İzmir'de, 7 yıl önce 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle oğlu Baran Tursun'u öldüren polis Oral Emre Atar'a hakaret ettiği gerekçesiyle mahkum olan Berrin Tursun, polisin bin 734 TL'lik avukatlık ücretini ödemeyince icra takibi başladı. 5 milyon liralık mal varlıklarına el konup, satış kararı çıkmasına rağmen, Tursun ailesi, oğullarını öldüren kişiye para ödemeyeceklerini söyleyip, karara da itirazda bulunmadı. Bunun üzerine Gezi olaylarından sonra kurulan Karşıyaka Halk Forumu, kendi aralarında topladıkları parayla, haciz işlemini kaldırdı. Çok duygulandığını söyleyen baba Mehmet Tursun, "İzmirlilerle gurur duyuyorum. Gezi ruhu bizim aileye sahip çıktı" dedi.

Bayraklı İlçesi Özkanlar semtinde, 7 yıl önce meydana gelen olayda, polisin 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle Baran Tursun'un da içerisinde bulunduğu araca, arkadan ateş açıldı. Olayın ardından yapılan araştırmada, Baran Tursun'un ölümüne neden olan tabancayı polis memuru Oral Emre Atar'ın kullandığı ortaya çıktı. Yaklaşık 1.5 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan polis memuru Oral Emre Atar'a, duruşma çıkışında hareket ettiği gerekçesiyle Baran Tursun'un annesi Berrin Tursun hakkında, dava açıldı. 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi de anneyi, 5 ay 20 gün hapis cesasına çarptırdı. Ayrıca şikayetçi olan katil zanlısı polis memuru Oral Emre Atar'ın, bin 734 TL'lik avukatlık ücretini de ödemesine karar verdi.

HACİZ GELDİ

Ancak Tursun ailesi, Berrin Tursun hakkındaki mahkumiyet kararını Yartgıtay'a taşıdı. Avukatlık vekalet ücretini ise ödemedi. Bunun üzerine Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan sanık polis memuru Oral Emre Atar da, avukatlık ücretinin ödenmesi için Tursun ailesine karşı, icra takibi başlattı.

İzmir 5'inci İcra Dairesi de, bin 734 TL'lik alacak için, Tursun ailesinin sahip olduğu, birisinde Baran Tursun Vakıf binasının da bulunduğu yaklaşık 5 milyon TL'ik mal varlığına el koydu. Bilirkişilerin yaptıkları değerlendirmeler sonrasında da bu gayrimenkuller için satış işlemi başlatıldı. İcra takibi başlatılan para miktarının çok üzerinde haciz işlemi yapmalarınını ortaya çıkmasının ardından İcra Dairesi, ailenin kendilerine 'itirazda' bulunmaları durumunda bu hatalarını düzeltebileceklerini açıkladı.

VATANDAŞLAR PARA TOPLAYIP HACİZİ KALDIRDI

Bu gelişmeler üzerine o zaman açıklama yapan baba Mehmet Tursun, bütün mal varlıklarına el konulmasına rağmen oğullarının katil zanlısına para ödemelerinin kendilerinin kanına dokunduğunu, bu nedenle de mallarını kaybetme tehlikesine karşın yine de itirazda bulunmayacaklarını anlattı.

Aileyle ilgili bu yönde haberlerin çıkmasının ardından Gezi olaylarının ardından kurulan Karşıyaka Halk Forumu üyeleri, parayı kendi aralarında topladı. Ardından da, bunu icra dairesine yatırıp haciz işlemini kaldırdı. Paranın ödendiğine dair makbuz da, Mehmet Tursun'a verildi. Bu gelişme karşısında çok duygulandığını söyleyen Mehmet Tursun, "İzmirlilerle gurur duyuyorum. Gezi ruhu bizim aileye sahip çıktı. Hepsine teşekkür ederim. Bizi ailece, ömür boyu yaşayacağımız bu ızdıraptan kurtardılar. Biz oğlumuzun katiline bu parayı ödemedik. Tüm malımız da gitse de bunu yapmazdık" dedi.