İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dünyadaki önemli örneklerden yola çıkarak kurduğu İzmir Doğal Yaşam Parkı, Türkiye’nin ilk bebek fili İzmir’in doğumu, Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne tam üye olunması, Türkiye’nin ilk ve tek Tropik Merkezi’ni bünyesinde bulundurması gibi özellikleriyle artık uluslararası üne kavuştu. Giderek artan ilgiyle beraber bugüne dek parkı ziyaret edenlerin sayısı da 3 milyonu aştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin bu yeni cazibe merkezinden her gelir düzeyinden insanın yararlanması amacıyla bir hayli düşük tuttuğu giriş ücretlerine bu yıl da zam yapmama kararı aldı. İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın öğrenciler için 1 TL, yetişkinler için 3 TL olarak uygulanan giriş ücreti tarifesinde 2013 yılında da artış uygulanmayacak. Çarşamba ve Cuma günleri okul gezilerinde öğrenci ve öğretmenlerin ücretsiz ziyaret edebildikleri parkı, 6 yaşa kadar çocuklar, engelliler, şehit yakınları ve gaziler de yılın her günü ücretsiz gezebiliyor.

 
Avrupalı emsallerinden tek farkı fiyatı

Hayvanların kendileri için özel olarak hazırlanmış doğal ortamlarındakine benzer barınaklarda özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile Avrupa’nın sayılı doğal yaşam parklarından biri olan İzmir Doğal Parkı’nın Avrupalı emsallerinden tek farkı ise giriş ücretinin düşüklüğü. Londra, Berlin, Viyana gibi kentlerdeki ünlü hayvanat bahçelerinde giriş ücretleri kişi başı 15-20 Euro düzeylerinde olmasına karşın, 120’yi aşkın türde 1200’den fazla hayvanın barındığı İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndan tüm öğrenciler sadece 1 TL’ye yararlanabiliyor.

 
Bilet geliri 1.2 milyon, masraflar 6 milyon lira


Gişe geliri yaklaşık 1 milyon 200 bin TL olan Doğal Yaşam Parkı’nın, 1200 hayvanın beslenmesi, personel maaşları ve diğer masraflarla birlikte yıllık gideri 6 milyon TL’yi aşıyor. 5 milyon TL’ye yaklaşan aradaki farkı ise benimsediği sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi karşılıyor.