Geçen çarşambayı perşembeye bağlayan gece bir rüya gördüm. İzmir Körfezi'nde bir grup insan tekneyle inceleme gezisi yapıyormuşuz, grubun içinden net hatırladığım kişi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, net hatırladığım olay da Körfez'in kara ile birleştiği sahili, sanki Bayraklı sahili gibi; bir miktar sular çekilmiş ve kumsal oluşmuş, sahil bomboş. Asıl aklımdan çıkmayan görüntü ise Körfezin sığ olan kısmının bembeyaz çiçeklerle kaplı olmasıydı. Kök ve gövde kısmı suyun içinde, aynı boyda kasımpatıya benzeyen bembeyaz çiçekler. Ben soruyorum, "Başkan bu çiçekler canlı çiçekler mi?", sayın Kocaoğlu da "Evet canlı çiçekler, balçık temizleyen çiçekler, özel olarak getirttik, bu şekilde Körfez'i temizliyoruz" diyor. Ben çiçek tarlasına dönmüş Körfez'e hayranlıkla bakıyorum ve hayranlığımı dile getiriyorum, bir de "Sahil korumasız, koruma altına alınmazsa gecekondularla dolar" uyarısında bulunuyorum. Daha sonraki olayları ve konuşmaları anımsamıyorum.
 
Hayırdır İnşallah!
 
Bu rüya nasıl yorumlanır bilemiyorum. Rüyama böyle giren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, gerçek hayatta ise  "... Ben vatandaşın en fazla oyuyla seçilmiş kardeşinizim. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Ben tüp geçişi istiyorum. Duymayan bir daha duysun. Ben tüp geçişin tartışmasız yapılmasını istiyorum. Yapın kardeşim..." diyebiliyor.
 
Rüya ve gerçekler, hayat çelişkilerle dolu. Ben bir rüya gördüm ve rüyadan uyandım. Başkan Kocaoğlu sanki sürekli rüyada gibi. Bir yandan Körfez'i temizleyeceğim diye proje yapıyor, diğer yandan bu projeyi etkisiz hale getirecek, dünün büyükşehir belediye başkan adayı, bugünün Başbakanı Binali Yıldırım'ın 'çılgın' projesine destek veriyor. Bu şekilde İzmir'e iyi başkan olacağını sanıyor.
 
Körfez geçiş projesine dair birkaç yazı yazmıştım, tekrar ayrıntısına girmeyeceğim. Projenin İzmir'de nelere mal olacağını merak edenler projeye karşı dava açan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ile EGEÇEP ve Doğa Derneği'nin birlikte hazırladığı raporu okuyabilir. [1]
 
Kısaca değinmek gerekirse proje; İzmir-İstanbul Otoyolu ile İnciraltı ve Çeşme yarımadasını birbirine bağlamayı hedefliyor. Bu arada kuzeyde Çiğli'deki sulak alanları ve Kuş Cenneti'ni, güneydeki doğal SİT alanlarına çok büyük zararlar vereceği, körfezin derinleştirilmesi, su sirkülasyonunun sağlanarak temizlenmesini sağlamak amacıyla yürütülen yukarıda bahsedilen "İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi"ni etkisiz hale getireceği öngörülüyor.
 
İşin özüne gelmekte yarar var; Körfez geçiş projesi ve benzer projelerin amacının İzmir'i İstanbul haline getirmek olduğu artık ortaya çıkmış durumda. Şimdi karar verilmesi gereken; İzmir; körfezi, doğası, yaşam biçimi ve sembolleriyle özgünlüğünü koruyacak mı, yoksa kalkınma, büyüme, zenginleştirme masallarıyla İstanbul'a mı öykünecek? Merkezi AKP Hükümeti İzmir'i İstanbul yapmaya karar vermiş durumda, İzmir'in CHP'li yerel yönetimi ve başkanı da tercihini yapmalı. İzmirliler de seyirci kalmamalı, küçük ve kısa vadeli hesaplar yerine, çocuklarına nasıl bir kent bırakmak istiyorlarsa ona göre tavırlarını netleştirmeli. "İzmir İstanbul olmasın" diyenler işe bir imza ile başlayabilirler. [2]
 
Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a uzun süre büyükşehir belediye başkanlığı yapmış, 14-15 yıldır da ülkeyi yöneten iktidarın başı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; "... İstanbul'a ihanet ettik, bundan ben de sorumluyum..." şeklinde itirafta bulundu. Çok geç, pek çok alanda artık geri dönüş mümkün değil.
 
Sıra İzmir'e gelmiş görünüyor, sayın Kocaoğlu'na seslenmek istiyorum; son pişmanlık fayda etmez, İzmir'e yönelik ihanet planlarının yanında yer almayın, İzmirlilerle birlikte bunlara karşı durun, bu kentin kimliğini ve geleceğini kaybetmesine izin vermeyin, Körfezde köprü ve tüp geçişi savunmayı bırakın, rüyada olduğu gibi İzmir Körfezi'nin sadece çiçek gibi kokması, sadece çiçek gibi olması için çabalayın.
 
 
[1] http://www.tmmobizmir.org/?page_id=2681
[2] https://www.change.org/p/k%C3%B6rfez-ge%C3%A7i%C5%9Fi-projesi-izmir-e-ihanettir-izin-vermiyoruz?utm_medium=email&utm_source=petition_signer_receipt&utm_campaign=triggered&j=184438&sfmc_sub=162301897&l=32_HTML&u=34203740&mid=7233052&jb=101645