Gamze Geçer-Tiyatroya ilk olarak 1981 yılında Manisa Halk Eğitim Merkezi'nde başlayan Beyat, 1992'de İzmir'e gelerek 'İzmir Bölge Tiyatrosu' adında kendi özel tiyatrosunu kurdu. Eğitim fakültesi mezunu olan fakat öğretmenlik yapmayı aklından bile geçirmeyerek tiyatro aşkıyla yanan Beyat, tiyatronun yanı sıra TRT 1'de 'Kalk Gidelim' adlı dizide, Cem Yılmaz'ın 'İftarlık Gazoz' filminde ve Büşra Pekin'in başrolünde olduğu İzmir'de çekilen Hadi İnşallah filminde kızıyla birlikte rol aldıklarını bu yüzden kendisini kızıyla aynı filmde rol aldığı için çok şanslı hissettiğini söyledi.

Sahnede pişen insanlar yok

2000 yılından beri tiyatro oyunlarını kendisinin yazıp oynadığını belirten Beyat, 'Oyunlarımda genellikle kabare tarzı var. Metin Akpınar ve rahmetli Zeki Alasya'yı örnek alıyorum. Ben alaylıyım. Hocam İsmail Dümbüllü'nün talebesi olan Kemal Hozer'di. Tiyatroyla ilgili A'dan Z'ye her bilgiyi ondan öğrendim. Okulundan mezun olmadım ama sahne tozunu yutarak tiyatrocu oldum. Eğitimli ya da alaylı olmak farketmez. Önemli olan gönüllü olmaktır. Türkiye'de özel okullar, kurslar ve konservatuarlar dolu ama gel gelelim 10 yıldan beri devlet tiyatroları oyuncu almıyor. Şu an okullardan mezun olan tiyatrocular direkt İstanbul'a koşuyorlar. Orada dizilere girip ya hemen meşhur olma derdindeler ya da en kolay yoldan nerden para kazanabilirim düşüncesindeler. Gerçekten tiyatroyla uğraşan kişilerin sayısı tartışılır. Gazetelerde okuyoruz. Röportajlarda nasıl ünlü oldun sorusuna verilen cevap, 'Yolda biri beni keşfetti' oluyor. Sahnelerde pişen insan sayısı günümüzde yok denecek kadar az. Az olan kişilerin de kıymeti bilinmiyor. Türkiye'de İstanbul'un belirli yerleri haricinde 3 tür seyirci kitlesi var. Birincisi 'Şu ünlü şu oyundaymış hadi gidelim görelim' seyircisi, ikincisi sen ben bizim oğlan seyircisi, üçüncüsü gerçekten tiyatro aşkıyla yanan ilgili seyirci kitlesi. İzmir'de de bu durum böyle ve genellikle tanıdıklarının olduğu sen ben bizim oğlan seyircisi hakim durumunda. Tiyatroyu seven herkes buyursun gelsin. Kimin oynadığından çok, oyun nasıl? düşüncesiyle tiyatroya gelenlere ihtiyacımız var. İzmir'de bu işi yapacaksanız maddi anlamda asla bir beklenti içinde olmayacaksınız' dedi.

Tiyatro ustaları sandalyelerde yaşıyor

1 ay önce Karşıyaka'da 40 kişilik bir cep tiyatrosu açan Beyat, her sandalyeye tiyatroya gönül veren ustaların isimlerini veriyor. 13 sıraya dizdiği sandalyeleri ayrıca gruplandırarak onlara da tiyatro ustalarının isimlerini veriyor. İsmail Dümbüllü, Adile Naşit, Vasfi Rıza Zobu, Muhsin Ertuğrul, Cahide Sonku, Afife Jale, Münir Özkul gibi usta sanatçıların isimleri sandalyelerde yaşıyor. En sonuncu kapsayıcı gruba Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu, sanata ve sanatçıya verdiği değeri göstermek adına Mustafa Kemal Atatürk'ün adını verdiğini ve bu sanatçıların günümüzde yok olan anılmayan isimler olduğunu dile getiriyor.