Aykut Polatlı-İzmir'in turizm açığını kapatmanın ve İzmir'e gelen turist sayısını arttırma amacıyla yönelinmesi tavsiye edilen sağlık turizminde hedef gittikçe yaşlanan dünya nüfusu ve sağlık turizmi kapsamında hareket eden 60 milyon kişi.
Dünya nüfusunun yüzde 7.5'u yaşlı. Avrupa'da ise bu yüzde 20'ler (26 milyon 761 bin 655) seviyesinde. Günümüzde dünyada yılda yaklaşık 60 milyon kişi sağlık turizmi kapsamında hareket ediyor ve sağlık turizmi kapsamında 90-100 milyar dolar harcanıyor. Normal bir turist gittiği yere ortalama 700-800 dolar para bırakırken, sağlık turizmi için gelenler 3-5 bin doları gözden çıkarıyor. Hatta bu rakam 8-10 bin dolara kadar da yükselebiliyor. Türkiye 2023 hedefi 20 milyar dolar olarak belirlerken 40 bin hastayla bu pastadan oldukça küçük bir pay alan Ege, çıtayı yükseltti.

1'e 23 kazandırıyor

Ege Özel Hastaneler Derneği (EGEHASDER) Başkanı ve Egepol Hastanesi Başhekimi Dr. Nuri Nasır, İzmir'in sağlık turizmi alanında gerçek potansiyelini yakalaması için özel sektörün bireysel olarak çabasının yetersiz kaldığını ifade etti.
Sağlık turizminde hedef pazarın Avrupa ülkeleri vatandaşlarından oluştuğunu kaydeden Nasır, 1 milyon sağlık turizmi hastasının 23 milyon turist kadar döviz kazandırdığını belirtti. EGEHASDER ve üyelerinin sektörün sorunlarını çözmek ve yurtdışından Türkiye'ye gelecek hastaların iyi sağlık hizmeti alması için çalıştıklarını söyleyen Nasır, 'Ülkemiz konum olarak avantajlı bir noktada. Avrupa'da sağlık hizmetleri çok pahalı. Yurtdışında bu hizmetler Türkiye'dekinin 2-3 katı pahalıya mal oluyor. Biz teknolojiyi iyi kullanıyoruz ve takip ediyoruz. Hekim kalitemiz de çok iyi durumda. Var olan potansiyeli ortaya çıkarmak için sektörel anlamda rekabetçi işbirliği ve güç birliğine gidilmesi gerekiyor' dedi.

Eksiklikler tamamlanmalı

Dr. Nuri Nasır, Türkiye'de tıbbi hizmetlerin yanında kaplıca-termal turizmi ve yaşlı bakım merkezleriyle de sağlık turizminde hizmet üretilebileceğini belirterek şu bilgileri verdi: 'Turizm konusunda deneyimli bir ülke olarak sağlık turizminde de ülkemize gelir getirmememiz için hiçbir neden yok. Türkiye'ye sağlık turizmi konusunda 2010'da 100 bin kişi gelirken bu rakam 2013'te 300 bine ulaştı ve 2.5 milyar dolarlık döviz girdisi sağlandı. 2023'te bu hedef 20 milyar dolar olarak belirlendi. Sağlık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı da bu konuda tanıtım, yurtdışı ofisleri ve ulaşım gibi masraflarla ilgili çeşitli destekler açıkladı. Bu konuda özel hastaneler yurtdışı akreditasyonlarını sağlamalı ve gerekli altyapı çalışmalarını tamamlamalı.'