Aykut Polatlı-İZSİAD üyesi işadamı ve sanayicilerin katıldığı toplantıda konuşan Eczacıbaşı CEO'su Dr. Erdal Karamercan, 'Duygusal zeka hayattan bilişsel zeka okuldan mezun eder. IQ kalıtımsaldır, atalardan gelir. Bireysel ve ölçülebilir. Asıl başarı duygusal zekadan geçiyor. Duygular konusunda zeki olmak gerekiyor. Öğrenme ve anlama yeteneği analitik becerinin ölçümü. Duygusal zeka duyguların ve iletişimin hayatta ne kadar doğru ölçüldüğü. Duygusal zeka hayattan mezun eder' dedi.

Bilişsel zekası  en üst düzeyde olmasına karşın duygusal zekası iyi olmayan Einstein örneğini veren Dr. Karamercan, 'Müthiş bir deha. Fizik dehası. Bir satranç ustası. IQ'nun gerektirdiği her şeyde üst düzeyde ama duygusal zekası alt düzeyde. Mutlu olamadan genç yaşta yaşamını yitirdi. Hayata niçin geliyoruz sorusunun yanıtı eşittir mutluluk. Oraya giden yolları deniyoruz. Asıl başarı duygusal zekadan geçiyor. Duygular konusunda zeki olmak gerekiyor. Öğrenme ve anlama yeteneği analitik becerinin ölçümü. Duygusal zeka duyguların ve iletişimin hayatta ne kadar doğru ölçüldüğü. Duygusal zeka hayattan mezun eder. Hayatta başarının yüzde 80'i duygusal zeka" diye konuştu.

Kendi motivasyonunuzu sağlayın

IQ ve duygusal zekanın yanı sıra iç motivasyonun da başarının en temel koşullarından biri olduğunu kaydeden Eczacıbaşı CEO'su Dr. Erdal Karamercan, iç motivasyonun sağlanmasında kimsenin motivasyonuna gerek olmadığına vurgu yaptı.

Dr. Karamercan, olimpiyatlarda derece elde eden sporcuları örnek vererek, konuşmasını 'Kendini harekete geçirmek yani iç motivasyon önemli. Patronum beni motive etmiyor deniyor. Hiç kimsenin görevi başka kimseyi motive etmek değil. Böyle bir görev yok. Olimpiyat şampiyonu yüzücüler, günlerinin kaç saatini klor kokan suyun altında geçiriyor? Yaklaşık 6 saat. Hayatta başarı için kendi kendini motive etmen gerekiyor. Asıl zorlukları aşarak, kendi iç dinamiklerinle başarıya ulaşmak mümkün' şeklinde sürdürdü.