Kentin kanaat önderlerinden oluşan İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu Kurulu üyeleri, İzmir fuarcılığına yeni bir boyut kazandıracak Gaziemir’deki  Fuar İzmir şantiye alanını ziyaret etti. 337 bin metrekarelik alanda inşaatı hızla devam eden yeni fuar kompleksini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte gezen kurul üyelerine, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe tarafından brifing de verildi. Fuar İzmir’in 25 Mart 2015 tarihinde düzenlenecek MARBLE - 21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na yetiştirebilmek için çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirten Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla hayata geçirdiği Fuar İzmir’de ilk etapta 50 fuar düzenleneceği, bu sayının artması için herkesimden görüş ve öneri aldıklarını söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’e, bölgemize,  ülkemize ve yakın coğrafyamıza uygun fuar yaratmak için yoğun çaba harcıyoruz. Fuar tek başına çok büyük bir değer. Bugüne kadar Kültürpark’ta yaptığımız fuarlarla kent ekonomisine katkı sağlamaya çalıştık. Fuar İzmir ile beraber İzmir fuarcılığı çok büyük bir atağa kalkacak. Fuar alanının yanında 45 dönüm rezerv alanımız bulunuyor. Burada otel ve kongre merkezi yapma düşüncemiz var. Kentin içerisinde şovlar ve sanatsal gösterilerin yapılması için çok amaçlı bir bina düşünüyoruz. Hediyelik eşya, kitap fuarı gibi tüketiciye yönelik fuarların daha küçük bir mekanda yapılmasını planlıyoruz. 2015 yılında Karşıyaka Opera Binası ve Kültürpark’a yapacağımız çalışmaların temellerini atacağız. Biz yatırımları yapmaya hazırız, ekonomik durumumuz buna muktedir. Fuar alanı 500 milyon liralık bir projedir. Büyükşehir Belediyesi,  kredi kullanmadan sadece kendi öz kaynaklarıyla gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

 
Hayal ettiğimizden daha ilerdeyiz

İzmir’in sıçrama yapması için Büyükşehir Belediyesi olarak yatırım ayağında üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “İzmir eğer büyümede sıçrama yapacaksa; hizmet, turizm ve kültür sanatta sektörlerinde sıçrama yapacaktır. El birliğiyle bunu başarabiliriz. Bu kent bütün sektörlerde büyüyecek ve büyümesini sürdürecek bir kent. 11 yıl önce çıktığımız yolda hayal edemediklerimizi bile gerçekleştirmiş durumdayız” dedi.

 
Ne dediler?

İzmir’i fuarlar yarışında öne taşır

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş: “Türkiye’de fuarcılığın başladığı kent İzmir. Geçen süreç içerisinde dünya fuarcılığı farklı bir boyuta taşındı. Genel fuarlar yerine ihtisas fuarları yapılıyor, çok büyük salonlar gerekiyor. Bu nedenle İzmir geri kalma sürecine girmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu cesaretle, kendi imkanlarıyla ve çok güzel bir projeyle bu fuarı gerçekleştirmesi, İzmir’i fuarlar yarışında yine önlere taşıyacaktır.”

 
İzmir’i uçurur

İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu:  “Yeni fuarın büyük bir eser olacağını biliyordum fakat gelip görünce hayran oldum. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İzmir’e ismini tarihi olarak yazdırabileceği bir proje olduğunu gördüm. Bu proje İzmir’i uçurur. Havalimanına yakınlığıyla mermer ve gelinlik fuarı gibi İzmir’in fuarlarını 3-4  katlar. İzmir’de bunun gibi en az 12 fuar daha çıkartırız. Kentin  önünü açan  projeyi görmekten mutluyum.”

 
İzmir sorumluluğu sırtında hissetmeli

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü: “Detaylı görme imkanı bulunca çok etkileyici. Kuleden bakına kompleksin ve hollerin büyüklüğü çok etkileyici. Çok da estetik mimari uygulanmış. Fuar sokağı ve ona bağlı hollerle yapı olarak muhteşem. Bizlere düşen görev, bu muhteşem yapıya uygun faaliyet temposunu yakalamak. Mevcut fuarları zenginleştirmek, etkinliğini arttırmak ve yeni fuarlar kazandırmak. Bu sorumluluğu tüm İzmir sivil toplumu sırtında hissetmeli.”

 
Rakamlarla Fuar İzmir

337 bin metrekarelik arazi ve 240 bin metrekarelik inşaat alanı ile toplam 50 futbol sahası büyüklüğünde olan fuar kompleksinde, 7 bloktan oluşuyor. Yaklaşık 500 milyon liraya mal olacak yeni fuar kompleksi, 2500 araçlık kapalı otoparkı, ofisleri, restoranları, meydan ve amfi tiyatrosu ile sadece fuar zamanlarında değil haftanın her günü faaliyet gösterecek bir yaşam ve etkinlik alanı olarak tasarlandı. Yeni Fuar Kompleksi tamamlandığında, İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti olma hedefine de büyük ölçüde ulaştırmış olacak.Fuarın katılımcı ve ziyaretçilerine farklı bir ortam sunacak 14 katlı seyir kulesi tamamlandı. Amfi tiyatro şeklinde hazırlanan meydan, fuarlar süresince çekim merkezi haline gelecek. Yeni fuar kompleksi projesinde, daha sonra gelebilecek talepleri karşılamak amacıyla, 2. etapta kullanılmak üzere 46 bin metrekarelik bir rezerv alanı oluşturuldu.  Bunun haricinde ayrıca, 40 bin metrekarelik ayrı bir alan da otel ve kongre merkezi yapılması için ayrıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni fuar merkezinde 93 bin metrekarelik kapalı otopark alanı oluşturularak ziyaretçi ve katılımcıların hizmetine sunulacak. Fuar alanında ayrıca, 12 bin metrekarelik fuar sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu yer alacak. 11 bin 300 metrekarelik alanda ise kafeterya, restoran ve idari binalar bulunacak. Tesis; sergi holleri, seminer salonları, geniş otoparkı ve sosyal donatı alanları ile uluslararası standartlarda olacak.

Fuar merkezinin taban oturum alanı 240 bin toplam inşaat alanı 340 bin metrekare. Bu büyüklükteki bir inşaat alanı ile İzmir’de tek başına yapılan en büyük proje olan yeni fuar alanı, Türkiye'nin en büyük Fuar kompleksi olacak. 20 bin 500 metrekarelik Fuar Meydanı ve 12 bin metrekarelik Fuar Platosu da proje çerçevesinde hayata geçiyor.