bölgesi, Serbest Bölgeler mevzuatında tanımlanmış tüm olanakları sunmanın yanı sıra bir takım avantajlara da sahip.
Bölgenin kimya sektörünün doğal kümelenmesinin görüldüğü Aliağa'ya olan yakınlığı kimya sektörü, ilgili sektörler ve yan sektörler açısından önemli bir fırsat sunuyor.
80 aktif firma bulunan İzmir Serbest Bölgesi'nde yabancı ortaklı firma sayısı 15'e ulaştı.
Bölgede istihdam edilen kişi sayısı ise 1600 kişi. İzmir Serbest Bölgesi son 5 yıldır ortalama yılda 350 milyon dolar ticaret hacmine ulaştı.

Gönül rahatlığı ile

İzmir Serbest Bölgesi son yıllarda alt yapısındaki eksikleri gidermeye, yeniden yapılanmaya yönelik olarak yoğun çaba harcamış ve bölgeyi yeni yatırımcılara, yeni sektörler açma, tanıtma- pazarlama aşamasında gönül rahatlığı duyacağı bir noktaya geldi.

Yönetimdeki isimler

Tüm bu süreçte; ortaklarının, yönetim kurulunun, profesyonel kadrosunun, bölgedeki serbest bölge ve gümrük müdürlüklerinin emekleri, bağlı bulunduğu Ekonomi Bakanlığı bürokratlarının, ilgili diğer kamu kurumlarının yardımları ve en önemlisi İzmir Valiliği ile İzmir Büyük Şehir Belediye'sinin destekleri ile başarılı bir şekilde ilerledi.
Kurumsal İlişkiler Müdürü Zeynep Fero'dan öğrendiğime göre; Eyüp Sevimli başkanlığındaki yönetim kurulunda; Yaşar İleten ile Süleyman Tahiroğlu başkan yardımcısı.
Üyeler ise: Jak Galiko, Kenan Mazıcı, Rüşta Yanasavur, Selman Sağer, Emir Ansari, Ali Azgın.
Genel Müdür Özlem Değirmencioğlu.
Danışmanlar: Prof. Dr. Orhan Uslu (çevre), Adnan Yıldırım (mali).

Zeybekci'nin açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 2003 yılında Türkiye'de asgari ücretin karşılığının 129-130 dolar olduğunu belirterek, 'Şimdi 430 doların üzerinde. Türkiye kalkınırsa asgari ücret artar, Türkiye büyürse asgari ücret artar. Kişi başına düşen milli gelir artarsa asgari ücret de artar' dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Önümüzdeki süreçte 4,5 G'ye odaklanacağız' dedi.
Bakan Işık, ilk çeyrekte Türkiye'nin yüzde 1,5-2 oranında büyüyeceğini öngördü.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Türk Standartları Enstitüsü'nde aralarında genel sekreter ve bölge müdürlerinin de bulunduğu 80 kişi görevlerinden alınarak, yerlerine yeni atamalar yapıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı birinci çeyrek (Ocak-Mart) 'Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri'ni açıkladı.
Buna göre; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi istihdam endeksi 2015 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 azaldı.
Tekstilbank'ı alarak Türkiye'ye yeni giren Çinli Industrial and Commercial Bank of China(ICBC) İngiliz devi HSBC arasındaki satış operasyonu şubeler üzerinden yapılacak, lisans devri olmayacak. HSBC elinde kalacak 10 şubeyle Türkiye'de küçülme yoluna gidecek.
Halkbank, Cacanska Banka AD'nin satın alınmasına ilişkin işlemlerin sonuçlandırılması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) izninin onaylandığını ve akabinde hisse devrine ilişkin işlemlerin tamamlandığını bildirdi.
Reklam dünyasının 2003'ten beri en önemli gecesi Kırmızı Ödülleri sahiplerini buldu.
Pek çok ilke imza atan bu yılki ödül töreninde Kıpkırmızı Ödülü'nün sahibi Jeep Türkiye işiyle Leo Burnett İstanbul oldu.

**

DİP EKSPRES

İhracatçı,TİMAKADEMİ ile tanıştı

Devlet politikası haline gelen '2023 yılında, 500 milyar dolar ihracat hedefinin' mimarı olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için başlattığı 'TİMAKADEMİ2023' çalışmalarının; Şehirler turuna İzmir ile devam etti.
'TİMAKADEMİ2023' projesi, İstanbul'un ardından 10 Anadolu kentinde ihracatçılara yol göstermeye devam ediyor.
Toplantının açılışını TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk'ü yanı sıra; Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yrd. Engin Aksoy, HSBC Türkiye Ticari ve Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yrd. Virma Sökmen,  Güler Dinamik Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güler, Finansal Kurumlar Birliği temsilcisi, DHL Express, Türkiye Satış Direktörü Boğaç Özsan yaparak alt sektörlerin ihracattaki önemini anlattılar.
Dr. Halil Bader Arslan, 2023 İhracat Stratejisi Genel Vizyonu ve İzmir değerlendirmesini, Dr. Yasemin Görüm, 2023 İhracat Stratejisi kapsamında İzmirli firmaların yararlanabileceği Devlet desteklerini ve son dönemde değişen tebliğlerin neler olduğunu anlattı.
Toplantının son bölümünde Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Markalaşmada bir Başarı Hikayesi olarak Pegasus'un markalaşma sürecini katılımcılara aktardı.