Çocukluğum, genç kızlığım Alsancak, Mahmut Esat Bozkurt Caddesi'nde geçti. Diğer namı 1442 sok. Şimdilerde izi, anısı bile kalmayan Şölen Açıkhava Sineması'nın yanı başı.
Sonra evlendim, 1375 sokaklı oldum. Bir uçtan diğer uca. Çocuklarım burada doğup büyüdüler. Gazi İlkokulu, pardon öncelikle her ikisi de Cumhuriyet Kız lisesi Anaokulu mezunudurlar. Çok ciddi ilk okul öncesi eğitim ve kapı gibi karneleri ile.
Sonra bir telaş oğlum BAL (Bornova Anadolu Lisesi'ni) kızım Amerikan Lisesi'ni kazandı.
Netice her ikisi de üniversiteye Ankara'ya gittiler. Yazarken ne kadarda kısa geliyor.
Anneciğim "nurlar içinde uyusun" nerede ise son nefesine kadar söylendi. "Şuracıkta Atatürk Lisesi gibi bir okul varken, ne işi vardı torunumun taa Bornovalarda..."
İnsan sahip olduklarının değerini içinde yaşadıkça çok bilemiyor. Kalıp bilgiler dışında.
Çoğumuz onları bile bilmeyiz kulaktan kulağa gelenlerdir bildiklerimiz.

***
Gelin hep birlikte bilgilenelim. İzmir Atatürk Lisesi 1888 yılında, Konak Kaymakamlığı'nın bulunduğu yerdeki İzmir Adliyesi'nin bulunduğu binada 5 senelik idadi mektebi olarak 120 öğrenci ile Tanzimatla başlayan batılılaşma hareketi doğrultusunda eğitime geçer. İlk müdür Burhanzade Abdurrahman Hilmi Bey'dir. Günümüzde Vizyonu: Yurtta Atatürk Dünyada Atatürk.  Misyon; insan sevgisini her şeyin üzerinde tutarak çağdaş, laik, Atatürkçü ulusal ve evrensel değerlere bağlı başarılı bireyler yetiştirmek. Ulusal ve uluslararası projeler üretmek, bilimsel ve teknolojik gelişmelere uygun eğitim ortamı hazırlamak, insan ve doğa sevgisini geliştirici etkinlikler düzenlemek. Demokrasi bilincini yerleştirmek, Atatürkçü düşünceyi pekiştirici etkinlikler düzenlemek öğrencilerin kendilerini geliştirmelerini sağlamak, öğrencilerin hedeflerine uygun üniversiteyi kazanmaları için eğitim ortamı sağlamak. Türkçesine sahip çıkan ve yabancı dil eğitimi ile Dünya vatandaşı olan bireyler yetiştirmek.

***
Biliyor musunuz? Aslında "Anadolu Lisesi" statüsünde ama "İzmir Atatürk Lisesi" adının orijinalliği bozulmasın diye Millî Eğitim Bakanlığı izni ile bu sıfat kullanılmıyor (ben bilmiyordum). Bu yıl 129. kuruluş yılını kutlayan İAL mezunları arasında Cumhuriyetin ilk Milli Eğitim Bakanları, Vasıf Çınar, Mustafa Necati Uğural, Reşit Galip var. Ahmet Adnan Saygun, Samim Kocagöz, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Necati Cumalı, Attila İlhan, Salah Birsel, İhsan Yüce gibi sanat ustaları, tarihten günümüze binlerce devlet adamı, meslek erbabı mezunu var. Ayrıca içlerinde Halit Ziya Uşaklıgil, Ahmet Haşim, Mahmut Esat Bozkurt, Ahmet Adnan Saygun, Selim Sırrı Tarcan'ın da yer aldığı günümüze değin akademik kadroları. İAL'sinin içindeki iki katlı Müzede kuruluşundan günümüze çok değerli dokümanlar, anılar barındırıyor. Her İAL'si mezununun çok yakından bildiği özümsediği okul marşı: "Gideceğimiz yolu Gazimiz gösteriyor / Yaşasın Türk Milleti, Yaşasın Vatanımız / Bize iman veriyor hür vatanın hür sesi / Ebediyen var olsun İzmir Atatürk Lisesi" dizeleri ile sona eriyor.

***
Türkiye'nin ünlü Beyin cerrahlarından Prof. Dr. Cengiz Kuday, Nöroşirurji camiasından ağabeyimiz. 1961 İzmir Atatürk Lisesi mezunu. Hürriyet gazetesinde katkıda bulunmuş okulu ile ilgili. "İzmir'in işgal edildiği gün birçok tarihi olayda yer almış bir okulda, 15 Mayıs 1919 da lise talebeleri, okulda tutuklanıp çeşitli tahrik, hareket, darp edilip hatta yürütülerek öldürüldüler. Diğer idari personel ve subaylar Konaktan, Pasaporta yürütülmüş "Petras hapis Gemisi"ne hapsedilmişlerdir. Hasan Tahsin'le beraber ismi geçen, sınıftaki lakabı "Arap Rasim" İAL önünde şehit edilen kişidir. Benim Liseme kimse karışamaz-Kimse el koyamaz" diyor. Böyle şanlı bir tarihi olan, ülkemizdeki önemli isimleri bağrından yetiştirmiş, Atatürk'ün adını taşıyan, İzmir'in gururu İzmir Atatürk Lisesine, İzmirlilerin ve yurt sathına yayılmış binlerce İAL mezununun sahip çıkacağına inanıyorum.