Ali Budak- İzmir’de kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak biline Boyoz’un tanıtımı için bu yıl 3. kez gerçekleştirilen Boyoz Festivali İzmir Ticaret Odası sergi salonunda açılan “Hayatin içinde boyoz resim sergisi” ile başladı.  Sergini açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO Meclis Başkanı Rebi Akdurak ve İzmirliler katıldı.


Boyozun tescillenmesine az bir süre kaldı


Sergi açılışının ardından ise İTO Meclis Salonu’nda İzmirlilerin kahvaltısının vazgeçilmezi ‘İzmir Boyozu’ konuşuldu. ‘Ev boyozu ile çarşı boyozu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar’, ‘İzmir’in sokak lezzetleri arasında boyozun yeri’ konulu konferansın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Boyozun 500 yıllık bir geçmişinin olduğuna vurgu yaparak ‘Boyoz Sefarad Yahudilerinin mutfağımıza kazandırdığı bir hamur işi. Yani 500 yıllık uzun bir geçmişi bulunuyor. Boyoz tarifini ustaları bugüne kadar taşımış. Ama, şimdi coğrafi işaret tescili alarak gelecek nesillere taşıyoruz. Tescillenmesi için az bir süre kaldı. Çay, fırında pişmiş yumurta ve boyoz mükemmel kahvaltının menüsü. Evde yapılması çok kolay değil. Ama evde de boyoz keyfi yapabilirsiniz. Ben dondurulmuş alıyorum. 225 C° fırında 15-20 dakikada sıcak sıcak boyoz hazır’ diye konuştu.
 

İTO, İzmir’in değerlerini korumaya devam ediyor


Konuşmasında İzmir’in değerlerini korumayı ve tanıtmayı hedeflediklerini belirten Demirtaş, şöyle devam etti: İzmir lokması ve İzmir şambalisinin coğrafi işaret belgelerini aldık. Sıra boyozumuzda. İzmir Tulum Peyniri ve İzmir kumrusu başvurularımızın da sonuçlanmasını bekliyoruz. İzmir Ekmeği’nin formülünü de oluşturduk. Tahıllı İzmir Ekmeği ve Çeşnili İzmir Ekmeği markasını aldık.
Ekrem Demirtaş’ın konuşmasının ardında ise Sara Pardo, Eti Uygun, Nejat Yentürk ve Ahmet Güzelyağdöken ise Prof. Dr. Şebnem Tavman’ın moderötörlüğünde  ‘Ev boyozu ile çarşı boyozu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar’, ‘İzmir’in sokak lezzetleri arasında boyozun yeri’ konuları üzerine konuştu. Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu da konferansın sonunda İzmir Boyozu coğrafi işaret tescili bilimsel çalışma süreci hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
 

İzmirli, Pazar günü boyoza doyacak


Sergi ve konferansla başlayan 3. Boyoz Festivali etkinleri kapsamında Pazar günü saat 11:00’da Gündoğdu Meydanı’nda Boyoz yeme yarışması yapılacak. Ve etkinlikte Büyükşehir Belediyesi onbinlerce boyoz, yumurta, peynir ve çay ikramında bulunacak.