Gülçin Karaegemen- Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen "Türkiye'de AR-GE Merkezi  Belgeli İşletmeler ve İnavosyon" konulu toplantı dün Tınaztepe Yerleşkesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çakabey Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Yaklaşık 130 AR-Ge Merkezi Belgeli işletme temsilcisinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, öğrenci merkezli , çalışanların özlük haklarına önem veren, kadın haklarına saygılı,  çok önemli bir hastaneye sahip, AR-GE merkezli bir üniversite olduklarını ifade ederek, "Ortadoğu ve Avrupa'nın en büyük ve önemli  İleri Biyomedikal AR-GE Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni 2013 yılının sonunda hizmete açacaklarını belirterek, "Üniversitelerin eğitim vermek ve bilgi üretmek gibi iki temel görevi vardır. Üçüncü kuşak üniversiteler bilgi üretmenin yanı sıra, ürettikleri bilgiyi teknolojiye transfer edip, ticari hale getirme gibi bir hedefleri vardır. Bunun yolu da AR-GE çalışmalarından geçmektedir. DEÜ'de bu doğrultuda çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.


AR-GE çalışmalarına 4.8 milyar

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü AR-GE Destekleri Daire Başkanlığı'ndan Yüksek Kimyager Fadile Ezeroğlu ise şöyle konuştu: "Türkiye'de 161 işletmenin AR-GE Merkezi kurmak için bakanlığa başvurduk. Bakanlık 133 işletmeye belge verdi. Başvuruda bulunan işletmelerin 5'inin belgesi iptal edildirken, 18 işletmenin başvurusu reddedildi. 5 işletmenin de başvurusunu yetersiz olması nedeniyle değerlendirmeye alınmadı. 128 işletmede 14 bin 800 arge personeli çalışırken, bu işletmeler AR-GE çalışmalarına 4.8 milyar TL harcamaktadır."
DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Utku Tutkulu, enstitü olarak inovasyona çok önem verdiklerini ve bilgi yönetimi ve girişimcilik üzerine birçok fakülte ile işbirliği içinde olduklarını ifade etti. DEÜ İleri Biyomedikal AR-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kemal Baysal, inovasyonun odak noktası olduğu günümüzde, yeni açacakları merkezin dünyada odak noktası haline geleceğini ifade etti.  İzmir Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Rasim Akpınar ise 2009 yılında Türkiye'nin Gayri Safhi Milli Hasıla'dan AR-GE'ye ayırdığı oran yüzde 0,85 iken bu oran AB ülkelerinde ortalama yüzde 1,9 olduğunu ifade etti.