Uluslararası Yayıncılar Birliği, dünyada kitap okuma ile ilgili önemli istatistiksel veriler sağlayan bir kuruluş. Birliğin 2016 yılı verilerine göre Türkiye'de kitap okumaya ayrılan süre ortalama bir dakika. Oysa televizyon seyretmeye ayrılan süre altı saat. Bir günde televizyon seyretmeye, kitap okumaya ayırdığımız vaktin üç yüz altmış katını ayırıyoruz.
Türk insanının ihtiyaç listesinde kitap okumak tam 235. sırada. Kitap okumayı bir ihtiyaç olarak görmüyoruz.
Kişi başına kitap harcaması ortalaması dünyada 1.3 dolarken, Türkiye'de yalnızca 25 sent. Kitaba bütçe ayırmıyoruz.
Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında en gerilerdeyiz. Türkiye 180 ülke arasında 140. sırada. Çocuklarımızı, en değerli varlıklarımızı kitaptan mahrum bırakıyor, onlara kitap sevgisini aşılayamıyoruz.

Oysa Anadolu demek kitap demek. Dünyanın en eski yedi kütüphanesinden üçü bu topraklarda.
Birincisi Nysa Kütüphanesi. Kütüphane, Aydın'a bağlı Sultanhisar ilçesi yakınlarındaki Nysa antik şehrinde M.S. 2. yüzyılda kurulmuş. Kütüphanenin Hadrianus döneminde yapılmış olduğu tahmin ediliyor. Roma'nın en önemli kütüphanelerinden birinin Nysa'da kurulduğu düşünülüyor.
İkincisi Bergama Kütüphanesi. Bergama Kraliyet Kütüphanesi, Pergamon Kralı II. Eumenes tarafından M.Ö. 2. yüzyılda yaptırılmış. Kütüphane binasında pek çok heykel de yer almış. Kitapları raflara dikine koymak geleneği Bergama'da başlamış.

Üçüncüsü Efes Celsus Kütüphanesi. Kütüphane, M.S. 135'te yapılmış. Tarihin en önemli ve büyük kamu kütüphanelerinden biri. Kütüphanede 12.000'den fazla kitap rulosunun olduğu tahmin ediliyor. Kütüphane memurluğunun ilk olarak Efes Celsus Kütüphanesi'nde ortaya çıktığı düşünülüyor.
Değerli okurlarım, İzmir şehir merkezi Bergama-Efes/Nysa hatlarının tam ortasında. İzmir, Türk Aydınlanması'nın merkez kenti. Bir kültür ve sanat kenti.
Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde, "çılgın bir proje" olarak, Ege'nin tarihsel dokusunu ve Türk Devrimi'nin aydınlanma felsefesini yansıtacak şekilde, dünyanın en büyük kamu kütüphanelerinden birinin bu topraklara; İzmir'e yapılması düşünülemez mi?
Büyükşehir Belediyesi inisiyatifiyle ve İzmirlilerin katkısıyla böyle bir girişim, İzmir'e ve Türkiye'ye çok şey katmaz mı?