Dün DİSK'e bağlı sendikalara üye olan işçiler Basmane Meydanı'nda toplandı. Yaklaşık 5 bin işçinin bulunduğu topluluğa CHP milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Soma'dan gelen maden işçileri de destek verdi.

Aziz Kocaoğlu, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Tekstil Sen Genel Başkanı Rıdvan Budak'ın koluna girip en önde yürüyüşe katıldı. Yaklaşık 5 bin kişilik grup Basmane Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü. İşçiler, 'Taşerona hayır', 'Taşerona geçit vermeyeceğiz', 'Susma haykır taşerona başkaldır' sloganları attı. Yürüyüşe Türk- İş ve KESK'e bağlı sendikalar da destek verdi.



Gündoğdu Meydanı'nda toplanan işçilere DİSK Genel Başkanı Kani Beko bir konuşma yaptı. "Soma'daki katliamın üzerinden 4 ay geçti. Bu süre içerisinde maalesef 600 işçi kardeşimiz daha iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yani Türkiye iki Soma katliamı daha yaşadı. Madenler, inşaatlar, tersaneler, fabrikalar, işçiler için mezarlığa dönüşüyor. İş güvenliği sağlamayan patrona yaptırım uygulaması gereken devlettir. Peki devleti yönetenler ne yapıyor? İş cinayetlerine savunma hazırlıyor. İş cinayetlerinin durması için yıllardır üç şey söylüyoruz. Denetimi bağımsız kurumlar yapmalı. İkincisi işçinin en büyük güvencesi örgütlü olmasıdır. Eğer bir işyerinde sendika yoksa işyerindeki sendika patronla ortak çalışıyorsa orada iş cinayeti bitmez. Bunun en iyi örneğini Somalı kardeşim bilir. Üçüncü konu ise taşeron yasaklanmalıdır. Çünkü taşeron demek iş cinayeti demektir, taşeron demek ölüm demektir. Taşeron sistemi, işçi sınıfına karşı açılmış bir savaştır. AKP iktidarının çıkardığı yasalarla taşeron zorunlu oldu. Kamu hizmetlerini de taşerona devretmek için her yolu deniyor. Bizim çocuklarımız alnının teriyle ekmek parasını kazanacak, onların taşerona köle olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.