Ege Bölgesi Sanayi Odası, 85. İzmir Enternasyonal Fuarı'ndaki standıyla sanayiciye yönelik hizmetlerini ve yatırıma hazır organize sanayi bölgelerini halka bire bir anlattı.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, '85. İzmir Enternasyonal Fuarı'na katılarak binlerce İzmirli hemşehrimize Odamızın kent, bölge ve ülke ekonomisine katkısını, hem fabrikaları hem de kapasitelerini çoğaltarak üretimin artmasını, kentimizin ve ülkemizin en önemli sorunu işsizliğe çözüm bulunmasını, bütün bunların sonucunda ihracatla vergi gelirlerinin yükselmesini anlatmanın mutluluğunu yaşadık. İzmir kamuoyunda Odamızın farkındalığını görmekten de ayrıca gurur duyduk' dedi.
İzmir'den umutlu ayrıldı
Güney Afrika Cumhuriyeti Cape Town Belediye Başkanı Patricia de Lille'in de aralarında bulunduğu kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan 14 kişilik heyet, İzmir'de gerçekleştirdikleri ziyaretlerden son derece umutlu ayrıldı.
Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane'nin de katılımlarıyla gerçekleşen küçük İzmir turunda heyet sırasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası (İTO) ve Deniz Ticaret Odası (DTO)   başkanlarıyla bir araya geldi. Ziyaretleri değerlendiren Cape Town Belediye Başkanı Patricia de Lille, İzmir'de kendilerine gösterilen ilgiden son derece mutlu olduklarını söyledi. 
İlişkilerimizi canlı tutmalıyız
Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane ise ülke olarak Türkiye ile işbirliğine büyük önem verdiklerini belirterek, 'Bu yıl 85.'si düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında İzmir'e gelip daha önceki ilişkilerimizi canlı tutmamız gerektiğini düşündük. Burada olmaktan çok mutluyuz' dedi.
Gündemden hiç düşmedi
Türkiye'nin ekonomi gündeminde Ağustos ayında da turizm haberleri zirvede yer alırken, Rusya ile yaşanan krizin sona ermesiyle sektörde hareketlenme yaşandığı belirlendi. Medya Takip Ajansı Interpress'in Ağustos ayında ekonomi sayfalarında yaptığı incelemeye göre, turizm ile ilgili geçen ay yazılı basında 16 bini aşkın haber çıktığı tespit edildi. 
Sektör içinde yer alan otelcilik ve seyahat acentalarınında yazılı basında 5 bine yakın haberle gündeme geldiği saptandı.
Ekonomi gündeminin ikinci sırasında yer alan finans sektöründe yaşanan gelişmeler geçen ay yazılı basına 13 binden fazla haberle yansırken, bankacılık sektörü ile ilgili de 3 binden fazla haber yayınlandığı belirlendi. Ağustos ayının ekonomi gündeminde öne çıkan diğer başlıklar da, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, konut satışı, trafik sigortası primleri, cari açık, sanayi üretimi ve dış ticaret açığı olarak tespit edildi.
Dış ticaret rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2016 yılı Temmuz ayında, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 11,5 azalarak 9 milyar 855 milyon dolar, ithalat yüzde 19,7 azalarak 14 milyar 643 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Rusya'dan gelen ziyaretçiler geçen yılın temmuz ayında 686 bin kişiyken, bu yıl yüzde 93 gibi büyük oranda azalışla 47 bin 788 kişiye indi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette Rus Rublesi ve Türk Lirasının kullanılmasıyla ilgili teknik görüşmeler Merkez Bankaları arasında devam ediyor.
Hedefimiz Antalya'ya, Türkiye'ye gelen Rus vatandaşlarının ruble ile ödeme yapması. Rusya'ya giden vatandaşlarımızın da TL ile ödeme yapması' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'ye gelen Rus enerji şirketi Gazprom'un Üst Yöneticisi (CEO) Aleksey  Miller ve beraberindeki heyeti kabulünde, 'Rusya ile işbirliğimizin daha iyi bir safhaya taşınmasını umut ediyoruz' dedi.
TOBB Konseyler Müşterek Toplantısı yapıldı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkçi oda-borsalardan FETÖ mensuplarının ayrılması uyarısında bulundu.
Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu Üst Yöneticisi (CEO) Dato Dzulkifli Mahmud, 'Türkiye ile ilişkilerimize negatif bakmıyoruz. Biz ekonomik potansiyele bakıyoruz. Türkiye'ye gelmek, yatırım yapmak bizim için çok iyi olacak.' dedi.
Yeniden yapılandırılıyor
3 Ağustos 2016 tarihli ve 6736 sayılı 'Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun' 19.08.2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak olan oda payları ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine olan aidat borçları asıllarının ödenmemiş kısmını da kapsıyor. Bunların haricindeki oda ve borsa alacakları ise kapsam dışında kalıyor.
