İki ülkenin insanlarını birbirine daha da yakınlaştıracak kardeş kent protokolünü Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile Rostuşa Mavrova Belediye Başkanı Mükremin Mehmedi imzaladı. Bornova Belediyesi’nin yatırım ve projelerini yerinde inceleyen Rostuşa Mavrovalı heyet Başkan Sındır’ı başarılı çalışmaları nedeniyle tebrik etti.

Çok sayıda Balkan kökenli yurttaşın yaşadığı Bornova’da bu ülkelerin belediyeleri ile önemli kültürel ve sosyal ilişkiler kuruluyor. Balkan ülkelerinde özellikle Müslüman ve Türk toplumların yaşadığı bölgelerden Bornova’ya büyük ilgi gösteriliyor. Bornova Belediyesi daha önce de Sırbistan’ın Nojipazar, Bosna Hersek’in Tuzla ve Karadağ kenti belediyeleri ile kardeş şehir olmuştu. Geçtiğimiz aylarda Makedonya’dan Rostuşa Mavrova Belediye Başkanı Mükremin Mehmedi ekibiyle birlikte Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ı ziyaret etmiş, ardından da Başkan Sındır bazı meclüs üyeleriyle birlikte bu kente gitmişti. Rostuşa Mavrova’da oldukça sıcak karşılanan Başkan Sındır, Belediye Başkanı Mükremin Mehmedi ve meclis üyelerini Bornova’ya davet etmişti.

Rostuşa Mavrova’dan gelen Belediye Başkanı Mükremin Mehmedi liderliğindeki ekip Bornova’da üç gün süren program kapsamında ağırlandı. Öncelikle Bornova Belediyesi’nin kentte yaptığı yatırımları yerinde inceleyen Rostuşa Mavrovalı heyet, ilgili birim müdürlerinden ve başkan yardımcılarından projelerle ilgili ayrıntılı bilgiler aldı. Rostuşa Mavrova Heyeti’nin temaslarına Makedonya’nın Türkiye Büyükelçisi Goran Taskovski de katıldı.

Bornova Belediyesi ile Rostuşa Mavrova Belediyesi arasındaki kardeş kent protokolü Evka-4’teki Şahin Tepesi Restoran’da konuk ekibin onuruna verilen akşam yemeğinde imzalandı. İmza törenine Bornova Belelediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Rostuşa Mavrova Belediye Başkanı Mükremin Mehmedi’nin yanısıra Makedonya’nın Türkiye Büyükelçisi Goran Taskovski, Bornova Belediyesi Meclisi üyeleri ile Balkan derneklerinin başkanları ve temsilcileri katıldı.

Kardeş Kent Protokolü’nü imzalayan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, aslında öteden beri kardeş olan iki kent ve halk arasındaki bu bağı resmiyete döktüklerini belirterek, “Bundan sonra aramızdaki kültürel ekonomik, sosyal ticari ilişkileri daha ileri götürebilmek adına resmi ortamı yaratıyoruz” dedi. Başkan Sındır, kardeş kent olma kararının Boronva Belediye Meclisi’nde oy birliği ile alındığını hatırlattı.

Rostuşa Mavrova Belediye Başkanı Mükremin Mehmedi de, Bornova’da Rostuşa Mavrova’dan göç etmiş birçok hemşehrilerinin olduğunu söyleyerek, “Fiziken uzak olsak da biz onları her zaman yanımızda hissediyoruz. İzmir’de bulunudğumuz sürede birçok yeri ziyaret ettik. Birçok kültürel zenginliği yakından tanıdık. Bu protokolden sonra ilişkilerimizin daha da gelişeceğine inanıyorum” dedi.

Makedonya’nın Türkiye Büyükelçisi Goran Taskovski Makedonya göçmenlerinin kurduğu dernekler vasıtasıyla İzmir ile Makedonya’yı yakınlaştırmak için uzun zamandır çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bornova Belediyesi ile de bu alanda çok ciddi çalışmalarımız var” dedi.