İstanbul Erkek Lisesi'nin mezuniyet töreni sırasında okul müdürünün konuşması esnasında öğrencilerin müdüre sırtlarını dönmesiyle başlayan sivil itaatsizliğe Galatasaray Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi'nin ardından bir diğer köklü okul Bornova Anadolu Lisesi (BAL) de katıldı. Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri hazırladıkları 'Gelin padişah yalakalarına hep birlikte sırtımızı dönelim' bildirisiyle mezunlara da çağrıda bulundu. Liselilerin başlattığı şiddet içermeyen sivil itaatsizlik örnekleri ise bundan sonra daha da artacağa benzerken, süreç içerisinde liselilerin yeni protesto yöntemlerine başvurması da bekleniyor.

'Metinle organik bağımız yok'

Bildiriden sosyal medya aracılığıyla haberdar olduğunu belirten Bornova Anadolu Lisesi Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Yıldırım, 'Gelen bildirinin mezunlar mı yoksa liselilerden mi olduğunu bilemiyoruz. Dernek ya da vakıf olarak tüzel kişiliklerimizin kaleme aldığı bir metin değil. Metinle bir organik bağımız yok ama tabii ki mezunlarımızın ya da liseli kardeşlerimizin mevcut gündemdeki olaylarla ilgili fikirlerini ve görüşlerini bağımsız bir şekilde ifade ettikleri metinlerin çıkmasını son derece normal görüyoruz. Ancak tüzel kişilik olarak an itibariyle metinle ilgimiz yok; ancak mezunlarımızın tabii ki çeşitli platformlarda seslerini yükseltmeleri ve bunu duyurmaları her vatandaş gibi haklarıdır. Bunu kısıtlayamayacağımız gibi kısıtlama çabası içine de girmeyiz' diye konuştu.

Dernek olarak karar alacağız

Yıldırım, bundan sonraki süreçte mezunları ya da liselileri destekleme durumuyla ilgili sorumuzu ise şöyle cevaplandırdı: Açıkçası henüz çok yeni bir konu. Cenazemiz olduğu için de konuyla çok yakından ilgilenemedim. Camiamız ortak bir kararla beraber hareket etme durumunda olursa bunu da duyururuz. Şu an için bir açıklama yapmam son derece erken olur. Dernek olarak, an itibariyle gelişmeleri takip etme kararındayız. Diğer dernek başkanlarıyla da bir araya gelme düşüncesi de olabilir. Önümüzdeki süreçlerde daha da netleşeceğini düşünüyorum. Dernek olarak olayları izliyoruz ve hareket planı ortaya çıktığında basınla irtibata geçeceğiz.

'Bu tür protestolara ülkenin ihtiyacı var'

İçinde şiddet barındırmayan ve son derece demokratik olan bu protestolara ülkenin ihtiyacı olduğunu söyleyen Yıldırım, 'Kişisel olarak liselilerin gayet doğru ve düzgün yollar aracılığıyla tepkilerini ortaya koyduğunu görüyorum. Hukuk içi kalmak adıyla tüm demokratik haklar her vatandaşın kullanımına açık olmalıdır. Anayasanın belirlediği hukuki haklar çerçevesinde ülkemize, vatanımıza ve ulusumuza zarar vermeyecek şekilde davranmak hepimizin hakkıdır. Dolayısıyla hukuk içinde kalan herkes, şikayetlerini ve isteklerini ilgili yetkililerden bir şekilde talep edebilmelidir. Talep olmadan arz olmayacaktır. Sorunlar bilinmesi gerekir ki çözümleri de olabilsin' diye konuştu.

Bildiri metninin tamamı

BAL mezunlarına ve Türkiye'nin tüm liselerine 'Gelin padişah yalakalarına hep birlikte sırtımızı dönelim' denilerek çağrı yapılan metnin tamamı şöyle:

'Ülkemizin en köklü liselerinin öğrencilerinden okullarımızı esir almaya yeltenen dincileşmeye karşı yükselen sesleri büyük bir heyecanla izliyoruz.
İzmir'in en köklü okullarından birisi olan Bornova Anadolu Lisesi'nde okuma şansına sahip olan öğrencileriz. Okulumuzun kapısından girdiğimiz andan itibaren omuzlarımızda gururla taşıyor olduğumuz bir gelenekle karşılaştık.
Ülkenin her bir köşesine, her bir derdine dair sorumluluk bilinci... BAL'da okuyarak elde ettiğimiz olanaklara sahip olamayan tüm kardeşlerimize ve insanlığa karşı borçlu olma bilinci... Zorbalığa, çürümüşlüğe boyun eğmeme bilinci... Eşitlik gibi, özgürlük gibi, laiklik gibi en temel değerlerimize karşı yapılan saldırılara karşı direnme bilinci ve daha fazlası...
Ancak gördük ki okulumuza ilk adım attığımızda sevinçle önümüzde bulduğumuz ve sahiplendiğimiz bu değerler tartışılır, planlı bir biçimde ortadan kaldırılmaya çalışılır olmuş. Koca bir BAL geleneği...
Yani "bize" dair olan her şey...
Yerine koyulmaya çalışılan ise insana yabancı olan her şey... Dincilik, baskı, cehalet...
Bizler okuldan giden müdürün mü yoksa yeni atanan müdürün mü daha dinci olduğunu anlamaya çalışmaktan bıktık. Yolsuzluk yaptığı için sürüleni de gördük, 'abileriyle' bozuşup küseni de... Artık bunları takip etmek istemiyoruz.
Padişah yalakalarına sırtını dönen sizler sayesinde bu saldırıların, bugüne kadar ülkemizde iyiye, güzele, doğruya dair biriken ne varsa hepsini hedef aldığını bir kez daha hatırladık.
Aynı şekilde BAL'ın yalnız olmadığını da anladık. Yani memlekete dair sorumluluk bilinci taşıyanların, zorbalığa ve yolsuzluğa boyun eğmeyenlerin, eşitlik, özgürlük ve laiklikten vazgeçmeyenlerin, padişah yalakalarına sırtını dönenlerin yalnız olmadığını...
Bu cesaretle, ilk çağrımız BAL mezunlarına. Bizi yalnız bırakmayın. Gelin okulumuzdan başlayalım. Geçmişi kederle veya vurdumduymazlıkla anmayalım. Bizden sonra gelecek BAL öğrencilerini heyecanla bekleyelim. Onlara utanacağımız bir okul bırakmayalım.
İkinci çağrımız da ülkenin dört bir yanındaki tüm liseli arkadaşlarımıza: Gelin padişah yalakalarına hep birlikte sırtımızı dönelim.
Bornova Anadolu Liseli öğrenciler