Buca Belediyesi'nde Ercan Tatı'nın önderliğinde düzenlenen toplu sözleşme törenine Genel İş Genel Sekreteri Kani Beko, Disk Genel-İş Sendikası 5 No'lu Şube Başkanı Naci Çetin, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Buca Belediyesi Meclis Üyeleri ve işçiler katıldı.

Buca Belediyesinde çalışan işçilerin 2 yıllık dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesinde Başkan Ercan Tatı, sendikaya bağlı işçilerin istekleri doğrultusun da uzlaşma sağlayarak çalışanlarının yüzünü bir kez daha güldürdü.

"Tatı, mutlu sona irade koymuştur"


İmza töreni öncesi söz alan Disk Genel-İş Sendikası 5 No'lu Şube Başkanı Naci Çetin önemli bir gün için bir araya geldiklerini söyledi. Naci Çetin, mutlu sona ulaştıklarını belirterek Başkan Ercan Tatı'ya teşekkürlerini sundu. Çetin, " Toplu iş sözleşmeleri zor süreçlerdir. Ama biz sendika olarak bu zor süreçlerde tarafların masa başında uzlaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu hedefle haraket ettik ve bugün her iki tarafın ortak çabasıyla imza aşamasını gerçekleştirdik. Mutlu sona ulaştık. Bu mutlu sona irade koyan Buca Belediye Başkanımız Ercan Tatı'ya teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

"Başkan Tatı önce İzmir sonra Türkiye'ye örnek oldu"

Buca Belediyesinde düzenlenen toplu iş sözleşmesine katılan Genel İş Genel Sekreteri Kani Beko, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'nın çalışanları için birçok ilke imza attığının altını çizdi. Bir kez daha işçilerle uzlaşma içersinde olduğunu söyleyen Kani Beko daha öncesinde de torba yasa döneminde Buca'da olduğunu ve Başkan Ercan Tatı'nın da o dönemde bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi. Beko, "Bundan önceki ziyaretimizde de torba yasa için gelmiştik. Mevcut hükümetin çıkarttığı torba yasasını durdurmak için adım atmış ama durduramamıştık. O dönemlerde İzmir'den güzel bir haber almıştık. Naci Başkanımız bizi aradı ve dedi ki biz Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ile görüştük ve kesinlikle hiçbir çalışanını torba yasasından dolayı mağdur etmeyeceğini söyledi. Biz bunu Ankara'da duyunca heyecanlandık. O gün önce İzmir daha sonra Türkiye'de ki belediyelere örnek davranıştır. O gün işçilerini torba yasa ile göndermediğinden kendisine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Ali Engin: "Tatı hükümlülüklerini yerine getiriyor"

Göreve geldiği andan itibaren Buca Belediyesi'nin gerçekleştirdiği faaliyetlerini yakından takip eden CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Başkan Ercan Tatı'nın devlete ve çalışanlarına karşı olan hükümlülüklerini yerine getirdiğini savundu. İl Başkanı Engin, "Belediye Başkanımız Ercan Tatı göreve seçildiğinde Buca Belediyesi'ni yaklaşık 30 milyon TL borç ile devraldı. Bunun yüzde 60'nı ödediğini biliyorum. Piyasa ve devlete olan hükümlülüklerini yerine getirdiğini biliyorum. Çalışanlarına da sizlerinde makul gördüğü bir zam verdiğini burada memnuniyetle görüyoruz. Göreve geldiğimden beri bu konuyu sayın başkanımızla da paylaşıyoruz. Sizlerin kabul edeceği bir oranla anlaşma olmuştur. Kendisine kutluyorum" diye konutu.

Tatı'dan işçilerine %17 ile %30 arası zam


Başkan Ercan Tatı, çalışanları ile birlikte toplu iş sözleşmesini coşkulu bir kalabalık içersinde imzaladı. İmza törenin de konuşan Başkan Tatı, örnek almanın kolay olduğunu ancak örnek olmanın da zor olduğunun altını çizdi. Tatı, "İşçilerimizin kıdem tazminatı olsun, sosyal hakları olsun hepsine göz konuyor. Kısa süre önce de işçimizin başına torba geçirilmek isteniyordu. Torba yasasında Türkiye'de ilk baş kaldıran Buca oldu. Şuanda Buca Belediyesi olarak torba yasasını kabul etseydik biz yılda 9 Milyon TL kara geçecektik. Aldığımız bütçe düşünüldüğün de bırakın küçümsenecek olmayı afaki bir rakamdır. Yılda 9 milyon TL para kasamıza girecekti. Biz buna hayır dedik. Ben işçimin başına torba geçirtmem dedim ve geçirmedim ve bu yasadan faydalansaydım şuan 150 kişi ile toplu sözleşme yapacaktık. 150 kişi ile yüzde oranı çok yükseklerde olabilirdi ama içimiz rahat olmayacaktı. Kaç arkadaşımız ve aileleri şuan da ne durumda olacaktı bilmiyor olacaktık. Biz bize yakışanı yaptık. Yetiştiğimiz ideolojide, temsil ettiğimiz partinin yapması gereken neyse onu gerçekleştirdik. İçim de çok rahat. Ben emeklisine yüzde 1 veren memuruna yüzde 4 veren zihniyetten en az yüzde 17 en yüksek yüzde 30 zam artış oranı var. Örnek almak çok kolaydır. Birine veya bir yere bakar kopya çekersiniz. Ama örnek olmak zordur" dedi.

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ve işçileri arasında düzenlenen toplu iş sözleşmesi sonrası en düşük işçi maaşı 2.457 TL olurken en yüksek işçi maaşı ise 2.741 TL oldu.