Cep telefonu ve baz istasyonlarının zararları konusuna mercek tutan bilimadamları, İzmir Kordon'da frekans yoğunluğunu ölçtü. Halkın büyük çoğunluğunun elektromanyetik alan konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Arzu Fırlarer, öncelikle halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini anlattı. Dünya genelinde yapılan araştırmalardan örnekler veren bilimadamları, bilinenin aksine baz istasyonlarının azaltılması yerine çoğaltılmasını savundu. İstasyonların azami güç ışımalarına göre çalıştırıldığını, sayıları arttıkça her birinin çevreye yaydığı radyasyonun düştüğünü söyleyen İlhan ve Fırlarer, bu konuda önyargıların kırılması gerektiğini ifade etti.

Sağlığa etkisi olduğu belirtilen çalışmaların yüzde 90-95'inin limit değerlerin üzerindeki alanlarda olduğunu dile getiren Doç. Dr. İlhan, cep telefonlarında limit değer 2 watt/metre olmasına rağmen 4 watt/metre üzerinde deney yapıldığını, baz istasyonları için çalışmaların ise 41 volt/metre üzerindeki alan değerlerinde olduğunu vurguladı. Sadece baz istasyonları değil, ev aletleri ve endüstriyel üretimde de radyasyona maruz kalındığını ifade eden İlhan, "Elektromanyetik alanlar konusunda Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı çalışmalarda, bugüne kadar sağlığa olumsuz bir etkisi olduğu ispatlanmış değil. 2011 yılında tamamlanan, 13 ülkede 14 bin cep telefonu kullanıcısı arasında yapılan elektromanyetik alanların sağlık etkisi çalışmasına göre cep telefonu kullanımının baş ve boyun bölgesinde herhangi bir kanser riskini arttırdığına dair bilgi elimizde yok. Bu çalışma sonucuna göre baş, boyun ve kulak hizasında herhangi bir beyin tümörünün arttığına dair de bilgi yok." dedi.

'BAZ İSTASYONLARININ GÜCÜ AVRUPA'DA 41, BİZDE 10 VOLT/METREYİ AŞMIYOR'


Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komitesi (ICNIRP)'nin epidemiyolojik, medikal, biyolojik ve teknolojik açıdan değerlendirme yaparak baz istasyonları için standart değer belirlediğini kaydeden Arzu Fırlarer ise Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilen bu standart değer 41 volt/metreyken Türkiye'de tedbiren 10 volt/metreye indirildiğini söyledi. ICNIRP'nin bu standartı bilimsel kalite, tekrarlanabilirlik ve diğer araştırmalarla tutarlı olduğunu gösteren çalışmaları dikkate alarak oluşturduğunu ifade eden Fırlarer, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'nun buna uyduğunu ancak tedbiren limit değeri, tek baz istasyonu için 10 volt/metreye düşürdüğünü aktardı. İzmir'de baz istasyonlarının kaldırılmasına ilişkin yerel yönetimlerin aldığı kararların sonucunda mobil iletişimin kesintiye uğrama riski doğduğunun altını çizerek, "Bu bölgede bulunan baz istasyonlarından kaynaklı elektromanyetik alan ışıma miktarını ölçtük. Her bir istasyondan gelen değerlere ayrı ayrı baktığımızda 1 watt/metreyi aşmayan değerlerle karşılaştık. Türkiye'de uygulanan standart değer 10 volt/metre. Avrupa ülkelerinde ve diğer uluslararası standartlarda uygulanan ise 41 volt/metredir. Biz uluslararası standartların altında bir ışıma elde ettik. Burada riskten bahsetmek mümkün değil." dedi.

'BAZ İSTASYONLARININ SIK OLMASINI ÖNERİYORUZ'


Baz istasyonlarının kurulum ve denetlenmesinde yetkili merci olan BTK'nin, her biri için güvenlik mesafesi ve ölçüm sonuçlarına göre izin verdiğini hatırlatan Arzu Fırlarer, "Baz istasyonlarının sık olması, bizim önerdiğimiz başlıklardan biri. Konuşma alanından istasyonu ne kadar uzaklaştırırsanız, o zaman kişisel maruziyetinizi arttıracaksınız. Bu nedenle kapsama alanının en fazla olduğu, sizin telefonunuzda çekim gücünün en fazla olduğunu gördüğünüz yerlerde konuşmak, en sağlıklı yöntemlerden bir tanesidir. Baz istasyonları kullanıcı sayısı ne kadar sıklaşır ve ne kadar şehiriçinde olursa kişisel koruyuculuk anlamında o kadar güvenli hale gelecektir." şeklinde konuştu.

"BAZ İSTASYONLARININ MAKSİMUM LİMİTİ BELLİ"

Baz istasyonlarının maksimum limit belirlenerek çalıştırıldığını belirten Fırlarer, "Bu sistemlerin çalışmasında mutlaka bir elektromanyetik ışıma var. Bu ışıma, hem BTK yönetmelikleri hem de uluslararası standartlarla belirlenmiştir. Bir istasyon kurulacağı zaman maksimum kapasitede ne kadar ışıma yaydığını ölçlüp yapıp standartın altındaysa yetkilendiriliyor." dedi.