Son günlerde basında yer alan Şakran Cezaevi'ndeki çocukların birbirlerine uyguladıkları işkence, taciz ve tecavüz iddiaları üzerine burada toplanan grup, 'Çocuklar değil, cezaevleri kapatılsın' pankartı açıp, 'Zindanlar boşalsın çocuklara özgürlük', 'Çocukları değil karanlığı hapsedin', 'İnsanlık onuru işkenceyi yenecek' sloganları atarak durumu protesto etti.

SORUNUN KAYNAĞI İHLALLER

Ülkemizde cezaevlerinin toplumsal bir yara haline geldiğini belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) Ege Bölge Temsilcisi Ali Aydın, "Cezaevlerine kapatılanlar içerde insanlık dışı baskı ve sindirme yöntemleri ile karşılaşmaktadır. Bu baskı ve insanlık dışı uygulamalardan cezaevlerine konulan çocuklar da payını almaktadır. Çocuklar diğer toplumsal kesimlerden daha ağır bedeller ödemektedir" dedi.

"Daha önce de çocuklara kötü muamele ile gündemde olan Şakran Cezaevi bu kez de devletin gözetimi altındaki çocukların birbirlerine uyguladıkları işkence, taciz ve tecavüz haberleriyle basında yer aldı" diyen Aydın, çocuklara reva görülen bu insanlık dışı uygulamaların, devletin çocuk hakları politikalarındaki ihlallerinden kaynaklandığını söyledi.

2012 yılında Pozantı Cezaevi'nde de çocukların taciz, tecavüz ve kötü muameleye maruz kaldıklarını hatırlatan Aydın, "Çocuklar kendilerine uygulanan bu insanlık dışı uygulamaları anlattıkları için başka cezaevlerine sürgün edilmiş ve gönderildikleri cezaevlerinde de benzer ağır ihlallere maruz kaldıklarını ifade etmişlerdi" diye konuştu. Aydın, ayrıca daha önce Sincan, Muğla, Antalya, Van'daki çocuk cezaevlerinde de benzer durumlar yaşandığını ve çocukların iddialarıyla ilgili hiçbir soruşturmanın başlatılmadığını ifade etti.

ÇOCUK CEZAEVLERİ KAPATILSIN TALEBİ

Çocuk cezaevlerinin kapatılmasını isteyen Aydın, İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan çocukların bir an evvel ailelerinin yanına gönderilip, psikolojik olarak desteklenip yaşadıkları bu olayların etkisini en aza indirmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nı da göreve çağırdı. Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup, olaysız dağıldı.