Buca Belediyesi ve Ege Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (EGETEKO) işbirliği ile hayata geçirilecek Tesis,  engelli istihdamının yanı sıra geri dönüşüm ve Buca'nın yeşil doğasının canlandırılmasında kullanılacak gübre üretimini sağlayacak.

Buca Belediyesi'nin Kaynaklar'da atıl durumda bulunan 9830 metrekare alanda projelendirdiği ve bir belediye tarafından yapılan sadece engelli vatandaşların istihdam edileceği Kompost ve Solucan Gübre Tesisi'nin temeli törenle atıldı. Törene Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, Buca İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Dursun Değirmenci, Otokent Başkanı Fevzi Demir ve çok sayıda davetli katıldı.


Umudun temeli atıldı


Kaynaklar Mahallesi Muhtarı Erhan Şen, 'Bir taşla beş kuş vuracağız' diye tanımladığı tesisi Buca'ya kazandırdığı için Buca Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya teşekkür etti. Ege Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (EGETEKO) işbirliği ile hayata geçirilecek Tesis'in temel atma töreninde konuşan Kooperatif Başkanı Tülay Yenici ise 'Burada azim ve hayata tutunma çabası var. Bu sade bir temel atma töreni değil, engellilere desteğin temeli, umudun temeli atılıyor' diye konuştu.
 

15 engelli Bucalı 5 yılda emekli


Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ise konuşmasına ekonomi, çevre ve istihdam açısından büyük anlam ve değerler taşıyan bir tesisin temelini atmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. Korumalı İşyeri niteliğindeki tesiste Buca'da oturan zihinsel ve ruhsal engelli vatandaşların istihdam edileceğini ifade eden Başkan Piriştina, tesiste çalışacak 15 engelli vatandaşın 5 yıl çalıştıktan sonra emekli olabileceğini açıkladı. Tesisin kapasitesini ve istihdam oranını ileriki dönemlerde arttırabileceklerini de belirten Başkan Piriştina, inşaatı 90 gün içinde tamamlayarak böylesine önemli bir tesisi Buca'ya kazandıracaklarını müjdeledi.
 

En kaliteli gübre üretilecek


Doğaya saygılı kimyasal içermeyen kompost ve solucan gübre üretimi yapılacak tesisin, pazarlardan toplanan organik atıkların geri dönüştürülmesi ile ekonomiye katkı sağlarken, üretilen gübrenin tarım alanlarında ve Buca'nın yeşil alanlarının kullanılacağını aktaran Başkan Piriştina, 'Tesiste Buca pazarlarından toplanan sebze ve meyve atıkları ile solucan gübresi üretimi, park ve bahçelerden toplanan budama ve çim atıkları ile de kompost gübre üretimi yapılacak. Üretilen gübre piyasanın en kaliteli gübresi niteliğinde olacak' diye konuştu.