Bornova Belediyesi’nin 1269 başvuru arasından seçilen projesine, Avrupa Birliği Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından 39 bin 500 Euro hibe desteği sağlanacak.

Bornova Belediyesi, gelecek nesillere daha temiz bir hava ve daha temiz bir çevre bırakmak için verdiği taahhütleri yerine getiriyor. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın, karbondioksit salımını 2020 yılına kadar yüzde 20 oranında düşürmek üzere Brüksel’de imza attığı Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi doğrultusunda adımlar atılıyor. Bu kapsamda hazırlanan ‘Sürdürülebilir Enerji’de En İyi Yerel Uygulamalar’ Projesi kapsamında İtalya’nın Torino kenti ile Almanya’nın Freiburg kentleriyle işbirliği yapılacak.

Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamındaki çalışmada, Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi uyarınca sürdürülebilir enerji konusunda yükümlü oldukları çalışmaları başarı ile tamamlamaları nedeniyle işbirliğinde Torino ve Freiburg kentleri seçildi. Proje çerçevesinde Bornova Belediyesi’nden yetkililer enerji verimliliği alanında Akıllı Kent Torino ve Yeşil Kent Freiburg olarak dünya çapında markalaşmış iki kenti ziyaret edecek. 2013 yılında gerçekleşecek ziyaretlerde teknik elemanlar birer haftalık hizmet için eğitimlere katılacak. Sürdürülebilir enerji konusunda çalışacak idari ve teknik personelin nitelikleri artacak. Proje sonucunda geliştirilecek çalışma modeli diğer yerel yönetimlere örnek olacak.

Bu çalışmanın sonunda sürdürülebilir enerji konusunda uygulama yol haritaları ve eylem planları hazırlanacak ve uygulanması sağlanacak. Böylece Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne attığı imzanın gerekleri yerine getirilmiş olacak.

Daha yaşanabalir bir çevre için gerekli önlemleri alıp projeler hazırladıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Göreve geldiğim ilk günden bu yana bu amaç doğrultusunda çalışıyoruz. Bornova’ida yeşil alan miktarını dünya standardı olan kişi başına 7 metrekarenin üzerine çıkardık. Atık yağların toplanması, katı atıkların kaynağında ayrı toplanması gibi pek çok projeyi yürütüyoruz. Ama en önemlisi de Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza atarak ilçemizdeki karbon salımını 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltmayı taahhüt etmiştik. Şimdi de bu amaca ulaşmak için gereken adımları atıyoruz. Torino ve Freiburg kentlerinde, proje ortaklarımızdan Karşıyaka Belediyesi, Gediz Üniversitesi ve Ra Enerji ile birlikte incelemeler yapacağız. Yol haritamızı çıkarıp karbon salımını azaltma konusnda daha somut adımlar atacağız” dedi.