İzmir Alaybey Tersanesi'nde 1976 yılında inşa edilen '9 Eylül' ile 'Alaybey' vapurları, 40 yıla yakın süre Körfez'de yolculuk yaptı. 2012'de ekonomik ömürlerini tamamlayarak emekliye ayrılan vapurlar İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karaburun Belediyesi arasında yapılan protokolle, Karaburun Belediyesi'ne tahsis edildi. İki geminin kaymakamlığın 'Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi' ile, su altı turizmine hizmet etmesi için baktırılmasına karar verildi.

İLK ÖNCE 9 EYLÜL BATIRILDI

Kentin iki yakası arasında yolcu taşıyan vapurlardan ilk olarak 9 Eylül vapuru, için tören düzenlendi. 9 Eylül vapurunun batırılması için Karaburun İskelesi'nde düzenlenen törende ilk olarak ilk kaptanlarından Yahya Şaşmaz, konuştu. Yahya şaşmaz, gemiye dair yaşadığı bir çok anısını törenle gelenlerle paylaştı. Şaşmaz, yıllarca kulanda ettiği geminin parçalanmamasının tek tesellisi olduğunu söyledi. Törende konuşan Vali Mustafa Toprak da, şöyle dedi:

"Denizden daha fazla yararlanmamız lazım. Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi kapsamında batırılacak vapur, dalış meraklılarının ilgisiyle ilçe turizminin yanı sıra deniz altındaki canlı hayatının gelişmesine katkı sağlayacak. Vapurun batırılmasına üzülenler var ancak bu bir yok oluş değil, hatıraların deniz altında yeniden fışkırmasıdır."

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk de, İzmir'in anılarını süsleyen vapurların, artık yolcular değil, deniz canlıları için hizmet vereceğini vurgulayıp, "Karaburun, son yılların en çok rağbet gören yerleri arasında bulunuyor. Turizmde, planlı şekilde kalkınmak zorunda. Dalış turizmi de doğasını koruyup turizm gelirlerini artırmasına yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Karaburun Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın da hazır bulunduğu tören sonrasında 9 Eylül vapuru, Küçükada açıklarında, sirenler eşliğinde kontrollü batırıldı.

Alaybey vapurunun yarın Büyükada yakınlarında batırılacağı açıklandı. Ancak onun batırılması sırasında bir tören düzenlenmeyecek.