İzmir, Büyükşehir Belediyesi’nin, yaşama geçireceği kısaca “Akıllı Trafik Yönetim Sistemi olarak da adlandırılan, “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi” için ihale sürecini başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapım İhaleleri Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalenin ilk etabına yerli ve yabancı ortakların da bulunduğu 7 firma dosya verdi. Firmalardan 6’sı şartnamede belirtilen belgeleri eksiksiz olarak ihale komisyonuna sunarken, bir firma istenen evrakı tamamlayamadığı için teşekkür mektubu vermekle yetindi. 

Üç aşamadan oluşacak ihalenin birinci etabında, istekli firmaların yeterlilik yönünden değerlendirilmesi amacıyla verilen teklifler alındı. Yapılacak incelemenin ardından mali yönden yeterli bulunan firmaların ihalenin ikinci etabına katılabileceği ve bu aşamada alınacak teklifler doğrultusunda teknik şartnamenin oluşturulacağı belirtildi. Üçüncü ve son etap ihalede ise fiyat teklifleri alınacak.

Yeterlilik zarfları ihale komisyonunca teslim alınan AZD Praha S.R.O. – Cross Zlin A.Ş. (Ortak Girişim), Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş., Peek Traffic Limited-Ultra Teknoloji Sanayi ve Ticaret A. Ş. (Ortak Girişim), Savronik Sistem Taahhüt San. Ve Tic. A.Ş. – Savronik Elektronik San. Ve Tic. A.Ş. (Ortak Girişim), İş-Kaya İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şti. ve Etra Electronic Trafic S.A. ikinci aşamaya geçebilmek için değerlendirme sürecini beklemeye başladı. Ekin Bilişim Teknolojileri San ve tic. Ltd. Şti. ise komisyonun talep ettiği bazı belgeleri tamamlayamadığını bildiren bir yazı sunarak ihaleden çekildi.

 
Hem akıllı, hem çevreci

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştireceği ihale süreci ve sistemin kurulum aşamasının ardından, dünyanın pek çok gelişmiş kentinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu  “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi” Türkiye’de ilk kez İzmir’de devreye alınmış olacak. Akıllı trafik yönetim sisteminde kavşaklar ve otoparklar, yaklaşık 700 kamera kullanılarak yönetilecek. Kırmızı ışık, hız ve park ihlalleri, kurulan kameralar ile elektronik olarak denetlenecek. Kameralar ve sensörler aracılığıyla elde edilen trafik yoğunluk bilgileri, cep telefonu, internet, oluşturulacak çağrı merkezi ve TV-radyolar aracılığıyla vatandaşların kullanımına sunulabilecek. Bu sayede hangi güzergahların daha yoğun olduğu bilgisine kolaylıkla ulaşılabileceği için vatandaşlar güzergah seçimi yapabilecek. Yeni sistem sayesinde seyahat süreleri kısalırken yakıt sarfiyatı da azalacak. Değişen teknolojilere göre geliştirilmeye açık ve en ileri teknolojileri kullanan bu yeni sistem, ayrıca engelli vatandaşların yaya geçişlerini daha rahat ve güvenli kullanmaları için “konuşan yeni yaya geçiş sistemi” de oluşturacak.    

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuracağı bu sistemde, yeraltına döşenen manyetik sensörler yardımı ile kavşaklara giren ve çıkan araçlar sayılabilecek. Yoğunluk bilgilerine göre sinyalize kavşak süreleri (yeşil, kırmızı ve sarı ışık) otomatik olarak sistem tarafından ayarlanacak. Bu sayede kavşaklardaki bekleme süreleri kısalacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında bulunan toplam 402 adet sinyalize kavşağın tamamı, oluşturulacak Trafik Kontrol Merkezi’ne bağlanacak. Sistem, artan ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak başlangıç itibariyle en az 900 kavşak kapasiteli olacak.

Kent içinde belirlenen güzergahlarda kurulacak 110 adet Trafik İzleme Sistemi ile trafik akış ve yoğunluklarının kentli tarafından da izlenebilmesi, kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması, merkezi olarak arıza tespiti ve arızaya en kısa sürede müdahale gibi faydalar sağlanacak.