İzmir'de DEÜ) ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından yapılacak Bioİzmir binasının temeli atıldı. İnciralatı'nda hastane bahçesinde yapılacak binanın temeline ilk harcı İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özgören birlikte butona basarak koydu. Bioİzmir ile özel sektörün ilaç, tıbbi malzeme, Ar-Ge inovasyon kapasitesinin artırılması, yurtdışı kaynaklara bağımlılığın azaltılması, akredite edilmiş laboratuvarlar ile akredite edilmiş testlerin Türkiye'de uygulanabilir hale getirilmesi, sağlık girişimciliği ekosisteminin yaratılması, uluslararası sağlık teknolojileri işbirliği ağlarının kurulması hedeflendi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak törende yaptığı konuşmada tüm ülkelerin büyüme ve kalkınmma için bilim, inovasyon ve teknolojiye yatırım yaptığını kaydederek şunları söyşledi:

"Ülkemiz için bu alanda koyulan hedeflere en yüksek katkıyı verebilmek amacıyla İzmir ciddi bir çalışma yürütüyor. Bio ekonominin en önemli bileşenlerinden biri sağlıktır. Bio teknoloji uygulamaları genetik testler, doku mühendisliği kullanımları her geçen gün yaygınlaşıyor. Bunun yolu da tedavide biyolojik süreçlerin kullanımı ile üretilen araçlara dayanıyor. Bu tesisin tamamlanmasıyla önemli bir altyapı kazanılacak."

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün de, "DEÜ yapı ve tesis alanında son yıllarda yüzde 50'ye yakın büyüdü. Dev adımlarla büyüyoruz. Merkezimiz herkese hayırlı olsun" dedi.  DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özgören ise, "Sağlıkta uzun yıllardır uyuyan dev İzmir'i uyandırdık. Daha önceden de ilaç geliştirmek için Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük kamu yatırımı olan Biotıp ve Genom Merkezi'ni açmıştık. Şimdi de bütün kavramları tersyüz ederek sağlık teknoloijisi ve hızlandırıcısını inşa ediyoruz. Bu merkez sağlıkla ilgili tüm kuruluşların çalışabileceği bir araştırma ve hızlandırma merkezi olacak" diye konuştu.

MERKEZDE NELER OLACAK

- Biyouyumluluk test laboratuvarı

- Preklinik test laboratuvarı

- Biyoteknolojik ilaç kalite kontrol laboratuvarı

- Tıbbi cihaz test ve kalibrasyon laboratuvarı

- Biyosimülasyon Laboratuvarı

- Pilot üretim kolaylaştırıcı birimi