Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan Kaptan Mustafa Paşa Vakıf Çarşısı, Tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisinde yer alıyor. Yıkılan alanın tabanında 4 farklı yerde kuyu açıldığı ve 4'ünde de Osmanlı dönemine ait liman kalıntılarına ulaşıldığı, bu bilgilerinde hazırlanan raporda yer aldığı ve raporun İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nde yer aldığı iddiası ortaya atıldı. İddialar konusunda bilgi almak için aradığımız Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkililerinden konu üzerinde çalışmalara devam edildiğini ve gerekli işlemleri yaptıkları bilgisine ulaştık. Piramit İnşaat yetkilileri de inşaat çalışması olmadığını, Müze Müdürlüğü'nün denetiminde yapılan çalışmalarda tarihi kalıntı olup olmadığının ortaya çıkacağını açıkladı. 

'Tarihi liman kalıntılarına ulaşıldı'

Can güvenliği nedeniyle içeriye alınmadığımız inşaat alanında kazılan kuyulara da ulaşamadık. Ancak gazetemizle paylaşılan fotoğraflarla ve raporun hazırlanmasını yakından takip eden ve ismini açıklamak istemeyen yetkili konuyla ilgili şunları söyledi: Burası eski bir Osmanlı limanın üzerinde yer alıyor. 4 fotoğrafta da kazı için yapılan kuyuları görüyoruz. Bunu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu istiyor. Açılan kuyuların üst tarafında mevcut binanın gri betonu, altında temel betonu, dolgu ve dolgunun altında da tarihi limanın kalıntıları görülüyor. Olay budur. Sonrasında farklı yerlerde de sondaj yaptırıldı. Ancak farklı yerlerde yaptırılan sondajlarda da bu tarihi limanın kalıntıları ortaya çıktı. Bu da alanın yaygın bir kalıntının üzerinde yer aldığını gösteriyor. 

'Bütün sorumluluk koruma kurulunda'

'Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan ve yıkılan Kaptan Mustafa Paşa İşhanı'nın tabanında Osmanlı Devleti'ne ait liman kalıntılarına ulaşıldığı ancak konunun duyulmaması için bir an önce inşaata başlandığı da iddialar arasında yer alıyor' diyen yetkili yurttaş bilinciyle konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştığını söyleyerek, sözlerini şöyle devam ettirdi: Binanın henüz yıkılmadan önce ölçülerini aldık ve binanın altının tarihi kalıntıları barındırdığı ortaya çıktı. Bu konuda hazırlanan rapor da gerekli yerlere verildi. Sonrasında ise alanı bir daha görme şansımız olmadı. Alanın korunup korunmayacağı konusunda ne yapıldığını da bilmiyoruz. Buradaki bütün sorumluluk koruma kurulundadır. İnşaatı yapacak olan şirketin ihale usulü binayı aldığını biliyoruz. Tarihi kalıntıların olduğu bir alana Vakıflar Müdürlüğü'nün ihaleyi nasıl verdiğini ve Koruma Kurulu'nun da inşaata nasıl izin verdiğini öğrenmek gerekiyor.


Alan açık müzeye dönüştürülebilir

Özellikle denize daha yakın ve eski olan binaların genelinin tarihi yapıların üzerinde yer aldığına işaret eden yetkili, 'Zaten o bölgenin tamamı tarihi bir bölge olduğu için burada bu tür inşaatlar yapılırken çok ciddi araştırmalar yapılması gerekir. Bir de bunun üzeri örtülmeye çalışılması çok doğru değil. Bu binaların yapıldığı dönemlerde Koruma Kurulu ya da yasal düzenlemeler yoktu. Olmadığı için de rahatlıkla inşaat yapılabiliyordu. Ancak Koruma Kurulları var. Bu kurullar tarafından eski yapıların ortaya çıkarılıp, korunması gerekir. Tarihi eski liman kalıntılarının olunduğu bu alanda da bir an önce uzman kişiler tarafından gerekli çalışmalara başlanması gerekiyor. Ortaya çıkacak kalıntılar sonrasında burası açık bir müzeye bile dönüştürülebilir' ifadelerini kullandı.

Gerekli işlemler sürüyor

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan ve yıkılan Kaptan Mustafa Paşa İşhanı'nın tabanında Osmanlı Devleti'ne ait liman kalıntılarına ulaşıldığı ancak konunun duyulmaması için bir an önce inşaata başlandığı da iddia edilirken, binanın zemini için hazırlanan raporda eski Osmanlı İskelesi'ne ait tarihi kalıntıların olduğu yönünde iddiaları sorduğumuz Koruma Kurulu yetkilileri, konunun devam ettiğini ve gerekli işlemlerin de yapıldığını dile getirirken ortaya atılan iddiaların kendilerini ilgilendirmediğini söyledi.


Kurul kararı bekleniyor

İddialar hakkında bilgi almak için aradığımız Piramit İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Atatuş, 'Tarihi Osmanlı limanının kalıntıları mı olduğu, başka bir kalıntı mı olduğu ya da herhangi bir kalıntı olup olmadığı henüz belli değil. Bununla ilgili İzmir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun kazı çalışması talebi var. Şu anda da zaten müze denetiminde bu çalışmalar yapılıyor. Yıkılan binanın temel kalıntıları seviyesine gelindi. O seviyeye de kalın bir temel betonu dökülmüş. Onun kırılmasıyla ilgili kurul kararını bekliyoruz. Kurul kararı çıktıktan sonra beton kırılıp, araştırma yapılacak. Bu kazılar zaten Müze Müdürlüğü'nün denetiminde yapılıyor. Her gün 2 arkeolog geliyor ve onlar denetliyor. Şu an için tarihi bir buluntu olup olmadığı konusunda net bilgi yok' diye konuştu.