Aykut Polatlı-IŞİD ile YPG arasındaki çatışmanın çıplak gözle görüldüğü Suruç'a bağlı Alizer'de, köylüler olası saldırılara karşı gece evlerin çatısında nöbet tutuyor. Kuşatma altındaki Suriye'ye bağlı Kobani'de YPG güçleri ile IŞİD arasındaki çatışmalar sürerken sınırın Türkiye tarafında da hareketlilik devam ediyor. Gündüz saatlerinde Yumurtalık ve Mürşitpınar Sınır Kapıları'ndan sığınmacı geçişleri sürerken güneş battıktan sonra sınır köylerinde bir araya gelen yüzlerce kişi Türkiye sınırında nöbet tutuyor. Sınır köylerindeki evlere misafir olanlar sabahın ilk ışıklarına kadar çatışmaları izliyor.
Suruç'a bağlı sınır köylerinden Çengelli (Alizer) Köyü de bu hareketliliğe ev sahibi yapan bölgelerden. Diyarbakır, Batman ve Van başta olmak üzere pek çok ilden Şanlıurfa'ya gelen sivil oluşumlar, IŞİD güçlerinin Türkiye sınırına geçişini engellemek için deyim yerindeyse teyakkuzda. Suruç'tan yaklaşık 10 kilometre uzaktaki sınır köyünün karşısındaki kesim, YPG ve IŞİD arasındaki en şiddetli çatışmaların yaşandığı alanlardan. Buraya gidenlerden DİSK İzmir 2 nolu Şube Mali Sayım Sorumlusu Veysel Erol 'Röyeşan Köyüne girer girmez sınırın karşısında atılan top ve silah seslerini işitiyoruz. Sınır boyunda kurulu köyde hemen her evin damı adeta seyir teraslarını andırıyor. Birkaç yüz metre ilerdeki çatışma sırasında ortaya çıkan ve gecenin zifiri karanlığını delen top ve mermi ışıklarına sesler de eklenince tablo oldukça ürkütücü hal alıyor' dedi.

Sınıra gitmek için 36 kişilik grup ile Ankara'dan ayrıldıklarını bildiren Veysel Erol kendilerininde ölümden döndüklerini söylediler. Erol sözlerini şöyle sürdürdü: IŞİD ile YPG arasındaki çatışma Röyşan'da çıplak gözle görülüyordu.Köylüler olası saldırılara karşı gece evlerin çatısında nöbet tutuyor. Bizde Kobanililere destek için Türkiye'nin çeşitli illerinden gelenler diğer STK'lar gibi oradaydık. Geceleri güneş battıktan sonra sınırda köylüler bir araya gelerek Türkiye sınırında nöbet tutuyorlar. Sınır köylerindeki bizim gibi evlere misafir olanlar sabahın ilk ışıklarına kadar çatışmaları izliyor

'3 arkadaşımız yaralandı'

Röyaşan köyünde çatışmalara tüm çıplaklığıyla şahit olduklarını dile getiren Erol 'Suruçta bizim gittiğimiz 2 köy vardı. Bunlardan birtanesi biraz içte buluna Alizer Köyü diğeri sınıra sıfır noktasında bulunan Röyaşan Köyü. Biz ilk olarak Alizera köyüne gittik. Orada da çatışma seslerini duyabiliyorduk. Alizera Köyünden Röyaşan Köyüne vardığımızda tepemizden Arabamızın sol arka tarafının üzerine havan topu düştü. Burada 2 arkadaşımız hafif şekilde yaralanırken 1 arkadaşımızı da hastaneye kaldırmak durumunda kaldık' dedi.

'İnsanlar çatışmaları çatıdan izliyor'


Gündüzleri hem asker hem de polisin sınır hattına gitmelerine izin vermediğini söyleyen Erol, bu yüzden sınıra gece gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Hayatlarını niye bu kadar tehlikeye attıklarını ise şöyle açıkladı: Biliyorsunuz ki Suriye'de yaralanan IŞİD militanları Türkiye'de tedavi ediliyor. Biz bunu ispatlamak hem de engel olmak  için oradaydık. Erol, Suriye'deki çatışmaları ise şöyle açıkladı: Türkiye tarafında herkes çatılarında oturmuş çatışmaları izliyordu. Bizde öyleydik. Bizim orada gördüğümüz ise PYD ile IŞİD arasındaki çatışmada Türkiye sınırından PYD'nin bulunduğu yöne izli mermi atıldığı. Sanki güvenlik güçlerimizin IŞİD'e destek olduğu yönünde algımız oluştu bizim.'

Suruç yerini terketmeyecek

Oradaki halkın oldukça tedirgin olduğunu da dile getiren Erol 'İnsanlarımız orada tedirgin. Her gün bir ölüm korkusuyla yaşıyorlar ve atlatıyorlar. Bizim bile başımızdan geçen Suriye sınırından gelen mermileri onlar her gün yaşıyor. Bizim bir günde tüm sinirlerimiz darmadağındı. Buna rağmen Suruç'ta yaşayan insanlarımızın arasındaki dayanışma müthiş. Her türlü sıkıntıyı birlikte atlatmaya çalışıyorlar ve yerlerini terketmeyi de asla düşünmüyorlar.