Simge Özden-Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), İzmir Kent Konseyi, Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Eczacılar Dağıtım Kooperatifi (EDAK) işbirliği ile 2013 yılında uygulanmaya başlanan 'Engelsiz İlaç Projesi' yeterli destek göremediği için yalnızca İzmir'deki eczanelerde uygulanıyor. Projeye destek verenler, görme engelli vatandaşların yararına olacak uygulamanın tüm Türkiye'de yürürlüğe girmesini istiyor. Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) Başkanı Şule İlkkurşun, 'Projeye destek vermesi gerekenlerin başında Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın geldiğini belirterek, ilaç endüstrisinin de destek vermediğini belirtti. İlkkurşun sözlerine şöyle devam etti: Görme engelli vatandaşların ilaç kullanırken karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmak için böyle bir proje başlattık. Bunun için konuşan kutular ürettik. Bu konuşan kutular görme engelli hastanın tüm ilaçlarını numaralandırarak nasıl kullanacak, son kullanma tarihi ne, yan etkileri neler bilgilerini taşıyor. Bunların hepsini eczacı kaydediyor. İlaç kutularının üzerinde kabartma olarak rakamlandırılıyor. Hastaya veriyor. Hasta elindeki kutunun üzerinden numarasını parmaklarıyla okuyup cihazına giriyor, kullanımını dinleyerek ilaçlarını güvenlice kullanabiliyor.

İlaç endüstrisinin neden destek vermediği konusunda bir fikrinin olmadığını söyleyen İlkkurşun, 'Biz bununla ilgili ilaç endüstrisine gittik, anlattık. Eczacılık fuarında sunumumuzu gerçekleştirdik. Oraya gelip izlediler ama ondan sonra atabileceğimiz bir adım olmadı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na da giderek desteklerini istedik. Çok ilgilendiler ama olmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi projemize çok destek oldu. Onların katkılarıyla geliştirip İzmir'de yaydık' dedi.

'Nihai çözüm Sağlık Bakanlığı'nda'

Çağdaş Görme Engelliler Derneği Başkanı Ufuk Özen ise 'Bu bir ihtiyaçtan doğdu. İlaçların bilinçli kullanımı yaşamsal bir önem arz ediyor. Bunu sağlamak için kabartma yazı ve ilaç kutuları desteğiyle buradaki riskleri en aza indirmeyi amaçladık. Kendi imkanlarıyla başlatılan bir proje ama bunun nihai çözümü Sağlık Bakanlığı'nın bütün ilaçların görme engelliler için erişilebilir ve güvenli kullanılabilir hale getirilip temininin sağlanmasından geçiyor. Akıllı ilaç kutusu dediğimiz dijital teknolojinin daha da geliştirilip sosyal güvenlik şemsiyesi çerçevesinde tüm görme engellilere sağlanması gerekiyor. Eczanelerin de bu uygulamada yer alması lazım. Türkiye İşverenler Sendikası Konfederasyonu'nun Sosyal Sorumluluk Projesi isimli yarışmasında Koç Holding'in projesiyle birlikte birincilik ödülünü kazandık ancak ilaç endüstrisi bu projeye şimdiye kadar ilgi göstermedi' dedi.

'Hasta ilaç uyumu önemli'

'Engelsiz İlaç Projesi' içerisinde yer alan eczacılardan Barış Özgen ise hasta ilaç uyumunun önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: Hasta, ilacını doğru zamanda, doğru yerde kullanamıyorsa o ilaç boşuna verilmiştir. Benim eczanemin konumu Görmeyenler Derneği'ne çok yakın. Herhalde en yoğun benim eczanemde kullanıldı bu uygulama. Dernekteki üyelerin hemen hemen hepsi bu uygulamadan faydalandı. Kutular reçete edildiğinde biz onun kaydını siliyoruz. Yeni ilaçlara göre kayıtlarını yapıyoruz. Onlar da memnun, biz de memnunuz; uygulama Türkiye genelinde kullanılsa çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum' dedi.