Aykut Polatlı-Foça Belediyesi tarafından restore edilip, elektrik, su giderleri başta olmak üzere tüm masrafları karşılanması taahhüt edilerek Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği'ne tahsis edilen binada hizmet veren polikliniğe yeterli doktor görevlendirilmesi beklenirken kapatılması 'Yenifoçalı'ya ceza' olarak nitelendirilip, tepkilere neden oldu.
Konuyu TBMM'de gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, "Bu durum 25 bin nüfusun yaşadığı Yenifoça'da sağlık açısından sorun oluşturmakta, genellikle orta yaş grubu vatandaşlarımızın tedavi amaçlı devlet hastanesine gidip gelmeleri, maddi ve manevi mağduriyet oluşturmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi açısından polikliniğin 12 ay boyunca hizmet vermesini Foçalılar adına Sağlık Bakanlığı'ndan talep ediyoruz" dedi. Polikliniğin, açık olduğu yaz döneminde bir çocuk doktoru, bir göğüs hastalıkları uzmanı ile bir de diş hekimi görev yapıyor. Dahiliye ve Aile Hekimliği uzmanları da klinikte rotasyonlu olarak görev yapıyor. Poliklinik aynı zamanda Foçalıların kan alma, enjeksiyon ve pansuman ihtiyaçlarına da cevap veriyordu' dedi.

Hizmetler aile sağlığında verilecek

Hastane statüsündeki Yenifoça Semt Polikliniği, Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği'nce üç yıl önce her gün hizmet vermek üzere açıldı. Başlangıçta amaca uygun olarak 1 Haziran- 1 Ekim tarihleri arasındaki yaz döneminde her gün 3 doktor görevlendirildi. Sürenin dolmasının ardından tamamen kapatıldı. Yapılan açıklamada, 'Sağlık hizmetleri Yeni Foça Aile Sağlığı Merkezi'nde verilecektir' denildi.

Tüm masraflar belediyeden

Kararın kendilerini cezalandırma anlamına geldiğini belirten Foça Belediyesi Meclis Üyesi Bahar Öztürk, Yenifoçalılar, kalabalık bir nüfusa sahip mahallenin en uygun, en güzel yerinde bina tahsis edilmesine ve tüm giderlerinin yerel yönetim tarafından karşılanmasına rağmen sağlık hizmeti verilememesini anlayamadıklarını söyledi.
'Daha önceki yıllarda aile hekimliği uzak olduğu için şu anki belediye binamızın altını polikliniğe çevirdik. Sağlık bakanlığına ücretsiz olarak tahsis ettik. Artı bütün giderlerimizi belediyemiz ödüyor. Biz oranın açık tutulması için elimizden geleni yaptık' diyen Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

İnsanlar aile hekimliğine gidemiyorlar

Biz geçen sene 2 günü az gördüğümüz için bazı açıklamalar yaptık. Foça halkı cezalandırıldı mı bu açıklamaları yaptı diye? Hiç kimse yok bir aile sağlığı merkezinde aile hekimimiz var. O da 35-40 hastaya ancak bakıyor. Merkezin de biraz uzağında aile hekimliği. İnsanlar oraya ulaşabilmek için taksiyle gidip gelecek. Çok yaşlı insanların titreye titreye aile hekimliğine gittiklerine şahit oluyoruz. Ben görünce insanlarımıza yardım için götürüyorum. Ya görmediklerimiz. Polikliniğin uzaklığı 2 kilometre var, şehrin merkezinde değil, yokuş.

Yenifoça halkı mağdur

Ben de dahil herhangi bir sağlık sorunum olduğu zaman hiçbir hizmet alamadığımdan en yakın hastanelere gitmek durumunda kalıyorum, Foça, Aliağa, Menemen. Acil bir durum olduğunda müdahale gerekiyor. Bir köpek ısırmasında bile insanlar bacağında kanlar aka aka Aliağa, Foça Devlet Hastanelerine gitmek durumunda kalıyorlar. Bu anlamda Yenifoça halkı çok mağdur. Şu anda insanlar tamamen kapatılmasından sonra 2 güne razıyız demeye başladılar. Kesin olmamakla birlikte aldığımız duyumlara göre Kasım ayında eski sisteme geri dönülüp kış aylarında 2 gün hizmet verilmeye devam edilecek.'