Kısa süre önce Doğal Afet Arama-Kurtarma Ekibi kuran Gaziemir Belediyesi, bu kez Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu işbirliğiyle İzmir'de bir ilke daha imza attı. Hafta sonu iki günlük etapta düzenlenen 'Arama Köpekleri ile Doğada Canlı Arama ve İtaat Sınavı'nda 14 özel eğitimli köpek, Çek Cumhuriyeti'nin dünyaca ünlü köpek eğitmeni ve hakemi Pavel Sabacky'nin gözetiminde yarıştı. Yoğun yağmura rağmen Sarnıç'taki ormanlık alanda kayıp araması yapan can dostlar, Gaziemir Festival Alanı'nda oluşturulan parkurda da itaat sınavı verdi.
 
Üç kategoride gerçekleşti

Köpekli doğa araması konusunda eğitim olanakları ve mevzuattaki eksikliğe dikkat çekmek ve başta kamu kuruluşları olmak üzere kurumlarını bu konuda harekete geçirmek amacıyla düzenlenen sınav üç kategoride gerçekleştirildi. RH – FL – E Doğa Araması Uygunluk Testi, RH – FL – A Doğa Araması Görev Yeterlilik Testi ve RH – FL – B Doğa Araması Görev Yeterlilik Testi'nden geçen köpekler, özel parkurda da sahipleri ile birlikte itaat sınavından geçirildi. Organizasyona Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Orta Doğu Arama Kurtarma Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (ORDOS), Kuşadası AKUT ile Gaziemir Belediyesi Arama Kurtarma Gönüllüleri katıldı.
 
Laşin birinci oldu

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Van, Bursa, Erzurum, Afyon merkezleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Bursa Gemlik Askeri Köpek Eğitim Okulu, Ege Ordu Komutanlığı, Tarım İl Müdürlüğü ve çeşitli belediyelerden temsilcilerin de izleyici olarak yer aldığı organizasyonda, Gaziemir Belediyesi Arama Kurtarma Gönüllüleri Ekibi'nden Şefik Özkul, 2,5 yaşındaki Laşin isimli köpeğiyle birinci oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda görevli Ersin Ünver, 4,5 yaşındaki Chivas isimli köpeğiyle ikinciliği kazandı. Aynı kurumdan Dinçer Gülbağ da, 5 yaşındaki Pasha isimli köpeğiyle üçüncülük kürsüsüne çıktı.
 
 
'Türkiye büyük aşama kaydetti'

1999 yılında Gölcük'teki deprem felaketinde kurtarma çalışmalarına katılan Çek Hakem Sabacky, organizasyonun başarılı olduğunu dile getirdi. 30 yıldır köpek eğitmeni olan 55 yaşındaki Sabacky, sözlerini şöyle sürdürdü:  Köpek ırklarınız genç. Kondisyonları çok iyi ve sahipleriyle son derece uyumlu yarıştılar. Doğada canlı arama konusunda insanoğlunun en büyük yardımcısı köpeklerdir. Avrupa'da son yıllarda bu konuya çok daha fazla önem verilmeye başlandı. Türkiye'de de köpek eğitimi konusunda büyük aşama kaydedilmiş olduğunu gördüm.