Engelli çocuk ve gençlere rehabilitasyon ve sosyalleşme imkanı sağlayan İş Eğitim Merkezleri’nde yaşı 21 ve üzeri olan öğrencilere kötü haber geldi. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, 22 Haziran 2012 tarihli yazısı ellerine ulaşan engelli anne-babaları, kendi deyimleriyle yıkıldı. Öğrenim çağı dışına çıkan zihinsel engelli çocukların bu merkezlere veda etmesi ve Halk Eğitim Merkezleri’ne yönlendirilmesi üzerine tepki gösteren veliler, okulların açıldığı Eylül ayına kadar acilen sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

DOĞUM DEĞİL RUH YAŞI ESAS ALINMALI

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İzmir İş Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Mehtap Tatlıcıoğlu, yeni eğitim sistemi yapılanması kapsamında alınan bu kararın engelli bireylerin evlerine kapatılması ve eğitim haklarının ellerinden alınması anlamına geldiğini dile getirdi. Yapılan yasal düzenlemelerde engelliler lehine pozitif ayrımcılık olması gerektiğini vurgulayan Tatlıcıoğlu, "Zihinsel engelli bireylerin eğitimi söz konusu olduğunda, doğum yaşı değil ruh ve zeka yaşı esas alınmalıdır. Biz zihinsel engellilerin halk eğitim merkezlerindeki sınırlı kurslarla başarılı ve mutlu olacaklarına inanmıyoruz" diye konuştu.

SERVİSLERİ DE KALKACAK

Karşıyaka İş Okulu Okul Aile Birliği Başkanı Nilgün Öztürk ise sorunun çözümü için İş Eğitim Merkezleri ve İş Okulları’na 'Korumalı İşyeri' statüsü verilerek sorunun aşılabileceğini dile getirdi. Öztürk, iş okulunda istihdam ve ekonomik yaşama katılım varken halk eğitim merkezlerinde bunun olup olmadığını bile bilmediklerini kaydederek şunları söyledi:

"Ayrıca bu çocuklar eğitim çağından çıktıkları için servis imkanından da yararlanamayacak. Ancak zeka yaşlarından dolayı kendileri de okula gidip gelemeyecek. Bu kursların devamlı olamayacağı ortada. Ayrıca artık öğrenci değil kursiyer olan bu çocuklar üretici değil tüketici haline getirilecektir. Bizim de aileleri olarak emeklerimiz boşa gidecektir."