Aliağa ilçe oluşunun 30. yılını kutluyor. Bugün nüfusu 70 binlere ulaşan Aliağa, 1950 yılından sonra yaşadığı değişimle Türkiye'nin en önemli sanayi, ticaret ve enerji kentlerinden birisi oldu. 1 Mart 1952 yılında Menemen'e bağlı olarak belediye statüsüne kavuşan Aliağa, 21 Ocak 1982 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ilçe statüsüne kavuştu. 

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa'nın Türkiye'nin en önemli emek, sanayi, ticaret kentlerinden biri olduğunu ifade ederek, "Hızlı gelişen, büyüyen bir kentiz. Aliağa Belediyesi olarak, Aliağa'nın yaşanabilir, temiz bir çevrede, çağdaş yaşam standartlarında bir kent olması için hizmet üretiyoruz" dedi.

Kurtuluş Savaşı sonrası çok küçük bir yerleşim yeri olan ve 1950'lere kadar sessiz sedasız yaşayan Aliağa, 20. yüzyılın son çeyreğinde yaşadığı değişimle Türkiye'nin en önemli sanayi, ticaret ve enerji kentlerinden biri oldu.

Aliağa, 1 Mart 1952 tarihinde Menemen'e bağlı olarak bucak statüsü kazanarak belediyeye kavuştu. 1960'lı yılların ikinci yarısında ilk sanayi kuruluşları kente gelmeye başladı. TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi Aliağa'ya kuruldu. 21 Ocak 1982 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2585 sayılı kanun ile Aliağa ilçe statüsü aldı.

İlçe olduktan sonra gelişti

Aliağa, ilçe oluşunun ardından hızla sanayileşmeye başladı. 2000'li yıllara gelindiğinde ise, artık Türkiye'nin en gelişmiş kentlerinden biri oldu. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT), 'İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması' araştırmasına göre, Aliağa en gelişmiş üç ilçeden biri oldu.

Oğuz'dan 30. yıl mesajı

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa'nın sanayileşmeyle birlikte çok hızlı büyüdüğünü, bu büyümenin çeşitli sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Kentin ilçe oluşunun 30. yılı dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Başkan Oğuz, "Aliağa, Türkiye için stratejik öneme sahip, olmazsa olmaz en önemli sanayi ticaret kentlerindendir. Türkiye'nin her yerinden göç almış, huzurlu ve güvenli bir kentiz. Hızlı büyüme, yeni altyapı yatırımlarını zorunlu kılıyor. Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan çevre kirliliği ve planlama sorunları var. Aliağa gibi stratejik önemdeki bölgelerin yerel yönetimlerinin güçlendirilmesi, yetkilerinin arttırılması gerekiyor.. Belediye olarak çağdaş ve yaşanabilir bir kent hedefi için bu sorunların üstesinden gelmek için Sivil Toplum Kuruluşlarımız ve yurttaşlarımızın desteğiyle çalışıyoruz. Bu yıl ilçe oluşumuzun yanında ayrıca belediye oluşumuzun da 60. yılını kutlayacağız. Aliağa'nın ilçe oluşunun 30. yılını kutluyor, bu güne kadar kente hizmet etmiş herkesi saygı ve minnetle anıyorum" dedi.