Mehmet Akif Çakmak- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu aracılığı ile belediyelerden gürültü yönetmeliğine uymayan eğlence mekanlarına yaptırım uygulaması isteği gelmişti. Bu isteği göz önünde bulunduran Konak Belediyesi, 'çok hassas' olarak nitelendirilen alanlarda gürültü yapan 18 işletmeye kapatma ve para cezası uygulamasına mekan sahiplerinden tepki geldi. Mahalli Çevre Kurulu'nun kendi bölgelerini 'çok hassas' olarak nitelendirmesini anlamadıklarını ifade eden mekan sahipleri, "Birçok esnaf bu cezaların altından kalkamaz. İçerisinde kabin olmayan mekanlara bile ceza kesmişler" diyerek verilen cezaları haksız bulduklarını dile getirdiler.


Kabin olmayan mekanlara da ceza kestiler


Belediyeye bağlı Çevre Koruma Şube Müdürlüğü ekiplerinin 15 gün kapatma ve 18 bin lira para kestiğini belirten ve mekan sahipleri adına açıklama yapan Deep Bar'ın sahibi Ali Alper, "Gelen ceza tebligatlarında 18 Mayıs 2012 tarihinde kontrol yapıldığı söyleniyor. Ceza alan ve uyarı gelen mekanlara elinde ses ölçüm cihazı ile hiçbir görevli gelmedi. Bizler hangi maddenin ihlal edildiğini anlayamadık. İşletmelerin büyük çoğunluğu bu cezayı kaldırabilecek güce sahip değil. Özellikle yaz döneminde 15 günlük bir kapatma mekan sahiplerine büyük zarar verir. Bize haksız yere verilen cezaların iptal edilmesini istiyoruz" dedi. Bazı mekan sahipleri de karara tepki göstererek, "Kabin olmayan, müzik yapmayan bir mekana bile ceza kesmişler. 4 ay önce açılan bir yer de aynı şekilde hiçbir şeyden haberi olmadığı için ceza yedi. Niye diğer mekanlara değil de sadece bize ceza var? Bize üvey evlat muamelesi mi yapılıyor" şeklinde konuşarak konunun çözüme kavuşturulmasını istediklerini vurguladı.

Mahalli Çevre Kurulu'nun aldığı karar gereğince çok hassas olarak belirlenen alanlarda eğlence yerlenin müzikli faaliyetlerini, yarı açık/açık şekilde ve izinsiz olarak sürdürmeleri yasak olarak belirlenirken, müzikli faaliyetle ilgili her türlü enstürman, elektronik cihaz ve hoparlörlerin kaldırılması öngörülüyor. Müzikli faaliyetlerin kapı ve pencereler açık şekilde, elektronik ekipman kullanımının görülmesi halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 14. maddesi kapsamında 15 gün kapatma, 19 bin lira da para cezası uygulanabiliyor.