Engelliler, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar için kent gezileri düzenleyen Bornova Belediyesi, özel bir organizasyon daha gerçekleştiriyor. Bornovalı kadınlar, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Latife Hanım ile günümüz medeni nikahının öncüsü olan imzaları attıkları Uşakizade Köşkü'ne götürülüyor. Nisan Ayı'nda başlayan organizasyon Temmuz'a kadar devam edecek. Her Cuma farklı mahallelerden kadınlar, bu özel Köşk'ü görecek.
Bornova Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nün organizasyonunda gerçekleşen program, İTK Uşakizade Köşk'ün Müdürü Ahmet Gürel'in hazırladığı; "Cumhuriyet ve Kadın" adlı belgeselin gösterimiyle başlıyor. Kadınlar, Belgesel'de Köşk'te yaşananları, Büyük Önder'in evliliğini, Türk kadınının cephede erkekleri ile beraber yaptığı vatan savunmasını, kadının şapka ve yazı devrimlerindeki rolünü, seçme ve seçilme hakkını nasıl kazandığını ayrıntılarıyla öğreniyor. Duygu yüklü gösterimin ardından rehber eşliğinde Köşk geziliyor. Atatürk'ün toplam beş kez gelip 91 gün kaldığı Uşakizade Köşkü'nde anlamlı bir gün geçiren Bornovalı kadınlar, bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Nisan Ayı'nda başlayan organizasyon, Mayıs ve Haziran aylarında da devam edecek. Muhtarlıklarla koordineli bir biçimde gerçekleşen program kapsamında, her Cuma farklı mahallerden kadınlar Uşakizade Köşkü'ne götürülecek.

Uşakizade Köşkü'nün tarihçesi

Uşakizade Köşkü, Uşakizade Sadık Bey tarafından İzmir Göztepe'de 1860 yılında yapıldı. Uşakizade Ailesi, yazlık ev inşa etmek üzere İzmir'in en serin yerini araştırıp burada, bodrum dahil üç katlı olan bu köşkü yaptırdı. Mustafa Kemal Atatürk, ilk defa İzmir'in kurtuluşunun altıncı günü, 14 Eylül 1922'de Uşakizade Köşkü'ne geldi. Bu gelişinde 16 gün kalan Gazi, Köşkü "Başkomutanlık Karargahı" olarak da kullandı. Bu süreçte yerli ve yabancı birçok devlet adamı ve gazeteci, köşkte Mustafa Kemal Paşa'yı ziyaret etti. Atatürk, 29 Ocak 1923 tarihinde Latife Hanım'la Göztepe'deki bu köşkte kıyılan nikah ile evlendi. Nikah; günümüz medeni nikahının öncülüğünü yaptı.