Ali Budak-Dünyaca ünlü online rezervasyon sitesi booking.com'un kendisi hakkında verilen engelleme kararına yaptığı itiraz mahkeme tarafından reddedildi. Davanın reddedilmesiyle birlikte booking.com 5 Haziran'da görülecek davaya kadar Türkiye'deki ziyaretçilerine hizmet veremeyecek. Karara ilişkin ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, 'Dünyada 205 ülkenin kullandığı siteyi ülke olarak kullanmamamızı yorumlayamıyorum. Çeşme'deki otel ve işletmelerin cirosunun yüzde 30'u booking.com'dan geliyordu. Bu yasaktan sonra yarıya düştü. Turizmde yaşanan krizin üzerine bir de bu krizi yaşadık. Umarım bir an önce bir çözüme kavuşur' dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB), haksız rekabetten dolayı booking.com'un ihtiyati tedbir kararıyla Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulmasından sonra ara dava dün görüldü. TÜRSAB ve booking.com avukatlarının yanı sıra otel ve işletme sahiplerinin temsilcilerinin de katıldığı davada, talep edilen ihtiyati tedbir kararına yönelik itirazı reddedildi. Başka bir deyişle booking.com, 5 Haziran'da görülecek davaya kadar Türkiye'deki ziyaretçilerine hizmet veremeyecek.


Booking.com'dan ilk açıklama


Karara ilişkin booking.com, şu açıklamalarda bulundu: Mahkemenin ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına yönelik yaptığımız itirazın reddine karar vermesi tarafımızda hayal kırıklığı yaratmıştır. Gerekçeli kararın her bir tarafa tebliğini takiben 2 haftalık yasal süre içinde karara itiraz edeceğimizi bildiririz. Türkiye yasalarına ve hukukuna her zaman bağlı kalacağımızı bu vesileyle yinelemek isteriz. Hizmetlerimizin, Türk turizmine katkıda bulunmak adına bizimle işbirliği yapan 13 binden fazla otel için hatırı sayılır bir konaklama potansiyeli ve katma değer yarattığına inanıyoruz. Birçok otel, ihtiyati tedbir kararının yol açtığı hizmet kesintisinden telafisi çok zor olan ölçekte zarar gördüğünü beyan etmiş ve davaya müdahil olmuştur. Dolayısıyla dava ile ilgili haklılığımıza dair inancımız devam etmektedir.
 

'Yorum yapamıyorum'


Mahkeme kararı hakkında yorum yapmaktan çekindiğini söyleyen Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı Yakup Demir, 'Bu durum hakkında yorum yapmaktan çekiniyorum. Dünyada 205 ülke bu siteyi kullanırken, Türkiye'nin dışarıda kalmasını yorumlamak inanın çok zor. Ya 205 ülke doğruyu yapıyor ya da biz. Aslında bu durumu tartışmamak gerekiyor. Çünkü ortada yanlış bir durum var. Bu yanlış da bizden kaynaklanıyor. Dünya bunu kullanırken, ülkemizin kullan(a)mamasını anlamak ya da anlatmak da oldukça sıkıntılı' dedi.
 

Çeşme, yüzde 15 kayıp verdi


Booking.com'dan rezervasyon yapan tüketicilerin ve bu hizmeti sunan otellerin çok mutlu olduğunu belirten Demir, şöyle konuştu: Bu mutluluğun sebebi de ciddi cirolar yapmalarıydı. Özellikle Çeşme'deki otel ve işletmelerin cirosunun yüzde 30'u booking.com'dan geliyordu. Bu yasak sonrasında da bu cironun neredeyse yarısını kaybettik. Aslında bunlar önemli rakamlar. Zaten turizmde bir kriz dönemi yaşadık ve hala yaşıyoruz. Turizmdeki kriz döneminin üzerine bir de booking.com ile kriz yaşanması çok kötü oldu. Booking.com kadar etkili ve yetkili bir acente olmasını ve dünya çapında bu işi sürdürmesini isterdik. Ancak böyle bir şey de yok. Hatta onun yanından geçecek acente ya da online satış kanalı yok. Bu körü körüne otelcileri cezalandırmaktır ve hala da devam ediyor. Bu cezanın devam etmesi de oldukça üzücü.
 

'Booking.com'un önü acilen açılmalı'


Bu konuda devletin acilen müdahale de bulunması gerektiğine dikkat çeken Demir, 'Konuyla ilgili kanunlarda da düzeltme gerekiyorsa yapılmalı. Ekonomi Bakanımız da bu konu hakkında ciddi emek veriyor. Demek ki kanunlarımızda bir eksiklik var, oradan kaynaklanıyor. Bu sıkıntının da zaman içinde düzeltilmesi gerekiyordu ama düzeltilmemiş. Bir şekilde booking.com'un önünün acilen açılması gerekiyor. Çünkü otelciler de bundan çok kötü etkileniyor' diye konuştu.
 

Neden sadece booking.com kapatılıyor?


Türkiye turizminin kötü gittiği bir dönemde; turizme yararı olan, destekleyen bütün kaynaklar önem arz ederken, booking.com'un kapalı olmasının turizm açısından ciddi bir eksiklik olduğunu söyleyen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, 'Bu konuda anlam veremediğimiz çelişkiler var. Bu engelin neden yapıldığı anlaşılır değil. Vergiden dolayı ise cezalandırılsın ancak haksız rekabet nedeniyle yapılıyorsa diğer siteler neden kapatılmadı? Booking.com kapatılıyor ama onun gibi siteler devam ediyor. Onlara bir yasak gelmedi. Eğer çıkış noktası doğruysa diğer sektörlerde hizmet veren sitelerin de kapatılması gerekiyor. Booking.com'un vergi ödemeden iş yapmasını zaten desteklemiyoruz' dedi.


Devlet, otelcileri de düşünmeli


Devletin cezalandırma yönteminin sektördeki herkesi etkilediğini belirten ve işletmeciler olarak kendi suçlarının ne olduğunu soran İşler, şöyle konuştu: Online pazar için yasa güncellenmeyip, sahayı düzenleyeceği önlemler alınmadan sadece yasakla bunun önüne geçilemez. Bu süreçte bir sürü mağdur oldu. Yatırımcı, işletmeci, çalışan ve vatandaşın mağduriyeti nasıl giderilecek? Devletine güvenerek yatırım yapan, vergisini ödeyen cezalandırılıyor. Bugüne kadar hukuksuzsa neden zamanında müdahale yapılmadı? Madem böyle bir müdahale yapılması gerekiyor o zaman hepsine yapılsın. Vergisini ödemeyen bütün online siteler kapatılsın. Ancak devlet, vergi vermesi için bu yöntemi denerken sahada hizmet veren orta ve küçük ölçekli otelcileri de düşünmeli. Booking.com vergisel anlamda cezalandırılırken sektör de cezalandırılıyor.
 

Sadece booking.com cezalandırılmıyor


Booking.com'un diğer siteler gibi olmadığını ve işletmeci olarak çalışmaktan memnun olduklarını dile getiren İşler, 'Booking.com'da gelen paranın hepsi işletmeciye ödenir ve sonrasında işletmeci yüzde kaçla anlaştıysa siteye ödeme yapar. Dolayısıyla otelci hem paraya kolay ulaşıyor hem de parasının batma riski yok. Mahkeme bu kararıyla sadece booking.com'u mağdur etmiyor. Konaklama sektörü ve paydaşlarını da mağdur ediyor. Bir an önce sorunun giderilmesini ve çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den de bu konuda arabuluculuk yapmasını talep ediyoruz' diye konuştu.