Buca Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar ile bugüne kadar 54 bin litre atık yağ, 3 bin kilogram atık pil, 51 milyon kilogram ambalaj atığı ve 3 bin kilogram da cam atığı topladı.
İlçede çevre bilinci oluşturulmasının yanında katı ve sıvı atıkların geri dönüşüme kazandırılması için yoğun mesai harcayan Buca Belediyesi, ilçe genelinde yürüttüğü bitkisel atık yağlar ve ambalaj atıkları toplamada ciddi rakamlara ulaştı.

Muhtarlıklar toplama merkezi oldu

Vatandaşların, bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararlar konusunda duyarlılığını arttırmak için ilçedeki muhtarlıkları atık yağ toplama merkezine çevirerek, 5 litre atık yağı getiren vatandaşlara 1 litre deterjan hediyeli kampanyalar düzenleyen Buca Belediyesi 2014 yılı Nisan ayından bu yana yürüttüğü 'Bitkisel Atık Yağ Toplama' kampanyası ile 54 bin litre atık yağ toplama başarısı gösterdi.
İlçede katı, sıvı ve cam atıkların doğaya verdiği zararlara farkındalık yaratmak için birçok seminer de düzenleyen Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde Nisan 2014 tarihinden bu yana yaklaşık 51 milyon kilogram ambalaj atığı, 3 bin kilogram atık pil, ve 3 bin kilogram cam atığı toplayarak geri dönüşüme kazandırdı.


Ödemiş de toplayacak

Ödemiş Belediyesi, bitkisel yağların toplanmasıyla ilgili DEHA Bitkisel Atık Yağ Toplama Geri Kazanım Biodizel Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş ile sözleşme imzaladı.
Ödemiş Belediye Başkanı A. Mahmut Badem ve DEHA Bitkisel Atık Yağ Toplama Geri Kazanım Biodizel Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş adına Danışman Zekiye Seda Sönmez arasında imzalanan protokolle, ilçe sınırları içerisindeki bitkisel atık yağ üreticilerinden çıkan kullanılmış her türlü bitkisel atık yağlar toplanarak geçici depo alanında biriktirilmesi, geri kazanım tesislerinde depolanması sağlanacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Mahmut Badem, "Çevre ilçeler arasında 10 yıl önce atıksu arıtma tesisi yapmak için yola çıkan ve yapan çevreye duyarlı bir belediyeyiz. Yapılan Atıksu Arıtma tesisiyle, yüzyıllardan beri atalarımızın yaşadığı toprakları gelecek nesillere aktarma adına çıktığımız yolda bizleri bir noktaya getirmişti. İkinci adım olarak da bugün bitkisel atıkların değerlendirilmesiyle ilgili bir protokol imzalıyoruz. 1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletecek güce sahip. Patates memleketi olan ilçemizde yapılan kızartmanın ardında ya da lokanta ve yemek fabrikalarından çıkan atık yağları arıtmak için harcadığımız enerjinin ne kadar yüksek olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bugün Ödemiş Belediyesi bitkisel atık yağların toplanması ve değerlendirmesiyle ilgili bir protokol imzalıyor. Emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Katı atıkların bertarafının yanında bitkisel yağların toplanmasıyla ilgili bu çalışmamızla çevrenin korunmasında örnek belediye olmaya çalışıyoruz" dedi.