Evinde biriktirdiği 2 litre atık sıvı yağını makinaya boşaltanlara 1 lira veren kumbaranın tanıtımını yapan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, "Birbirimize olan sevgiyi, saygıyı çevreye de gösterirsek geleceğe hazırladığımız çocuklarımıza daha temiz bir çevre bırakırız" dedi.
Evlerde lavabolara dökülen atık yağların çevreye ve yer altı sularına verdiği zararları önlemek için atık yağ toplama çalışmalarını sürdüren Buca Belediyesi, ilçede hem çevreyi koruyacak hem de para kazandıracak yeni bir uygulama başlattı. Belediye, hizmet binası önüne atık yağ kumbarası kurdu.

Kumbaraların sayısı artacak

Kumbaranın tanıtımını yapan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, projenin amacına ulaşmasında en önemli görevin kadınlara düştüğünü, gelen talep ve gösterilen duyarlılığa göre kumbara sayısını arttıracaklarını söyledi. Buca'da ilk kez hayata geçen uygulamanın geri dönüşüm için çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Başkan Piriştina, "Bu uygulamayı ilk defa belediye önünde deniyoruz ama kadınlarımızın göstereceği ilgiye göre Şirinyer'e ve muhtarlık önlerine kurmak suretiyle sayısını arttıracağız. Birbirimize olan sevgi ve saygıyı çevreye de gösterirsek hem biraz para kazanır aile bütçesine katkıda bulunur, hem de geleceğe hazırladığımız çocuklarımıza daha temiz ve daha düzgün bir çevre bırakırız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.
 
Cihaz yağın analizini yapıyor

Buca Belediyesi'nin sosyal projelerde her zaman ilk adımı attığını ve örnek alınması gerektiğini söyleyen emekli öğretmen Yüksel Köse, uygulamanın ülke çapında yaygınlaşması gerektiğini belirtti. Bundan sonra rahat kızartma yapabileceğini ifade eden Köse, evinde biriktirdiği atık yağını hem para kazanmak hem de çevreyi korumak adına kumbaraya dökeceğini sözlerine ekledi.

Atık yağ kumbarası ile evlerinde atık yağını biriktirip makineye boşaltan Bucalılar anında 1 lira kazanıyor. Cihaz ilk olarak boşaltılan yağın analizini yapıyor, içerisinde başka bir karışımın olmadığını belirlediği takdirde 2 litre yağa 1 lira veriyor.