ALTO Başkanı Saka açıklamasında, öncelikle anılan maddenin 30 Haziran 2016 tarihinden önceki alacakların tahsilini düzenlediğinden Ekim ayında ödenmesi gereken 2016 yılı aidatlarının 2'nci taksitlerinin madde kapsamı dışında kaldığının altını çizdi. 
Gelir testine başvurular başladı
Daha önce gelir testine gitmediği için genel sağlık sigortası (GSS) borcu olanlar, sağlanan ikinci bir imkânla gelir testine başvurabilecek. Başvuruda bulunanlar, gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları başta olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandıran '6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un bir süre önce yasalaştığı anımsatıldı.
6.3 milyon borçluya 90 milyarlık fırsat!
Borç yapılandırma fırsatı 6.3 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Bu kapsamda borçlar yüzde 80 oranında silinecek.
Bakan Ağbal, trafik cezalarından SGK primlerine ve vergilere kadar geniş yelpazedeki bu fırsatı son güne bırakmayın uyarısı yapıyor. Borç yapılandırmasına başvuruları 31 Ekim'de sona eriyor. Bu çerçevedeki cezaları, askerlik, seçim, nüfus, karayolu geçiş ücreti ve RTÜK idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta, işsizlik sigortası, SGDP, genel sağlık primleri alacakları gibi birçok alacak ile bunların her türlü faiz, zam, gecikme zammı ve faizi, cezai faiz ile gecikme cezaları yeniden yapılandırılacak.
Türk şirketlerine kritik uyarı
Fitch, 'Türk şirketleri zorlu piyasa şartları, kur riski ile karşı karşıyalar' açıklamasında bulundu.
Fitch Ratings, Türk şirketlerinin 2016'da hafif şekilde zayıf ekonomik büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek seviyede ekonomik belirsizlikle karşı karşıya olduklarını, bu durumun kısa vadede şirketlerin finansal esneklikleri için risk oluşturduğunu bildirdi.
Bununla birlikte Türk şirketlerinin muhafazakar kaldıraç profilerinden fayda sağlamaya devam ettiklerini belirten Fitch, ancak net kaldıraç seviyesinin 2015'te önemli oranda düşmesinin yarattığı sağlıklı not ortamanın, 2016 ve 2017'de daha zayıf ekonomik şartlar tarafından yavaş şekilde aşındırılmasının beklendiğini vurguladı. 
Başbakan Yıldırım'dan şehit ailesine ev...
24 Ağustos tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşen Torbalılı Uzman On başı Mustafa Eser'in annesine ev alma hayali Başbakan Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirildi.
Şehidin bu hayalinin birlikte görev yaptığı silah arkadaşları tarafından Başbakan'a iletilmesi üzerine Başbakanlık konuyla yakından ilgilendi. Geçtiğimiz günlerde Şehit Mustafa Eser'in annesine ulaşan Başbakan danışmanları bölgede araştırma yaparak kaymakamlık ve Belediye yetkilileriyle birlikte uygun bir ev aradılar.
 Ertuğrul Mahallesi Torbalı Caddesi üzerindeki  dubleks dairenin Şehit Annesinin üzerine yapılması sağlandı . 
Böylelikle Şehit Mustafa Eser'in en büyük isteği yerine getirildi.
*****
DİP EKSPRES

Ankara'nın İzmirliden isteği...
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi tarafından ülke genelinde oğlak eti tüketimini artırmak, küçükbaş hayvan ürünlerinin ülke açısından stratejik önemine dikkat çekmek ve bir dünya markası olan Ankara Keçisi'nden elde edilen çok değerli oğlak eti ürünün tanıtımı çerçevesinde, bu yıl İzmir Fuarı'nda ziyaretçilerle buluşan Ankara Oğlağı Eti ile ilgili toplantı, İzmir Enternasyonal Fuarı Yöresel Yemekler Alanı'nda saat 19.30'da yapılacak.
Toplantısı sonrasında ise, Ankara Oğlağı Yeme Yarışması düzenlenecek ve 5 ayrı grup kendilerini için pişirilen Ankara Oğlağı Etlerini bitirmek için yarışacak.
Kepek ve odun talaşını 'Kahramanmaraş biberi' diye sattı
Hatay'ın Hassa İlçesi'nde bir kişi un kepeği, odun talaşı, pudra tozu ve kırmızı gıda boyasıyla yaptığı yaklaşık 3.5 ton sahte biberi 'Kahramanmaraş biberi' diye sattı.
İlçeye bağlı Küreci Mahallesi'nde sahte biber yapıldığı ihbarını alan jandarma, bir çiftliğe operasyon düzenledi. M.D. tarafından kiralanan çiftlikte ekipler çuvallar dolusu sahte kırmızı pul biberle karşılaştı.
Çiftlikte yapılan aramada un kepeği, odun talaşı, pudra tozu ve kırmızı gıda boyası ile yapılmış yaklaşık 1.5 ton sahte biber ele geçirirken, M.D. bulunamadı.
Jandarmanın araştırmasında M.D.'nin çiftlikte 1 aydır sahte biber yaptığı ve bunu da 'Kahramanmaraş biberi' diye sattığı saptandı.