Başta depremler olmak üzere yaşanan doğal afetler, ülkemizin en hazırlıksız olduğu konuların başında geliyor. Bu eksikliği kapatmak amacıyla Mahalle Afet Gönüllüleri projesini hayata geçiren Balçova Belediyesi bu çerçevede 5. MAG Ekibini kurdu. Kızılay İzmir Şubesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ile birlikte gerçekleştirilen 2 ay süren 'Afet Bilinci ve Hazırlık', 'Temel Arama ve Kurtarma', 'Temel İlk Yardım', 'Afet Psikolojisi' ve 'Temel Yangın Söndürme' gibi konularda eğitim alan çoğunluğu kadın 45 Mahalle Afet Gönüllüsü, sertifikasını aldı.

Çetin Emeç Mahallesi'ne yeni kurulan Deprem Konteynırının da açılışının yapıldığı törende bir konuşma yapan Kızılay İzmir Şube Başkanı Prof.Dr.Aslı Özer, Ulu Önder Atatürk'ün 'Felaket başa gelmeden önleyici ve koruyucu tedbirler düşünmek lazım. Felaket geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur' sözünü hatırlatarak 'Bu çalışma bir afet anında insan hayatını kurtarmak için yapılan en doğru çalışma' dedi.
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise deprem gerçeğini hiçbir zaman akıllarından çıkarmadıklarını ifade ederek 'Afetlerden sonraki ilk 72 saatin hayat kurtarma açısından en kritik zaman olduğu artık bilimsel bir gerçektir. Bu gerçekle başlattığımız proje ile 10 yılda 350 vatandaşımız eğitim alarak Mahalle Afet Gönüllüsü oldu. Ayrıca oluşturduğumuz Afet Kontenyırları'nda gönüllülerimizin kullanacağı tüm malzemeler eksiksiz bir şekilde bulunuyor. Mahalle Afet Gönüllülerimiz olmasını hiç istemediğimiz bir afet olursa 'Nerde bu devlet, nerde bu millet' demeden profesyoneller gelene kadar komşusunun hayatını kurtarmak için mücadele edecek' diye konuştu.