Günde 2 tona yaklaşan at dışkısı, Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından “ekonomik değeri yüksek” gübreye dönüştürülecek.

Kentin turistik dokusunu zenginleştirmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni faytonlarla ve özel eğitimli atlarla hizmet vermeye başladı. Yabancı dil ve davranış eğitimi alan sürücüler göz kamaştıran giysileriyle takdir topladı. Bu güzel görüntülerin oluşmasında önemli paya sahip olan Avusturya’dan getirilen Haflinger cinsi atların bakımı ise büyük emek gerektiriyor. Atlar için kurulan barınakların temizliğine büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, günlük ortalama iki tona yaklaşan atıkların değerlendirilmesinin de yolunu da buldu.

60 ton atıktan 6 ton gübre


İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarmsal Yapı Şube Müdürlüğü ile temas kuran İZULAŞ yetkilileri, ayda yaklaşık 60 tonu bulan atıkları gübreye dönüştürmek üzere harekete geçti. Barınakların zeminine serilen bitkisel materyalle birlikte hayvan dışkılarından oluşan atıkların her gün temizlenmesiyle ortaya çıkan malzemeler, bundan böyle ekonomiye kazandırılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Yapı Şube Müdürlüğü yetkilileri, çıkan dışkıların çevreye verdiği rahatsızlığı gidermek ve ekonomik değere dönüştürmek istediklerini belirterek, “Ahırlardan günde 2 ton, ayda 60 ton civarında atık çıkması bekleniyor. Bu atıkları bitkisel materyalle karıştırarak değerli bitki besinine, toprak iyileştirici materyale dönüştürmek ve park bahçelerimizde, yeşil alanlarda değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu. Büyükşehir yetkilileri, atıkların hacminin kompost sahasında bir ay dinlendirildikten sonra 6 ile 10 ton arasına düşeceğini, bu miktardaki hayvansal gübrenin ekonomik anlamda Büyükşehir Belediyesi için önemli bir kazanç oluşturacağını söyledi.