Gülçin Karaegemen- Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği ve Gaziemir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen panelde annelere, çocuklarını cinsel istismardan nasıl korumaları gerektiği konusunda bilgi verildi. Gaziemir Semtevi'nde gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda aile katıldı. Dernek Başkanı eski milletvekili Canan Arıtman çok sayıda çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını ve mağdur edildiğini ifade ederek, "Türkiye, çocuklara cinsel istismar konusunda dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ülkemizde giderek artan bir sorun, son 10 yılda 250 bin çocuğumuz bu suçun mağduru oldu. Bu rakamlar adli mercilere intikal etmiş rakamlardır;  yetkililer adli vakaların gerçeğin yüzde 15'ni, ensest istismarın ise yüzde 5'ini yansıttığını söylüyor. Mecliste olduğum dönemde çocuk kaçırmalarıyla ilgili komisyon kurulmuştu, bir öğretim üyesi Türkiye'de her yıl 150 bin çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı bilgisini vermişti. Bunlar çok korkunç rakamlar. Ancak Türkiye bunları konuşmuyor. Türkiye'de cinsellik konusu bir tabu, çocuklara karşı cinsel istismar konusu ise tabu çarpı tabu. Konuşmuyoruz; cezasını çocuklarımız çekiyor"  dedi.

 
'Çocuklarımızı eğitmeliyiz'

İstismar konusundaki eğitimleri arttırmak gerektiğine vurgu yapan Arıtman aile ve çocuğun eğitimi için şöyle konuştu: "Gelişmiş ülkelerde henüz anaokuluna giden çocuğun cinsel istismara karşı bilgilendirildiğini aktaran Arıtman, Türkiye'de ise cinsel istismar konusunda eğitim verilmediğini söyledi. Arıtman konuşmasında şunları kaydetti: "Çocuklarımıza böyle bir eğitim vermediğimiz için onları kurban veriyoruz. Çocuklarımızı fazla uysal, itaatkâr yetiştiriyoruz. Oysa kendilerini nasıl koruması gerektiğini, hayır demesini öğretmeliyiz. Mağdur oldukları durumlarda haklarını savunmalı, utanmamalıyız. Mağdur hiçbir zaman utanmamalıdır, utanması gereken daima faillerdir."

Şiddet şiddeti doğuruyor

Yrd. Doç. Türkan Yılmaz Irmak ise konuşmasında ailelere çocukların hazır olmadığı tüm cinsel içerikli söylem ve davranışların istismar kapsamına girdiğini hatırlattı. Erkek çocukların da istismara uğrayabildiğini belirten Irmak, istismarların yüzde 85'inin tanıdıklar yoluyla yapıldığını ve istismarcı kişilerin dışarıda sağlıklı insanlar olarak bilindiklerini kaydetti.

İzmir Barosu Avukatlarından Seda Ayaz Aksoy da istismara uğrayan çocukların çok sabıka dosyası olduğu bilgisini paylaştı. Şiddetin şiddeti doğurduğunu aktaran Aksoy, "Çocukluğunda istismara uğrayanların, ileriki yaşlarda hırsızlıkla başlayan, uyuşturucu ile devam eden ve giderek büyüyen bir sabıka kaydına sahip olduğunu görüyoruz. Şiddet uygulayıcı çocukların tamamı mutlaka şiddet görmüş çocuklar oluyor" diye konuştu.