Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ve Yeşil Düşünce Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen çalışma kapsamında yapılan çalıştayın açılış konuşmalarını İstanbul Politikalar Merkezi Uzmanı Ümit Şahin ile Proje Koordinatörü Özgecan Kara yaptı. Çalıştay'da, Avrupa'nın en büyük organizasyonlarından biri olan Energycities'in de Yönetim Kurulu'nda yer alan Bornova Belediyesi'nin hayata geçirdiği çevreci bir enerji projesi olan 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi'nde üretilen elektrik 20 ayda maliyetini karşılaması ile örnek oldu.

Geçen Haziran ayında gerçekleşen Avrupa Enerji Kentleri Ağı (Energycities) Genel Kurulu ve yıllık toplantısına ev sahipliği yapan Bornova Belediyesi, enerji konusunda ulusal ve uluslararası ölçekteki çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalardan biri olan ve Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamındaki 'Yeşil İklim, Yeşil Ekonomi' Projesi'nin İzmir Çalıştayı Bornova Belediyesi Dramalılar Köşkü Kent Arşivi Müzesi'nde gerçekleşti.

Çalıştaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, Edremit Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden uzman ve akademisyenler, yenilenebilir enerji, temiz çevre aktivistleri ve bu konuda duyarlılık gösteren yerel paydaşların temsilcileri ile özel sektörden enerji uzmanları katıldı.

Hibe kredi almıştı

Bornova Belediyesi çevreci enerji konusunda örnek oluyor. Erzene Mahallesi'nde 2500 güneş paneliyle 7 dönümlük arazide çalışmaya başlayan Fotovoltaik Güç Sistemi, dağıtım şebekesine verilen elektriğin bedeliyle yatırım maliyetini karşılayıp kar etmeye başladı. Güneş enerjisini paneller aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştüren 'Fotovoltaik Güç Sistemi' İzmir Kalkınma Ajansı'nın Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında hibe krediye hak kazanmıştı.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, çevreci enerji kaynaklarının önemine değinerek, 'Hem yenilenebilir kaynakları kullanarak çevre değerlerimizi koruyoruz, hem de sağladığımız tasarrufları yatırımlara dönüştürüyoruz. Energycities üyesi bir belediye olarak çevreci enerji kullanımı konusunda örnek olmaya devam edeceğiz' dedi.

Örnek gösterildi

Haziran ayında Bornova'da gerçekleşen Energycities Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Energycities Yönetim Kurulu Başkanı ve Almanya Heidelberg Belediye Başkanı Eckart Würzner, Bornova'da olmaktan gurur duyduğunu belirterek, 'Enerji geleceği konusunda pek çok çalışma yapan Bornova, bu konuları konuşmak için de çok uygun bir Avrupa kenti. İklim değişikliğine karşı mücadele de Bornova'nın örnek uygulamalarını görmek bizi çok mutlu ediyor' dedi.