Büyükşehir Belediyesi önünde daha önce eylemler yapan İZENERJİ şirketinin 1170 çalışanı örgütlü bulundukları Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 2 Nolu Şubesi ile birlikte alanlara çıkarak mağduriyetini dile getirmeye çalıştı. İşçiler bu kez sendikanın Basmane'deki binası önünde toplanarak Basmane Meydanı'ndaki AKP Konak İlçe binasına kadar yürüdü. Burada iş kazaları sonucu hayatını kaybeden işçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 'Taşeron sistemi yasaklansın', 'Susma haykır taşerona hayır' sloganları atan işçileri DİSK Genel Başkanı Kani Beko yalnız bırakmadı.

BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞECEK

Taşeron sisteminin ölümle eş değer olduğunu söyleyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, cuma günü, Ankara'da gerçekleştirilecek kritik toplantı öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletecekleri talepleri açıkladı. Beko, "Bizim arkadaşlarımızın taşeron elinde ölmesine izin vermeyeceğiz. Soma'da, kömür madenlerinde ölen arkadaşlarımız gibi bu arkadaşlarımızın da taşeron elinde ölmesine izin vermeyeceğiz. Herkes aklını başına toplasın. Türkiye'de taşeron sistemi kurulduğu günden bu yana 13 bine yakın insanımızı bu sisteme kurban verdik. Yarın saat 14.30'da Ankara'da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğiz. Onurlu taleplerimizi kendisine anlatacağız" dedi.

Kani Beko, Başbakan'a aktaracağı istekleri ise şöyle sıraladı:

"Bakanlar Kurulu, belediyelere kanun tarafından tanınmış şirket kurma hakkını engellemekten vazgeçmeli. Kamu ihale yasası düzenlemeleri kaldırılmalı. Norm kadro uygulaması belediyeler için zorunlu olmaktan çıkarılmalı. Belediyeler kendi kadrolarını kurabilmeli şirket işçileri de belediye kadrolarına alınmalı. Hükümet, taşeron sistemine son vermeli, bu şirketlerde çalışanlara kadro vermeli."

DİSK olarak taşerona karşı etkili şekilde mücadele vereceklerini belirten Başkan Kani Beko, "İşsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan İzenerji işçisinin mücadelesine güç vereceğiz. Benzer şekilde Karabağlar Belediyesi'ne bağlı Karbel'de çalışan ve bugün taşeron tehdidiyle karşı karşıya olan işçi kardeşlerimizin haklı talepleri için kol kola mücadeledeyiz. Karşımızdaki belanın ismini artık tüm Türkiye biliyor. Taşeron işçi sınıfının karşı karşıya olduğu en büyük tehdit olan taşeron köleliğine karşı DİSK ve DİSK'e bağlı sendikalarımız uzun süredir mücadele veriyor. Taşeron demek açlık sınırın altında çalışmak demek. Bu sistemle çalışanlar asgari ücret sefaletinde çalışan insanlardır. Taşeron demek iş cinayeti, ölüm demektir."

DİSK'in, taşerona karşı 22 Eylül'de meydanlarda protesto gösterileri yapacağı da duyuruldu.