Batı Portiko’nun doğusunda yer alan mozaikli yapıda yapılan çalışmalarda ortaya çıkartılan su kanalının 35 metre uzunluğunda 90 santim genişliğinde 1.45 metre yüksekliğinde, tuğla örtülü yeni bir su kanalı olduğu belirtildi. Antik Smyrna Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr Akın Ersoy, 2 bin yıllık geçmişe sahip olan Agora’da bu su kanalına o yıllardan bugüne kadar kimsenin ayak basmadığını söyledi. Su kanalını Doğan Haber Ajansı muhabirlerine açtı.

Yrd. Doç. Dr. Ersoy, Batı Portiko’nun doğusunda üç galerili bir yapıda araştırma kazısı yaparken 1941 yıllardan hemen önce Alman kazı ekibinin yaptığı çalışmalardan kalan kürek, çatal, tabak, şeker kabı, tas gibi malzemelerle karşılaştıklarını belirterek, "Önceleri bu kapların bölgede kaçak kazı yapan hazine avcılarına ait olduğunu düşündük. Fakat elde ettiğimiz bulgular bunun o dönemde çalışan Alman kazı ekibine ait olduğunu gösteriyor" dedi.

Bu malzemelerin çıktığı alanda kazıyı derinleştirdikleri anlatan Yrd. Doç. Dr. Ersoy, "Hemen ardından bir kemere ulaştık. Kemer altında bir su kanalı bulduk. 35 metre uzunluğunda, 90 santim genişliğinde 1.45 metre yüksekliğindeki su kanalının, çıkış noktasına yakın, Roma dönemine ait bir hamam kompleksinin içinde yer alan, Romalı gençlere eğitim verilen, spor yapılan Gymnasium’a su taşıdığını düşünüyoruz" diye konuştu.