'Basın Özgürlüğü Ödülü', 24 Temmuz Basın Bayramı'nda düzenlenecek törenle verilecek. Bu yıl ilk kez verilecek ödülün sahibi, 'Basın ve ifade özgürlüğü konusunda verdikleri mücadeleden dolayı yolu cezaevinden geçen tüm gazeteciler' oldu. Karşıyaka Nikah Sarayı'nda düzenlenecek törende ödülü, geçtiğimiz aylarda Silivri Cezaevi'nden tahliye olan gazeteci Nedim Şener, tutuklu meslektaşları adına alacak.

Karşıyaka Belediye Meclisi kararı ile başlatılan 'Basın Özgürlüğü Ödülü'nün gelenekselleştirileceğini belirten Belediye Başkanı CHP'li Cevat Durak, şunları söyledi:

"Bu ödülle halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik yapılan baskılara karşı korkusuzca direnen gazetecilerin mücadelesine destek vermeyi amaçlıyoruz. Çevrelerinde olup bitenler konusunda toplumu doğru bilgilendirmek isteyen gazeteciler, geçmişten günümüze baskıcı rejimlerin müdahalesiyle karşılaşmıştır. Halkın haber alma hakkını sağlamak için mücadele eden cesur yürekli bu gazeteciler, birçok sıkıntı yaşamış, haksız yere cezaevlerinde yatmış, hatta işsiz kalmışlardır. Her türlü baskıya rağmen yılmayan bu gazetecilere toplum olarak sahip çıkmamız gerekmektedir. Karşıyaka Belediyesi olarak İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle bu ödülü verirken, bu mücadeleye destek vermeyi amaçladık. İçinden geçmekte olduğumuz sürecin hassasiyetine dikkat çekmek amacıyla da ilk ödülü yazıları nedeniyle tutuklanan gazetecilere veriyoruz. Töreni de ülkemizde 1908 yılında sansürün kaldırışı nedeniyle kutlanan Basın Bayramı'nda düzenleyerek, ödülü daha da anlamlı kıldığımıza inanıyorum."