İzmir'in de aralarında bulunduğu 8 ilde, KCK yapılanması altında "Joker" adı verilen kişilerin, başkalarının adına sınava girmesini sağlayan şebekeye yönelik yapılan operasyonda şok detaylar ortaya çıktı. Şebekenin koordinatörü olduğu belirtilen, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan E.T.'nin de, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda (ALES) yerine başkasını sokarak akademik kariyerine başladığı ileri sürüldü. Bugüne kadar 141 sınava jokerlerin girmesini, 28 kişinin de devlet memuru olmasını sağladığı saptanan şebeke üyelerinden Y.A.'nın da, terör örgütüne bağlı Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi üyesi olduğu, çeşitli eylemlere katıldığı, polis takibi sırasında çekilen fotoğraflarla tespit edildi.

Üniversite sınavları ve özellikle de Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS), yerlerine sınava girdikleri örgüt sempatizanlarının, devletin çeşitli birimlerine girmesini sağlayan şebekeye yönelik İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Büdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin bir yıl süren takibinin ardından şebeke elemanları da, KPSS sınavı yapıldığı gün düzenlenen operasyonla yakalandı.

8 İLDE 40 GÖZALTI

İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara illerindeki oerasyonda, aralarında 2 öğretmen ve 2 de öğretim görevlisinin olduğu toplam 40 kişi yakalandı. İzmir'e getirilen zanlılardan 6'sı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. 34 zanlının sorgularının ise devam ettiği bildirildi.

ŞEBEKE LİDERİNİN HESABINDA 3 MİLYON LİRA

Joker adı verilen şebeke elemanlarının, yerlerine sınava girdikleri örgüt sempatizanlarının devletin bakanlıklar dahil önemli birimlerine girmelerini sağladıkları belirlendi. Şebekenin ayrıca, başarılı olmalarını sağladıkları bu kişileri, örgütünün sokak eylemlerinde de kullandığı ileri sürüldü. Şebekenin KCK üyesi de olan Diyarbakırlı liderinin banka kayıtlarından da, bu yöntemle milyonlarca liralık kazanç elde ettiği ortaya çıktı. Şebeke liderinin banka hesap hareketlerinde 3 milyon lira olduğu da öne sürüldü.

KOORDİNATÖR İÇİN ALES İDDİASI

Şebekenin koordinatörü olduğu iddia edilen Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan E.T.'nin de, şebekeye bağlı jokeri ALES'te yerine sokarak akademik kariyerine başladığı öne sürüldü. E.T.'nin, üniversite ya da KPSS'ye girecek olan jokerler ile yerlerine girilecek olan kişileri ayarladığı da iddia edildi.

28 KİŞİYİ MEMUR YAPMIŞLAR


Şebekenin, başkalarının yerlerine Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nın (KPDS) da aralarında yer aldığı sınavlara girdikleri ve bundan da başarılı oldukları ÖSYM kayıtlarından teyit edildi. Şebekenin, bugüne kadar 141 sınava jokerlerin girmesini, 28 kişinin de devlet memuru olmasını sağladığı belirlendi. Şebekeye yönelik operasyonda 2 tabanca, 5 şarjör, 102 mermi ile birlikte ele geçirilen 42 sahte kimlik, çok sayıda sahte üniversite ve lise diploması, KPSS, LYS, ALES ve KPDS sınav giriş belgeleri de geniş faaliyet alanlarını gözler önüne serdi.

ÖRGÜT BAĞLANTISI FOTOĞRAFLANDI

Operasyon kapsamında gözaltına alınan zanlılara yönelik araştırmalar, terör örgütüyle bağlantılarını da ortaya çıkardı. Şebeke üyelerinden Y.A.'nın, terör örgütüne bağlı Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi üyesi olduğu, çeşitli eylemlere katıldığı polis takibi sırasında çekilen fotoğraflarla de tespit edildi. Gözaltındakilerden N.A.'nın da yine terör örgütyle bağlantıda olduğu öğrenildi.

SORU KİTAPÇIĞI ÇALINDI HABERLERİ OPERASYONU GÜNDEMDEN DÜŞÜRME AMAÇLI

Operasyona yönelik olarak İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, geçen cumartesi günü, KPSS soru kitapçığının çalındığına yönelik yapılan haberlerin, KCK bağlantılı bu şebekeye yönelik operasyonun Türkiye'ye gündeme gelmesini engellemeye yönelik olduğunun, gündemden düşürme amacı taşıdığının, ayrıca ÖSYM'nin itibarsızlaştırılmak istendiğinin değerlendirildiği de kaydedildi.