Bayraklı Adliyesi, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 14'üncü duruşması görülen davaya, haklarında 'kasten adam öldürme' ve 'azmettirme' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu sanık 32 yaşındaki Sedat Çöl ile tutuksuz yargılanan B.İ., M.Ç., İ.M. ve Ferdane Çöl'ün annesi Suna Maviş, babası Fikret Maviş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına avukat Pınar Melli, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına avukat Aysu Yazıcıoğlu Çerçi ile platformun İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural katıldı. Çöl'ün avukatları ile ailesi, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç ise sanık Sedat Çöl'ün eşini 10 yerinden bıçaklayarak öldürdüğünü, suç işlemeye tahrik edecek bir davranışın yargılamayla tespit edilmediği için 'eşini kasten öldürme' suçunu işlediğini, bunun sonucunda da hiçbir indirim maddesi uygulanmadan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verilmesini talep etti. Savcı Genç, ayrıca, tutuksuz yargılanan 6 sanık için de 'kasten öldürmeye azmettirme' suçunu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli somut delil elde edilemediğinden beraatlerini istedi.

'OLAYI HATIRLAMIYORUM, PİŞMANIM'

Mahkeme heyetinin son sözünü sorduğu tutuklu sanık Sedat Çöl ise savunmasında, olayı hatırlamadığını, rahatsız olduğunu ve pişmanlık duyduğunu dile getirdi. Mahkeme heyeti, sanık Sedat Çöl'ü, hiçbir indirim maddesi uygulamayıp ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan 6 kişi de beraat etti.

CİNAYETTE, GÖREVİNİ YAPMAYAN POLİSLER DE SORUMLUDUR

Duruşma sonrasında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na üyeleri, basın açıklaması yaptı. Ferdane Çöl'ün babası Fikret Maviş, annesi Suna Maviş ve çocuklarını bu tür cinayetlere kurban veren ailelerle birlikte açıklama yapan platform sözcüsü Emine Sözüdoğru, şöyle konuştu:

"Ferdane Çöl davasında adalet için buradayız. Ferdane, eşinden şiddet gördü. Boşanmak isteyince de öldürüldü. Tüm kadın katilleri gibi, ceza indirimi almaya çalışıyor. Ama savcı mütalasında hiçbir indirim maddesinin uygulanmamasını istedi. Mahkeme de buna uydu. Biz de bunun için buradayız. Sedat Çöl'ü cinayet işlemesi için azmettirenler, delilleri karartanlar, cinayeti birlikte işledikleri şüphesi olan akrabaları ise tutuksuz yargılandı. Ferdane Çöl öldürülmeden önce defalarca şikayette bulundu, ancak koruma kararı olmasına rağmen hiç bir işlem yapılmadı. Ferdane, öldürülmeden önce karakola 100'den fazla kez şikayette bulundu. Polisler, Ferdane'yi korumak yerine 'ölsen de kurtulsak' dedi. Ferdane Çöl'ün öldürülmesinden, görevini yapmayan polisler sorumludur. Ferdane Çöl kardeşimizin üç yılı aşkın zamandır süren davasında artık adalet yerini buldu."

Bu sırada gözyaşı döken Anne Suna Maviş ile yakınlarını, platform temsilcisi Sanem Deniz Kural, teselli etti.